Skip to main content


AVD Logo Blauw AVD rvr bw3(7V)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
ALGEMENE VERKEERSDIENST


Herinneringen van Jaap Verplanke.

Ik kwam in januari 1965 na de verkeersschool, direct bij de Sectie Bijzondere Verkeerstaken. Destijds in Den Haag als RP Alex onderdak vindend in de oude Alexanderkazerne. In die periode werd ik de jongste, ongehuwde medewerker van de Porschegroep. Ik was als zodanig iets bijzonders, want tot dan konden alleen gehuwde politiemensen als bestuurder van een Porsche worden opgeleid. In het begin mocht alleen met mijn vaste mentor Aris van As en later Toon Meijer de weg op. In die tijd reden we met Henk Haddering aan het stuur op Rw 12 een haas dood en gleden we met de achterkant van de 356 tegen het olifantsdraad. Lichte schade maar het corpus delicti ( de haas ) werd meegenomen. Terug op de Alex konden we hem inleveren bij owmr. van Rijn.

In die tijd reisde ik vanaf Zeeuws Vlaanderen naar de Haag. Twee dagen op en twee dagen af. Reistijd was diensttijd en zo reisde ik 8 uur in de tijd van de baas. Er waren heel veel collega’s die ook uit verre oorden kwamen en dat feit was aanleiding om een film te maken. Gerrit Noorland was de regisseur en zo kwam het dat ik als filmster heb gediend in de zwart/wit film die in 1967 werd opgenomen. De film vertoonde de oprichting en het bestaan van de Sectie B.V., die ik in die tijd slecht 1 keer heb gezien. Vorig jaar kwam Kees de Koning bij ons langs in Terneuzen en die overhandigde mij een DVD van de film. Ik was er erg blij mee en bekijk hem geregeld.

In de jaren die volgden werd ik na een tijdje vaste bestuurder met een vaste auto en reed vervolgens als koppel met Toon Meijer, Rien van Stroe, Jan Mertz, Rotterdamse Kees. Geregeld legden we proeve van bekwaamheid in het besturen af onder toezicht van Hill Koetje en die was niet snel tevreden maar werd na een koffie en een koek bij Wimpy in Arnhem wel snel milder. We reden toe ook met testauto’s zoals de Ford Mustang, de Fiat Spider en de Volkswagen met middenmotor. ( ik weet het type niet meer. ) Ook reden we met gasten zoals onze partner of vriendin maar ook mevr. Wittewaal van Stoetwegen, en andere genodigden. Ik vond het een prachtige tijd aan het begin van mijn politie loopbaan. Wie wil er nu niet als broekie van 23 met een Porsche rijden. Na een tijdje verhuisde de dienst naar Driebergen.

Later zijn we van Aardenburg verhuisd naar Zeist omdat in die tijd het personeel van de Rijkspolitie geacht werd in of nabij de standplaats te wonen. We trokken dus van het platteland naar de stad in de Vollenhoveflat waar diverse collega's woonden. Het was intussen 1968 en ik reed toen nog steeds in de 356 met Toon Meijer als wagencommandant en later reed ik zelf als wagenchef met Rien van Stroe als vaste maat. Zowel Toon als Rien.
In aug. 1970 ben ik gaan werken bij de Verkeersgroep Zeeland, Post Terneuzen.

Hieronder enkele foto's waarbij ik de volgorde niet zo snel kan bepalen, maar het komt er op neer dat de trouwfoto's eerst komen. De foto's zijn gemaakt te Cadzand ( Zeeland ) waar ik ruim 43 jaar geleden ben gehuwd en waarbij aanwezig waren, onze toenmalige chef Jelte van der Heijden en mijn mentor Aris van Asch. Ze waren gekomen met mijn vaste auto, dus moesten er foto's worden gemaakt. Het was in april 1965. Ik was in die tijd de eerste en enige Zeeuws Vlaming en tot die dag de eerste vrijgezel die bij de Porschegroep werkte. Eerst werden alleen gehuwde collega's toegelaten omdat die meer verantwoordelijkheidsgevoel zouden hebben....
Groeten, Jaap Verplanke.

AVD Archief Jaap Verplanke 10(340)    AVD Archief Jaap Verplanke 09(340)

AVD Archief Jaap Verplanke 14(340)

Hieronder enkele foto's van de auto waar ik meestal samen met Rien van Stroe in surveilleerde. In dit geval zie je de 356 op de Rijksweg 12 tussen Driebergen en Arnhem waar ik die dag met mijn vrouw een tripje mocht maken. Bij de SVB was het in die dagen nog mogelijk dat onze partners en gasten eens een dagje met de Porsche mee mochten.

AVD Archief Jaap Verplanke 02(340)  AVD Archief Jaap Verplanke 06(340)
  
AVD Archief Jaap Verplanke 11(340)
AVD Archief Jaap Verplanke 01(340) AVD Archief Jaap Verplanke 12(340)

AVD Archief Jaap Verplanke 04(340)


Naar >  archieven oud AVD-ers


 

Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....