Skip to main content


HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIE



RIJKSPOLITIE EN DE KUSTWACHT
Bron RPmagazine februari 1989.Dit artikel is in ontwerp. Heb jij aanvullingen voor dit artikel geef dat dan even door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Toen de Noordzee steeds meer werd gebruikt, gingen allerlei ministeries iets doen op de Noordzee. Daarom was er het idee om een samenwerkingsverband Kustwacht op te richten. Het zou een samenwerking worden tussen zes ministeries. Namelijk Verkeer en Waterstaat, Justitie, Landbouw en Visserij, Defensie, Binnenlandse Zaken en Financiën.
Deze overheidsorganisaties die hun taken moesten bundelen, waren niet meteen enthousiast. Maar na een nieuw onderzoek naar de voor- en nadelen ging het plan toch door. In augustus 1987 kwam er bij Scheveningen radio een operationeel centrum van de Kustwacht Het Kustwachtcoördinatiecentrum gevestigd Merwedestraat 1 IJmuiden.

De Kustwacht zou niet alleen bezighouden met incidenten, maar ook met andere dingen. Zoals vermiste schepen opsporen, controleren of bedrijven zich aan de wet hielden en schepen helpen. De Rijkspolitie te water en de Dienst Luchtvaart werkte ook mee in dit samenwerkingsverband.


Aandeel van de Rijkspolitie te Water.
Voor zover kan worden nagegaan hebben vanaf 1987 tot 1994 zeven schepen van de Rijkspolitie te water deelgenomen aan het samenwerkingsverband Kustwacht.


De Ynso Scholten (RP20_5 / RP83_2 / P83). Standplaats Den Helder na 1991 Terneuzen.


 De Carel Polak (RP16_6 / RP94_1 / P94). Standplaats Vlissingen.


De Albert Beerman (RP25_3 / P25). Standplaats Stellendam.


De Henry Kolfschoten (RP21_4 / P21). Standplaats IJmuiden na 1993 Wemeldinge.


De Antoon Strucken (RP56_4 / P56). Standplaats Delfzijl.
Info over de vijf bovenstaande  serie 23 meter schepen.


De RP03_4 / RP75_1 / P75. Standplaats Lauwersoog.

My beautiful picture
De RP18_3 / RP96_1 / P96. Standplaats Harlingen.


Aandeel Dienst Luchtvaart.
De Dienst Luchtvaart werkte ook mee in het samenwerkingsverband Kustwacht.


Foto: De Politie Luchtvaartdienst leverde ook piloten voor het Darnier 228-212 vliegtuig van de Kustwacht voor vluchten boven de Noordzee, binnenwateren en havens.

Deze machine de Coast Guard 01 met de roepletters Mike November Zoeloe zat vol met technische apparatuur on bijvoorbeeld milieuverontreinigingen op te sporen. Afwisselend waren er waarnemers van Rijkswaterstaat, de Politie te Water en de Algemene Inspectiedienst aan boord.



PRIKBORD KUSTWACHT
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS

Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij dit onderdeel met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in. Lees hier hoe


Geplaatst op 1 september 2024
Met dank aan Pieter Wagemakers

Kustwacht 3 schepen  bw(7V)

De foto is door door mij zelf gemaakt, zijnde 3 zusterschepen op de voormalige loodsensteiger te IJmuiden IJmuiden, ter gelegenheid van de opening van de Nederlandse kustwacht in het toenmalig kustwachtcentrum. Later verhuisde dit naar Den Helder. In het begin was het een intensieve samenwerking van diverse ministeries, later bestond er behoefte aan fusie, te veel structuren, diverse commandolijnen etc. Wat bleef waren de schepen, welke van de eigen diensten en herkenbaar bleven, alhoewel technische zaken en scheepsbemanningen uiteindelijk bij de rijksrederij terecht kwamen. voor die tijd had ieder ministerie eigen schepen met eigen logistiek en technische dienst. Door de komst van de rijksrederij verdween dit.

In de tijd van de foto's 1987, was de RPtW uitgerust met een 6 tal 23 meter schottelvaartuigen, zoals deze. Nieuwe activiteiten, de behoefte om verder op zee te komen en het hebben van een aantal schepen verdeeld over de hele kust bracht bestaansrecht voor deze schepen.. De bouw vond plaats in 1983-1984 De bemanning bestond uit executieven, een bootcommandant en drie leden bootbemanning. Door de eisen van scheepvaartinspectie, moesten de schepen een machinist/motordrijver aan boord hebben. Daar waren er niet veel van en door dit gebrek, kreeg ik de kans om als wachtmeester Ie klasse  een opleiding binnenvaart machinist te volgen, met als gevolg dat ik de eerste in Nederland was, die zowel opsporingsambtenaar en machinist was aan boord. Soort duobaan.

Kustwacht RP20 ijs1 Wagemakers  bw(7V)
De RP20_5 ploeterend door het ijs.


Geplaatst op
Met dank aan:

Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier



OUD NIEUWS KUSTWACHT
HERINNERINGEN UIT OUDE POLITIETIJDSCHRIFTEN
Artikelen uit oude politietijdschriften o.a. het Politieblad, het Korpsblad en het RP-magazine m.b.t. vermeld onderwerp.


Bron RPmagazine januari 1984.
Ruim twee jaar voor de oprichting van de kustwacht


 


Bron RPmagazine februari 1984.
Ruim twee jaar voor de oprichting van de kustwacht.
De geboorte van de Carel Polak de RP16_6


 





Oud nieuws Kustwacht 1984 RP16 RPmagazine feb 5  bw(WM) (7V)


Bron RPmagazine maart 1987.


Bron RPmagazine februari 1989.



Drie van de vijf zeeschepen in de haven van Scheveningen op 7 november 1988 de dag van de naamgeving.


 Naar >  menu artikelen Rijkspolitie te Water


Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.

Het is niet toegestaan om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.


 

Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....