HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIE
De politieloopbaan van T. J. Zwemer | ||
H1. | Opleidingsschool Arnhem |
|
H2. | Verkeersgroep Leiden | |
H3. | Verkeersgroep Apeldoorn | |
H4. | Motorsurveillancegroep AVD | |
H5. | Overleden op 27 april 2011 |
Naar > Overzicht Archieven oud Rijkspolitie medewerkers
Reacties en/of aanvullingen op dit artikel
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
UIT HET ARCHIEF VAN
T.J. ZWEMER
Hoofdstuk 1. Opleidingsschool Arnhem klas 1957 II.
Thomas Zwemer werd op 21-3-1933 geboren in Wissenkerke en groeide op in het Zeeuwse land. Toen hij 17 jaar was vertrok hij naar de Noordoostpolder om te gaan werken bij de ontginning van die polder. Net als iedere jongen van 20 jaar moest ook hij in militaire dienst. Hij vervulde zijn dienstplicht in Ossendrecht en ’t Harde, maar haalde in die tijd ook alle rijbewijzen. Eenmaal terug in de burgermaatschappij kwam hij tot de conclusie dat hij wat anders wilde. Dat andere was de politie en in zijn geval het Korps Rijkspolitie. Thomas begon aan de opleiding 1957-II van de opleidingsschool aan de Velperweg te Arnhem. Het volgen van de opleiding was een zware tijd. De discipline was streng en de dagen lang. Veelal ‘s- avonds verplichte studie tot 21.00 uur of nog later en ‘s- ochtends weer vroeg op.
Foto AZS571. Lesje exercitie met geweer.
Foto AZS572.
Foto AZS573. Voor de twee burgers; Peters. Vervolgens vooraan de klasse- docent Opwmr. Lauwerse; daarachter Van der Zee; rechts daarnaast Schoonderbeek; daarnaast Zijlstra; achter Van der Zee, Spanninga; tussen Lauwerse en
Schoonderbeek, Renkens; naast Schoonderbeek, Roes; achter Spanninga, ?; achter ? ,? ; achter ?, Zwemer,
achter Zwemer, Sukkel en vervolgens burgers die meelopen.
Foto AZS574.
Foto AZS575.
Foto AZS576.
Foto AZS577.
Foto AZS578. Weer met z'n alle in de klas maar nu met klassendocent Laurentse.
Foto AZS59.
Foto AZS581. Einde van de opleiding te Arnhem.De Beëdiging op 6 juni 1958 door maj. Proot en Kapt. v/d Meer.PS. Let op de beenstukken want laarzen waren waarschijnlijk nog te duur. Ook het pistoolkoord is gelukkig “uit de tijd.”
Foto links AZS582 en Foto rechts AZS583. Een kersverse wachtmeester.
Foto AZS584.
Foto AZS585. Afscheidsfoto van de opleidingsschool Arnhem juni 1958.
Bij de Rijkspolitie was het regel dat je na de opleiding eerst een aantal jaren op een landgroep ervaring op moest doen, voordat je naar een specialistisch onderdeel mocht overstappen. Omdat in die tijd, in verband met toenemende verkeersdrukte, de Verkeersgroepen moesten worden uitgebreid, zag de Korpsleiding tijdelijk af van de bewuste regel. Aan degenen die tot de opleiding 1957-II behoorden werd de mogelijkheid geboden om aansluitend aan “Arnhem” nog een half jaar een opleiding aan de Verkeersschool (De Varenkamp) te Bilthoven te volgen. Thomas koos net als Gerben Zijlstra en Jan van Dalen voor die mogelijkheid.
Foto AZV581. Achterste rij vlnr: Van Dalen; Scheper; v.d.Werf; Oudeman; Meijer; Dam; Froma; Dieterman; Van Gorssel;
v.d.Heuvel; Zijlstra; Groeneweg; Zwemer; NN?; Meijer; Bossink; Noordhof; NN?; Oskam; Hermans; en Jorna.
