Skip to main content


HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIEVERHALENBUNDEL 
OP STAP MET ....OOM AGENT

Een serie korte waargebeurde verhalen uit de politiepraktijk van 30 à 40 jaar geleden,
opgeschreven door een vrijwilliger die in de Bollenstreek bij de politie heeft gewerkt.

    Geplaatst:
  El Toro....Olé  26-1-2016
  Wel eens gehoord van Slobodan Mitric  26-1-2016 
  De stoelendans  27-1-2016
  Den Uyl is in den olie  28-1-2016
  De handgranaat  28-1-2016
  De glazen muiltjes  28-1-2016
  Aankomst sinterklaas  28-1-2016
  Buitengesloten bij AZ  30-1-2016
  De Peugeot van Joop  30-1-2016
  Een spannende barbecue  10-2-2016
  Een autorit op leven en dood  10-2-2016
  Domme vragen bestaan niet  10-2-2016
  Engeland tegen Ierland 18-2-2016
  Heb je genoeg brood en koffie bij je 18-2-2016
  Er zijn van die gebeurtenissen 18-2-2016
   De techniek schrijdt voort  18-2-2016
  Bekende Nederlanders in de bollenstreek 7-3-2016
   Even Apeldoorn bellen.  7-3-2016
  Kerkepad 7-3-2016
  Zeg het met bloemen  7-3-2016
  Zomertijd - wintertijd 7-3-2016
  Hoe halen jullie het in je hoofd.  11-10-2016
  Met de billen bloot. 11-10-2016
  De gestolen Jeep. 11-10-2016
  De mooiste file 11-11-2021
  Baldadigheid bij de Mobiele Eenheid  11-11-2021

Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.

Het is niet toegestaan om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.  Lees hier hoe


 

  HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIEVERHALENBUNDEL 
OP STAP MET ....OOM AGENT


Een serie korte waargebeurde verhalen uit de politiepraktijk van 30 á 40 jaar geleden, opgeschreven door een vrijwilliger die in de Bollenstreek bij de politie heeft gewerkt.

1. El Toro....Olé. (Een spannend verhaal met een zielig einde)

Ik spreek niet zo goed Spaans als Prinses Maximà. Maar met mijn beperkte kennis van die taal kan ik u wel zeggen dat het ongeveer: ‘Daar is de stier….. Hoera’ betekent. Dit wordt in Spanje geroepen als bij stierenvechten het arme dier de arena in wordt gejaagd, om daar op wrede wijze aan zijn eind te komen. Ook deze stier kwam aan zijn eind, maar niet in een arena. De overeenkomst met Maximà is dat hij ook in Argentinië geboren was.

Argentinië staat al eeuwenlang bekend als vleesleverancier van, jawel, rundvlees. Voordat Europa zijn eigen vleesmarkt ging beschermen en de gekke-koeienziekte hier de kop opstak werden er veel runderen uit Argentinië geïmporteerd. Zij werden hier in grote stallen ondergebracht en vetgemest. Soms stonden er wel meer dan honderd stieren in zo’n stal. Alleen de verzorgers mochten dan in die stal komen. Als er vreemden kwamen werden de dieren, die rustig lagen te herkauwen, onrustig. Zij gingen dan staan en dat kostte veel energie. Daardoor leverden de dieren kilo’s minder vlees en dat was nadelig voor de portemonnee van de eigenaar.  Ook hier in de Bollenstreek was zo’n stal en daar heeft dit verhaal mee te maken.

 Maar laat ik maar bij het begin beginnen.

Het was op een koude wintermorgen. Het had gevroren en West-Nederland lag verborgen onder een dikke mistdeken.  Het begon zoals veel verhalen bij de politie beginnen: met het rinkelen van de telefoon. Zo’n ouderwetse, met echte bellen.  Ik nam de telefoon op. Een collega uit een naburige plaats meldde zich en vertelde dat er een stier was ontsnapt. Bij het uitladen van de veewagen, vlak voordat hij de stal aan de Loosterweg werd binnengebracht, vond de stier het welletjes. Hij rukte zich los en nam de kuierlatten. Onzichtbaar door de mist.

