Skip to main content


RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DISTRICT AMSTERDAM
LANDGROEP UITHOORN


Algemene informatie
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Voormalige commandanten Voor zover bekend.
Voormalige post en/of rayoncommandanten 
Voor zover bekend.

Groepsfoto('s)
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Posten en Rayons
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Adressen van bureaus
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Foto('s) van bureaus.
RPG Uithoorn Weber 2372 bw(7V)
Het groeps- rayonbureau aan de v. Ghentlaan 59 te Uithoorn in gebruik tot 1987.

RPG Uithoorn Weber 2307 bw(7V)
Het voormalige groeps- rayonbureau aan de Laan v. Meerwijk 6 te Uithoorn in gebruik vanaf 1987.PRIKBORD
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS

Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij dit onderdeel met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in. Lees hier hoe


Geplaatst op 9-7-2021
Met dank aan: Heidi Looy

Nostalgie en overpeinzingen.
1981, als ‘ vakantie werker’ via een vriend aan de slag bij de Rijkspolitie Uithoorn. Een landgroep in het district Amsterdam. Met knikkende knieën de eerste werkdag aangevangen. Het was in ‘ het hol van de leeuw’ en dè Politie, was iets van aanzien en ontzag. Bij ons het dorp waren alle dienders min of meer bekend ( die lange, die rooie, die sterke etc) en ook dat de meesten zeer streng doch rechtvaardig waren.
Een van mijn eerste taken was koffie zetten, geen idee hoe dat apparaat werkte, dus deed ik maar wat. Redelijk onzeker liep ik de koffiekamer in, waar veel blauw aan een bakkie zat. Hadden ze allemaal hun lepeltje verbogen, en met een stalen gezicht zeiden ze dat het kwam door de vreselijk sterkte, niet te drinken koffie. En ik geloofde het.... dat was mijn eerste taak, alle keren daarna was de koffie prima, maar wat schrok ik . Om een lang verhaal korter te maken, na de 6 weken werd mij verzocht om te blijven, en toen ik 1992 de reorganisatie kwam ben ik naar bureau opleidingen aan de Sarphatiestraat gegaan. Uithoorn, de groep met de markante en zeer menselijke groepscommandant Jousma, de oppers die de roosters maakten en het schriftelijk werk nakeken. De spanning van de examens van het min of meer verplichte B-diploma, de almanak waar jaarlijks alle namen en rugnummers instonden. De net geslaagde wachtmeesters ,direct van de opleidingsschool, die naar Uithoorn
kwamen vanuit het hele land. Zij moesten een huis, een mentor en begeleiding krijgen. Een p.s.u. etc etc etc. Het mentorschap stond ( meestal) gelijk aan een levenslange vriendschap. De groep was gemêleerd, de oude garde, de middenklasse en de jonge honden. Iedereen had een taak en specialiteit. Huwelijken, kinderen, verdriet en feesten en partijen. Contact met het publiek, aan het planton en telefoon, je kende de mensen. Simpele dingen werden opgelost en zware dingen aangepakt en afgedaan. Heftige zaken, met doden, gewonden, moord en doodslag, zelfmoord en branden het kwam allemaal voorbij. We deden het met elkaar. Iedere schakel was er een en belangrijk. De administratie was de spil, die wisten alles en dat was de basis. Mee op controles om direct af te rekenen, we waren klantvriendelijk. Voor de grote nachtelijke controle maakten we soep en waren we met veel op het bureau. De telex en later fax werd uitgelezen en opgeslagen. De bloedblokken naar het postkantoor gebracht en de Dräger op tijd gekalibreerd. De verbalen ingeschreven en opgelegd en naar het parket gebracht.
Bij rampen, was iedereen er en stonden we zij aan zij. En ja natuurlijk was er ook wel eens wat, en ging het niet allemaal als vanzelf en van een leien dakje. Maar het was wel mooi!
En als ik nu een gemiddeld bureau inloop dan vraag ik mij echt af, was het allemaal zo verkeerd dat het op de schop moest? Wat hebben wij dan met ze allen zitten doen op het bureau destijds? Er was genoeg werk, en aan verbalen geen gebrek. Wel aan goeie typemachines, diesel/benzine en dienstkleding.
De wapen, voertuigen, bedrijfs- Controles etc werden gedaan door de specialisten op dat werkgebied. En van de bedrijven, boeren, uitvaartondernemers, artsen, slepers en psychiaters waren de gegevens en naam en toenaam met 1 druk op de knop te vinden.
Het is zeker geen zuur verhaal, maar hele mooie herinneringen die ik koester. En dit is nog maar de korte versie.


Naar >  menu artikelen district Amsterdam


 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....