Voorste vlnr: Hamminga; Perdon; Dontje en Dek; Emmelkamp; Kemper en Kockelman.
Foto AZV582. Verkeersschool de de Varenkamp te Bilthoven Juli 1958 - dec 1948. Achterste rij vlnr: Van Dalen; Scheper; v.d.Werf; Oudeman; Meijer; Dam; Froma; Dieterman; Van Gorssel; v.d.Heuvel; Zijlstra; Groeneweg; Zwemer; NN?; Meijer; Bossink; Noordhof; NN?; Oskam; Hermans; en Jorna.
Voorste vlnr: Hamminga; Perdon; Dontje en Dek; Emmelkamp; Kemper en Kockelman.
Tegen het einde van de opleiding aan de Verkeersschool te Bilthoven verzochten Zwemer, Zijlstra en van Dalen in december 1959, om geplaatst te worden bij de Verkeersgroep van het district Leiden.
Naar > menu opleidingsschool Arnhem
Naar > de index van dit artikel
HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
UIT HET ARCHIEF VAN T.J. ZWEMER
Hoofdstuk 2. Verkeersgroep Leiden 1959 - 1968.
Bij de aankomst van het driemanschap, Zwemer, Zijlstra en van Dalen in Leiden werden zij door de Commandant van de Verkeersgroep, adjudant A.Bot, ondergebracht in particuliere pensions. Huizen waren toen niet direct beschikbaar, dat zou nog vele maanden gaan duren.
Thomas Zwemer en Jan van Dalen kwamen samen in hetzelfde pension terecht en Gerben Zijlstra bij een familie vlak bij ons in de buurt.
Foto: AZL621.
Foto: AZL624.
Foto: AZL625.
Foto: AZL626.
Foto: AZL631.
Foto: AZL632.
Foto: AZL663.
Foto: AZL634.
Wij hadden een prachtige tijd met trouwe en leuke collega’s bij de verkeersgroep Leiden. Het contact met oud Leidenaren is, waar ze ook in het land terecht kwamen, altijd blijven bestaan. In 1968 zijn bij een reorganisatie de kleinste districten van het Korps opgeheven. Dat gold o.a voor het district Leiden en daarmee ook voor onze verkeersgroep. Aldus jan van Dalen.
Naar > overzicht Verkeersgroep Leiden
Naar > de index van dit artikel
HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
UIT HET ARCHIEF VAN T.J. ZWEMER
Hoofdstuk 2. Verkeersgroep Apeldoorn. 1968-1973 / 1978-1983.
Na opheffing van de Verkeersgroep Leiden In 1968 ging Thomas Zwemer naar de Verkeersgroep Apeldoorn. Ook daar had hij het prima naar zijn zin.
Foto: AZA721.
Foto: AZA722.
Foto: AZA723.
Foto: AZA724. Voor het bureau van de Rijkspolitie aan de Sarphatistraat te Amsterdam.
Omstreeks 1983 solliciteerde Thomas naar een staffunctie bij de Algemene Dienst van het district Apeldoorn. Hij werd benoemd tot adjudant bij de Sectie beleidsvoorbereiding en Algemene Zaken. Toen hij 58 jaar geworden was besloot hij om gebruik te maken van de in die tijd bestaande FLO-regeling (functioneel leeftijdsontslag) en verliet na 34 jaar trouwe dienst ons Korps Rijkspolitie. Zijn politie-uniform behield hij echter vanwege het feit dat hij trouw lid was van het Gelders Politie Mannenkoor waarmee hij ook regelmatig optrad.
Op 27 april 2011 is Thomas Zwemer overleden. Hij kon veel, maar in februari j.l. openbaarde zich bij hem een ziekte waarvan hij het helaas niet kon winnen. Het was zijn koor dat hem op 2 mei 2011 in de aula van het crematorium “Heidehof” in Ugchelen op plechtige wijze uitgeleide deed. Aldus oud collega Jan van Dalen.