 “Het beest loopt in de richting van de ’s-Gravendamseweg. Dat is juist gevaarlijk, want door de mist is het zicht minder dan 100 meter” zei mijn collega. Daar was ik het helemaal mee eens. Je zult als automobilist maar plotseling zo’n kolos voor je  uit de mist zien opdoemen.  Ik keek Geert, met wie ik op het bureau was, aan. Wij pakten onze spullen en stapten in de politiebus. Voor alle zekerheid namen wij onze geladen karabijnen mee. Als wij de stier zouden moeten doden, lukte dat zeker niet met onze dienstpistolen. Daar moesten wij iets zwaarders voor gebruiken.  Wij gingen op weg en hoorden via de mobilofoon dat het dier bij de ’s-Gravendamseweg was tegengehouden en nu weer in de richting van de  Loosterweg liep. Dus gingen wij die kant op.  Na veel heen en weer gereden te hebben hoorden wij van de achtervolgers dat de stier via het bollenland vanaf de Oude Herenweg naar de Torenlaan toe.

Inmiddels waren diverse landeigenaren naar de plek gekomen waar het allemaal gebeurde. Zij waren niet blij want bij elke stap die de stier deed werd hij gevolgd door een groep achtervolgers. Elke poot- of voetafdruk leverde een schadepost op want  de bloembollen in de grond werden hierdoor vernield. Eén van hen leverde luidkeels commentaar over het ondoordachte gedrag van – met name – de politie. Een andere oplossing was er echter niet. De stier mocht niet uit het oog worden verloren. Als dat gebeurde wist men niet meer waar hij was en kon daardoor gemakkelijk in de dikke mist de drukke Teylingerlaan oversteken.

Uiteindelijk kwamen wij, mijn collega en ik dus, oog in oog met de stier te staan. Dat gebeurde achter een schuur van een bloembollenbedrijf. Om verdere schade, paniek en eventuele ongevallen te voorkomen was er nog maar één optie: de stier afschieten. Hoe vervelend het ook was. Wij hadden daarvoor toestemming van de eigenaar gekregen. Die zag zijn schadepost toch ook alleen maar groter worden.  Een noodslachter had inmiddels geprobeerd de stier te benaderen om met een schietmasker de stier te verdoven, maar dat was niet gelukt.  De achtervolgers waren inmiddels gewaarschuwd dat wij onze vuurwapens gingen gebruiken en dat zij dus uit ons schootsveld moesten blijven. Zonder mist is het al heel gevaarlijk, dus laat staan met deze dikke wattendeken. Om de inslag van de kogels laag te houden, loste Geert vanaf het dak van ons politiebusje twee schoten op het voorhoofd van het dier. Hierdoor kon een eventueel gemiste kogel niet ‘verdwalen’ maar zou in de grond terecht komen.  Eigenlijk ging na het eerste schot de stier al door zijn voorpoten. Een tweede schot vonden wij nodig omdat als de stier toch nog met zijn laatste krachten zou wegrennen hij pas echt dol was. Achter de bollenschuur stond de noodslachter klaar om met het dier te doen waarvoor hij eigenlijk bestemd was, namelijk slachten.

Wij hebben daar niet meer op gewacht. Wij hadden al genoeg spanning beleefd. De afwerking van deze affaire nam nog wat tijd in beslag. Voor het gebruik van het vuurwapen moest natuurlijk een rapport gemaakt worden en daarna nog de schadeafwerking. Een groep van verzekeringsmensen begon de volgende dag de poot- en voetafdrukken te tellen. De bloembollen hadden door de indrukken in de bevroren grond natuurlijk schade geleden. Als ik mij goed herinner werd de schade geschat op fl. 2,50 (een rijksdaalder) per poot- c.q. voetafdruk. En dan nog de vraag:  “Wie gaat dat betalen”. Is de stier tijdens het overbrengen van de veewagen naar de stal ontsnapt, dan komen de kosten voor de verzekering van de veetransporteur.  Is de stier eenmaal in de stal geweest dan is de (nieuwe) eigenaar van de stier of zijn verzekering verantwoordelijk voor de schade.

Ja, er komt wat kijken bij zo’n stierengevecht.

Oom Agent

 


Naar >  de index van dit artikel

 

 


Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....