Skip to main content


RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DISTRICT AMSTERDAM
LANDGROEP ZAANDIJK


Algemene informatie.
 Van 1947? tot 1-1-1958 is er in Zaandijk een klein GP Korps geweest. Daarna was er een zelfstandige groep van het Korps Rijkspolitie district Amsterdam. Rond 1969 is de groep Zaandijk opgeheven en werd Zaandijk als post toegevoegd aan de groep Koog aan de Zaan. Na een gemeentelijke herindeling viel de voormalige gemeente Zaandijk onder gemeente Zaanstad er kwam er weer gemeentepolitie.
Voormalige commandanten   Voor zover bekend.
G.Cdt. Owmr. v.d. Vegt 1947 ? tot 1-8-1947 ?
G.Cdt. Owmr. Christiani D. 1958 ? tot 1-2-1964
G.Cdt. Adj. Stilma S. 1-6-1964 tot 1967 ?
Plv.G.Cdt. Adj. Koelma J. 15-2-1958 tot 16-2-1968
Voormalige post en/of rayoncommandanten  Voor zover bekend.     
P/R.Cdt. Zaandijk   Naam ? 1947 ? tot 1-8-1947
P/R.Cdt. Jisp   Naam ? 1949 ? tot 1949 ?

RPG Zaandijk Gcdt Stilma (2)


Groepsfoto('s)
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Posten en Rayons
P/R.Zaandijk 1947? tot 1967?
P/R.Jisp 1949? tot 1949?

Adressen van bureaus
Groepsbureau Parklaan 4a te Zaandijk 1947? ± 1967 ?
P/R. Zaandijk Zie adres groepsbureau 1947 ? tot 1967 ?
P/R Jisp Adres ? ? tot ?

Foto('s) van bureaus

RPG Zaandijk Bureau Parklaan hm IMG 0954 (V)Het voormalige Groepsbureau aan de Parklaan 4 te Zaandam na een grote renovatie anno 2012PRIKBORD
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS

Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij dit onderdeel met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in. Lees hier hoe


Geplaatst op 15 februari 2019
Met dank aan Gerard Duinenveld.
Inzet personeel groep Zaandijk t.b.v. beveiliging Schiphol.
Vanaf eind 1967 en 1968 was de bewaking van El-Al vliegtuigen nog op zeer geïmproviseerde basis georganiseerd. De groepscommandant kreeg kort voor aankomst van een El-Al kist te horen dat hij mensen moest leveren. Ik was als jongste wachtmeester geplaatst op de groep Zaandijk van het district Amsterdam en was bij zo’n belletje de aangewezen man om naar Schiphol te gaan. Voor zover ik mij dat kan herinneren hadden we onderkomen in vrijstaande kantoorruimte van Transavia. Soms moest je daar toch wel lang verblijven als na je aankomst bleek dat het vliegtuig vertraging had. In het begin begeleiden we de vliegtuigen van en naar de start/landingsbaan met een leeggehaalde GSA. Dit was ook ons onderkomen tijdens bewaking van geparkeerde vliegtuigen op de bufferstrook. Vooral in de winter hadden we de Eberspächer kachel in de auto hard nodig (meestal gebeurde dit ’s nachts).

Voordat de eerste echte gepantserde voertuigen werden ingezet is er echter nog kort gebruik gemaakt van Hanomag bestelauto’s (formaat VW-bus) die met bepantsering waren aangepast. Dit betekende, stalen versterking in wanden en portieren. Doordat de voertuigen niet verder waren aangepast kwamen de problemen hierdoor al snel boven drijven.  De stuurinrichting was niet op het extra gewicht berekend. Zo ook de remmen en het motorvermogen. Daarnaast moest al na ongeveer een maand na ingebruikname de portieren proberen op te tillen om ze dicht te krijgen omdat er ook geen zwaardere scharnieren waren geplaatst.

Dit alles toonde de zeer amateuristische aanpak van het probleem aan (de beveiliging van vliegtuigen van een bedreigde maatschappij) waar de dienst opeens mee geconfronteerd werd. Verder waren het toch wel de krenten in de pap van het dagelijkse politieleven.

Groeten, Gerard Duineveld


 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....