Skip to main content


RP Logo ster Licht Blauw org  50 bw [LV]RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIERPtW De Leeuw Kouprie Marjo1 bw(7V)RIJKSPOLITIE TE WATER
DE LEEUW IS TERUG

Zoon teruggevonden dankzij de website rijkspolitie.org

De gebeeldhouwde houten leeuw, die gemaakt was door C. Overgaauw van de rijkspolitie te water uit Gouda, kon ik op 1 juni 2020 weer teruggeven aan zijn zoon Pieter Overgaauw.

Rijkspolitie Leiden.
Mijn vader, Paul Kouprie, werkte vanaf de jaren 50 tot begin jaren 70 aan de Herengracht bij de Rijkspolitie van het district Leiden. Hij onderhield per mobilofoon de contacten met de verkeersgroep van de rijkspolitie in dit district. Zijn werkplek was in een kamertje naast de voordeur met een raam naar de gang. Zodoende zag hij bij binnenkomst alle collega’s die vanuit de Herengracht werkten. Mijn vader was graag in voor een grapje tijdens rustige momenten en zo kreeg hij ook vriendschappelijk contact met collega’s van de politie te water.

Opgebouwde westlander “’t Mazzeltje”
Mijn vader was als jongen al gek van water en toen hij in 1963 in het kader van de Wiedergutmachung een geldbedrag vanuit Duitsland kreeg, wist hij direct waar hij dat aan zou besteden. Hij kocht een oude westlander en zette daar met veel hulp van vrienden en familie een opbouw op en plaatste er een motor in, zodat wij daarmee door heel Nederland konden varen. Ook de politie te water was hem behulpzaam. Toen hij de oude schuit naar Leiderdorp bracht gaven zij hem “een sleepje” met de RP 34 door de oude Rijn bij Leiderdorp (zie foto’s).

RPtW De Leeuw Kouprie 't Mazzeltje 3 bw(7V)
Later wanneer wij in het weekend naar de Kaag bij Leiden voeren, kwam de politieboot nog wel eens even langszij om een kopje koffie te drinken. Daar was niet altijd genoeg tijd voor, want wanneer er een speedboot gespot werd, die weer eens veel te hard voer, gingen zij er als een haas achteraan. Later, met de eigen speedboot, nog iets sneller.

RPtW De Leeuw Kouprie 't Mazzeltje 1 bw(7V)
De leeuw gemaakt door Cor Overgaauw

Een van de opvarenden van een politieboot was de heer Overgaauw. Hij mocht graag houtsnijden in zijn vrije uurtjes. Onderweg viste hij een blok hout uit het water en maakte daar o.a. de leeuw van, die op de foto te zien is. Deze leeuw maakte hij in 1964 voor de helmstok van mijn vaders boot, die “ ‘t Mazzeltje” genoemd werd, omdat mijn vader alsmaar mazzeltjes had bij het opbouwen van de boot. De leeuw was bedoeld om op de helmstok te zetten, maar die plaats heeft hij nooit gekregen. Daar was hij veel te mooi voor, vond mijn vader. Het beeld van de leeuw stond dus jaren bij mijn vader in de woonkamer. Mijn vader overleed in 1997 en nadat  mijn vaders tweede vrouw overleden was, kreeg ik de leeuw. Toen zag ik dat onder de leeuw de naam van de heer C. Overgaauw uit Gouda stond en ik ben op zoek gegaan naar familie van de heer Overgaauw.

RPtW De Leeuw Kouprie 't Mazzeltje 5 bw(7V)
Eerst heb ik het geprobeerd bij de gemeente Gouda en op hun advies door een stukje te laten plaatsen in de Goudse post. Maar er bleek helaas een half jaar lang geen ruimte te zijn voor de toegezegde plaatsing. Tot slot heb ik gevraagd of het stukje dat ik voor de Goudse Post had gemaakt misschien op www.rijkspolitie.org gezet mocht worden.

RPtW De Leeuw Kouprie 't Mazzeltje 6 bw(7V)
Vervolgens heeft het toeval mij een handje geholpen, want toen bleek dat de zoon van Cor, Pieter Overgaauw vlak daarvoor een stukje over zijn vader had gestuurd. De webbeheerder,  Theo Scholte, heeft ons vervolgens met elkaar in contact gebracht. Op 1 juni 2020 gaf ik de leeuw terug aan Pieter Overgaauw, die er heel blij mee was.
Aldus Marjo Kouprie.
RPtW De Leeuw Kouprie 't Mazzeltje 7 bw(7V)
Alle foto's in dit artikel zijn gemaakt tijdens een sleepje door de RP34 van een dekschuit door de Oude Rijn naar Leiderdorp.


Naar > Overzicht Archieven oud RPtW medewerkers.
Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.
Lees hier hoe.

Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....