Naar > menu Verkeersgroep Apeldoorn
Naar > de index van dit artikel
HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
UIT HET ARCHIEF VAN
T.J. ZWEMER
Hoofdstuk 4.. Motorsurveillancegroep AVD. 1973-1978.
In 1973 verliet Thomas Zwemer de Verkeersgroep Apeldoorn en stapte hij over naar de Algemene Verkeersdienst in Driebergen. Hij bezat al vele jaren het B-diploma, solliciteerde op een vacature bij de AVD en werd bevorderd tot opperwachtmeester bij de MSG (Motorsurveillance-groep) in de functie van commandant surveillance eenheid. Hij was motorrijder in hart en nieren en voelde zich bij de MSG dan ook in zijn element.
Foto: AZM731.
Foto: AZM741.
Foto: AZM744
Foto: AZM745.
Foto: AZM761.
Foto: AZM762.
Foto: AZM763>
Foto: AZM767.
Foto: AZM771.
Foto: AZM772.
Foto: AZM743.
Foto: AZM774.
Foto: AZM775.
Foto: AZM776.
Foto: AZM777.
Het heen en weer reizen van Apeldoorn naar Driebergen (2-daags systeem) en het voor de MSG vaak langer op pad zijn (o.a. begeleidingen bij staatsbezoeken en wielerrondes) werd na een aantal jaren toch een te grote belasting voor hem en zijn gezin. In 1978 ontstond de gelegenheid om terug te keren naar de Verkeersgroep Apeldoorn en daar maakte hij toen dan ook gebruik van.
Naar > de index van dit artikel
HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
UIT HET ARCHIEF VAN
T.J. ZWEMER
Hoofdstuk 5.
Thomas Jacobus Zwemer 1933 – 2011
Hij was o.a. werkzaam bij de Verkeersgroep Leiden, de Verkeersgroep Apeldoorn en de Motorsurveillancegroep AVD.
Op 27 april 2011 is mijn oud-collega en vriend Thomas Zwemer overleden. Hij kon veel, maar in februari j.l. openbaarde zich bij hem een ziekte waarvan hij het helaas niet kon winnen.
Hij werd op 21-3-1933 geboren in Wissekerke en groeide op in het Zeeuwse land. Toen hij 17 jaar was vertrok hij naar de Noordoostpolder om te gaan werken bij de ontginning van die polder. Net als iedere jongen van 20 jaar moest ook hij in militaire dienst. Hij vervulde zijn dienstplicht in Ossendrecht en ’t Harde, maar haalde in die tijd ook alle rijbewijzen. Eenmaal terug in de burgermaatschappij kwam hij tot de conclusie dat hij wat anders wilde.
Dat andere was de politie en in zijn geval het Korps Rijkspolitie. Thomas begon aan de opleiding 1957-II van de opleidingsschool aan de Velperweg te Arnhem. Bij de Rijkspolitie was het regel dat je na de opleiding in Arnhem eerst een aantal jaren op een landgroep ervaring op moest doen, voordat je naar een specialistisch onderdeel mocht overstappen.
Omdat in die tijd, in verband met toenemende verkeersdrukte, de Verkeersgroepen moesten worden uitgebreid, zag de Korpsleiding tijdelijk af van de bewuste regel. Aan degenen die tot de opleiding 1957-II behoorden werd de mogelijkheid geboden om aansluitend aan “Arnhem” nog een half jaar een opleiding aan de Verkeersschool (De Varenkamp) te Bilthoven te volgen. Thomas koos net als Gerben Zijlstra en ik voor die mogelijkheid. Tegen het einde van de opleiding verzochten wij in december 1959, om geplaatst te worden bij de Verkeersgroep van het district Leiden.
Bij de aankomst van ons driemanschap in Leiden werden wij door de Commandant van de Verkeersgroep, adjudant A.Bot, ondergebracht in particuliere pensions. Huizen waren toen niet direct beschikbaar, dat zou nog vele maanden gaan duren.
