Skip to main content


HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
ALGEMENE VERKEERSDIENST


Even terug bij de politie...... In Autotron 2012.

De jaarlijkse oldtimerbeurs in Autotron Rosmalen tijdens het eerste weekend van februari had als hoofdthema auto’s die in de media te zien zijn geweest. Daarnaast namen Politie-Porsches een belangrijke plek in. Ralph Stoové was te gast op de (inofficiële) KLPD-stand, waar zestien voormalige politie-Porsches te zien waren. Daaronder ook Alex 1250, de 911 met nummer 50 voorop, waaraan in Youngtimer magazine nummer 11 uitgebreid aandacht is geschonken.

 

Het is alweer een halve eeuw geleden dat de politie op de snelwegen ging patrouilleren met een Porsche 356. Daarna volgden diverse andere luchtgekoelde modellen, waaronder ook de hierbonder afgebeelde 914,  tot er in 1995 (openingsfoto) voorgoed een einde kwam aan de band tussen Driebergen en Stuttgart-Zuffenhausen.

Autotron 21012 youngtimer (3)Hierboven een replica van de 12.81 (webmaster)

Dat wordt nog steeds door velen betreurd (en niet alleen bij de politie) en soms vraagt de autofile weggebuiker zich nog wel eens af hoe zo’n 911 in politie-outfit er in 2012 zou hebben uitgezien. Nou, indrukwekkend, bewijst een gloednieuwe 911 GT3. Hm, geen cabriolet, dat zou dus eigenlijk niet kunnen volgens de oude richtlijnen.

Autotron 21012 youngtimer (4)

Inmiddels wat oudere agenten en oud-agenten die in deze bolides in het verleden hun geld mochten verdienen gaven extra cachet aan de beurs door in het sneeuwwitte Porsche-uniform de gasten honderduit te vertellen over tot de verbeelding sprekende belevenissen. Vaak aangevuld met foto-materiaal uit het eigen archief.  Ze vonden ook nog tijd om Youngtimer Magazine te lezen.

Autotron 21012 youngtimer (5)

De Nederlandse Politie-Porsches zijn zoals gezegd uit het straatbeeld verdwenen en laten hun historische waarde gelden bij musea of particulieren. Maar tussen al de oranje stickers ontdekten we ook een groene 924, die allesbehalve in museumstaat verkeerde. Bij onze oosterburen kijkt men niet zo nauw met afschrijvingen en dus is de sinds 1981 bij de politie van Nordrhein-Westfalen dienstdoende 924 nog altijd onderdeel van de rijdende vloot. Al worden zulke auto’s nu vooral ingezet worden voor promotionele doeleinden.

Autotron 21012 youngtimer (6)

Tenslotte was er ook nog even tijd voor de serieuze kanten van het politiewerk. Ehhh… nou ja… De verslaggever, fotogeniek als altijd, offerde zich op als slachtoffer van een ongeval voor een simulatie. Op de achtergrond een Range Rover in dienstkleuren, zoals je die tot voor enkele jaren nog op de snelweg kon tegenkomen.

Autotron 21012 youngtimer (7)Bron: youngtimer Magazine

Tekst: Ralph Stoové foto's: Denny Kroeze.
Voor foto-assistentie dank aan Denny Kroeze, namens www.auto-maten.nl.


Naar > Video 2 Autotron 2012.


Naar >  Documenten en artikelen SBV '60/'68
Naar >  Documenten en artikelen AVD '68/'94


Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....