Skip to main content


RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV) HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DOCUMANTAIRE
ONTVOERING EN MOORD OP GERT JAN HEIN


TWAN HUYS INTERVIEWT TIM KRABBÉ OVER MOORDENAAR FERDI E.

'2Doc: De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw' op 18 november op NPO 2

In september 1987 ontvoert en vermoordt Ferdi E. de Ahold-topman Gerrit Jan Heijn. Hij incasseert iets meer dan 8 miljoen gulden aan losgeld. De politie vermoedt de hand van een criminele bende, maar houdt nooit rekening met een eenling zonder strafblad.

Een werkloze vliegtuigbouwkundige met een gezin in Landsmeer blijft zeven maanden uit handen van de politie. Pas nadat hij bankbiljetten van het losgeld uitgeeft in een slijterij, komt de politie hem op het spoor. Op 6 april 1988 worden E., zijn vrouw, drie kinderen en een vriend in hun huis in Landsmeer gearresteerd. De rechtbank veroordeelt Ferdi tot 20 jaar gevangenisstraf en TBS.

Schrijver Tim Krabbé legt contact met Ferdi E. en bezoekt hem 14 jaar lang in de Bijlmerbajes, de gevangenis in Scheveningen, de TBS-kliniek Van Mesdag in Groningen en in Veenhuizen. 'Wie is deze man, we delen hetzelfde geboortejaar, een boekenlezer, een intellectueel, een man zoals ik?', wil Krabbé weten. Tot aan zijn vrijlating in 2002 bezoekt Tim Krabbé Ferdi E. 142 keer. Obsessief noteert hij ieder detail van de moord en van het gezinsleven van E. Geholpen door de vrouw van E., Els, met wie Krabbé tot aan haar dood in 2016 een intieme vriendschap onderhoudt.

Op 66-jarige leeftijd wordt Ferdi E. op 3 augustus 2009 op zijn fiets aangereden door een landbouwvoertuig. Het NOS Journaal opent die avond met de zin: 'Het was alsof het lot nog een appeltje met hem had te schillen.'

Dertig jaar na zijn eerste bezoek heeft Tim Krabbé zijn belevenissen met Ferdi E. en zijn gezin nu vastgelegd in het boek 'Vrienden, een kroniek', dat in november verschijnt. 'Ik zat op een trein en ik kon er niet meer af. Zoals Ferdi over zijn moord zei, kan ik dat zeggen over het schrijven van dat boek. Op zeker moment moest het boek geschreven worden, vele jaren later.'

Net als Tim Krabbé, bezocht ook journalist Twan Huys Ferdi E. bijna negen jaar in de gevangenis. In '2Doc: De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw' spreken Twan Huys en Tim Krabbé, in een cellenblok van de Bijlmerbajes in Amsterdam, over Ferdi E., de moord en zijn gezin. '2Doc: De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw' is te zien op maandag 18 november om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Klik hier voor de promo.

Voor meer informatie: BNNVARA-Communicatie

Gert-Jan Hartlief, +31620435389, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Reacties op de hierboven getoonde foto's graag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.


Naar > Overzicht Archieven oud Rijkspolitie medewerkers.Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....