Thomas en ik kwamen samen in hetzelfde pension terecht en Gerben Zijlstra bij een familie vlak bij ons in de buurt.
Wij hadden een prachtige tijd met trouwe en leuke collega’s bij de verkeersgroep Leiden. Het contact met oud-Leidenaren is, waar ze ook in het land terecht kwamen, altijd blijven bestaan.
Na een aantal jaren werden bij een reorganisatie de kleinste districten van het Korps opgeheven. Dat gold o.a voor het district Leiden en daarmee ook voor onze verkeersgroep.
Als gevolg van die reorganisatie ging Thomas in 1968 naar de Verkeersgroep Apeldoorn. Ook daar had hij het prima naar zijn zin, maar na vijf jaar stapte hij over naar de Algemene Verkeersdienst in Driebergen. Hij bezat al vele jaren het B-diploma, solliciteerde op een vacature bij de AVD en werd bevorderd tot opperwachtmeester bij de MSG (Motorsurveillancegroep) in de functie van commandant surveillance eenheid. Hij was motorrijder in hart en nieren en voelde zich bij de MSG dan ook in zijn element.
Het heen en weer reizen van Apeldoorn naar Driebergen (2-daags systeem) en het voor de MSG vaak langer op pad zijn (o.a. begeleidingen bij staatsbezoeken en wielerrondes) werd na een aantal jaren toch een te grote belasting voor hem en zijn gezin. Eind jaren 70 ontstond de gelegenheid om terug te keren naar de Verkeersgroep Apeldoorn en daar maakte hij gebruik van.
Omstreeks 1983 solliciteerde Thomas naar een staffunctie bij de Algemene Dienst van het district Apeldoorn. Hij werd benoemd tot adjudant bij de Sectie beleidsvoorbereiding en Algemene Zaken.
Toen hij 58 jaar geworden was besloot hij om gebruik te maken van de in die tijd bestaande FLO-regeling (funktioneel leeftijds ontslag) en verliet na 34 jaar trouwe dienst ons Korps Rijkspolitie.
Zijn politie-uniform behield hij echter vanwege het feit dat hij al vele jaren trouw lid was van het Gelders Politie Mannenkoor waarmee hij ook regelmatig optrad.
Het was zijn koor dat hem op 2 mei 2011 in de aula van het crematorium “Heidehof” in Ugchelen op plechtige wijze uitgeleide deed.
23 mei 2011 Oud-collega Jan van Dalen
Naar > menu Motorsurveillanvegroep AVD
Naar > de index van dit artikel
Reacties / aanvullingen op dit artikel
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.
-
Categorie: MALG Archieven oud RPers
-
Laatst bijgewerkt op 20 november 2024
-
143328 keer bekeken
- Lorem ipsum dolor sit amet.
Zoeken op deze site
Nieuwste artikelen
- Pagina Landgroep LUYKSGESTEL
- Pagina Landgroep BERGEIJK
- Pagina Landgroep BUNSCHOTEN
- Reünie Klas C 1975 Opleidingsschool Horn
- RP Parketgroepen in ontwerp
- RP en de Kustwacht in ontwerp
- Pagina Landgroep ROSMALEN
- Pagina Landgroep SLEEUWIJK / WOUDRICHEM
- Pagina Districtsstaf ALMELO
- Pagina landgroep BEDUM
- Opvang- Stagegroep SCHEEMDA
- F.G. Veltink. 25 jaar ambtenaar bij het Korps Rijkspolitie.
- VWS Brochure 1969 Rijkspolitie
- Pagina landgroep VOORST
- Laatste Site-info d.d. 30-12-2023
- AVD Archief R. Hiddinga
- AVD Gehuwd en twee kinderen
- AVD 25 jaar. Wie is die vogel
- Menu De oprichting en opbouw van de R.P.
- M.E. Archief De gijzelaar v. Nijmeijer De Punt 1977