Skip to main content


RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV) HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
SCHOTEN IN SINT OEDENRODE


Misdadigers schieten agent neer. Door Karei Passier

Loffeld aanh3Sint Oedenrode, maandag 26 januari 1980.

Tussen hun schietpartijen door hebben drie overvallers van de diamantmaatschappij Slijper in het Brabantse St. Oedenrode toch nog kans gezien hun buit, ruim een half miljoen gulden aan edelstenen te verstoppen, voordat zij zaterdagmiddag na een wilde klopjacht in het Noord-Limburgs Well door de politie werden overmeesterd. Het zijn alle drie uit de gevangenis ontsnapte, zwaar criminele Brabantse kampbewoners.

Een 59-jarige wachtmeester van de rijkspolitie in St. Oedenrode ligt in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis door een kogel van de 21-jarige kampbewoner F. van E. uit Den Bosch, die hem in de bovenarm en een long trof. De kampbewoner zelf heeft met zijn twee metgezellen G. C. (27) uit Tilburg en K. R. (25) uit Oss de ruim vier uur durende dollemansrit in acht auto's doorstaan met een door een politiekogel versplinterd scheen- en kuitbeen. Die werd in St. Oedenrode afgevuurd door een 25 jarige wachtmeester, die zag hoe Van E. zijn collega met een schot uit een geweer velde,

Jachtgeweer

Het drama van de overval die zaterdagmorgen om half twaalf plaatsvond op de diamantmaatschappij, mobiliseerde een grote politiemacht in Brabant en Noord-Limburg voor een klopjacht op de overvallers. Vanuit de lucht werd assistentie verleend door twee helikopters.Loffeld aanh

Zeven keer dwongen de vluchtelingen argeloze automobilisten hun voertuig af te staan, zes auto's werden op de smalle Maasbrug in Well tegen de reling gedrukt. Hier raakte ook de heer P. Ebus met zijn jachtgeweer nog in schotenwisseling met de vluchtelingen om diefstal van zijn Mercedes bij zijn woning te voorkomen.
Het was daar in de buurtschap Elsteren dat de politie na waarschuwingsschoten de drie mannen bij een kalvermesterij overmeesterde. K. R. vluchtte verderop naar een schuur, waar hij zich onder  vuilniszakken verborg. Bij hun aanhouding waren de mannen niet meer in het bezit van hun even tevoren nog gebruikte pistolen, en evenmin is iets van de buit teruggevonden. Zij hebben die onderweg ergens verstopt, of aan iemand overhandigd.

Wild-west-tonelen

Omdat zij de kostbare losse diamanten, saffieren en briljanten met sieraden van zeer grote waarde bij de overval los in de zakken van hun jacks en broeken propten, is het evenmin denkbeeldig ook: mogelijk dat zij rijdend hun zakken hebben geleegd en de buit weggegooid.

Loffeld aanh1Zwijgen

De drie arrestanten bleven tot gisteravond hardnekkig zwijgen op elke vraag die hun werd gesteld. Van £. ligt onder zware bewaking in het Eindhovense Catharinaziekenhuis.
Het was de echtgenote van beheerder J. van der Steen van de diamantmaatschappij aan de Eerschotseweg in St. Oedenrode, die zaterdag vanuit haar woning de zwarte Golf zag voorrijden bij de diamantwerkplaats. Toen ze drie gemaskerde en gewapende mannen zag uitstappen, bedacht ze zich geen moment, en draaide het alarmnummer van de politie. Hierop reden _ wachtmeester Bertens en zijn jongere collega Rotteveel in hun Volkswagenbusje naar de werkplaats toe.
De overvallers gingen bij hun overval zo slordig te werk, dat veel sieraden en bankbiljetten op de grond vielen en daar bleven liggen. Op het moment dat de jongste overvaller F. van Ev beheerder Van der Steen en zijn medewerker wilde opsluiten in het toilet, zag hij door het raam het politie-busje het erf opzwenken. Hij rende naar buiten en richtte zorgvuldig zijn geweer op wachtmeester Bertens achter het stuur.
Terwijl het schot viel, sprong bijrijder Rotteveel met getrokken pistool uit het busje, en vuurde op de schutter, die zich naar de achterkant van het gebouw haastte. Zijn twee gezellen sprongen daar door een raam naar buiten. Terwijl het drietal te voet vluchtte, bekommerde wachtmeester Rotteveel zich om zijn gewonde collega, en sloeg mobilofonisch alarm.

Na een- schotenwisseling vertrok het tweetal overvallers weer in de Ford, waarin hun gewonde makker was blijven wachten.
Drie vissende Duitsers aan de Maas moesten het daarna ontgelden. Van twee werden hun autosleutels in het water gegooid, terwijl de heer Janssen uit Kevelaer zijn Opel Ascona met de drie erin zag wegrijden. Dat was echter op een lange en doodlopende weg, die langs de kalvermesterij van de heer Hagens leidde.
Deze was binnen aan het werk. Voor de laatste keer poogde men van auto te verwisselen, door de heer Hagens te dwingen zijn autosleutels af te staan. Maar terwijl dat gaande was, zwenkten politiewagens de inrit op, en zagen de drie zich voor een overmacht ge-Het weiland invluchtend, ontdeed K. R. zich als laatste van zijn pistool, dat gistermorgen ter plekke is teruggevonden. Het dreggen naar de buit in de gierput van de stal heeft gisteren niets opgeleverd.


Loffeld aanhouding artikel1l

Loffeld aanhouding artikel2

Loffeld aanhouding artikel3Geplaatst op 30-09 2022
Bron RP-magazine februari 1980

RPG St. Oedenrode schoten 1 bw(7V)

RPG St. Oedenrode schoten 2 bw(7V)

RPG St. Oedenrode schoten 3 bw(7V)

RPG St. Oedenrode schoten 5 bw(7V)

RPG St. Oedenrode schoten 6 bw(7V)


 Naar >  overzicht Landgroep St. Oedenrode 

Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....