Skip to main content


RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
VERHALENBUNDEL
OP STAP MET ....OOM AGENT


Jasperse oom agentEen serie korte waargebeurde verhalen uit de politiepraktijk van 30 á 40 jaar geleden, opgeschreven door een vrijwilliger die in de Bollenstreek bij de politie heeft gewerkt.

7. Zie ginds komt de stoomboot…

Je kan er je klok op gelijkzetten ! De tweede zaterdag in november om 2 uur ’s middags. In praktisch heel Nederland komt Sint Nicolaas aan. Alleen in televisieland niet. Op televisie komt hij in de ochtend om 11 of 12 uur. Het is natuurlijk ook niet aan je kinderen uit te leggen. Zit je op televisie te kijken hoe de goedheiligman daar aankomt en op datzelfde moment rijdt hij aan je huis voorbij. Dat kan natuurlijk niet. Maar toch….

Het was druk langs het kanaal in Rijnsburg. Er stonden zo’n paar honderd kinderen en ouders te wachten tot de boot van de Sint bij de ‘Dodehoek’ zou aankomen. De Floraband speelde leuke Sinterklaaswijsjes en de kinderen zongen, door hun ouders aangespoord, luidkeels mee. Dan komt de melding: “Daar komt de boot”. En jawel, de grote pakjesboot is weliswaar een sleepbootje geworden, maar dat mag de pret niet drukken. Het muziekkorps speelt “Zie ginds….” en iedereen zingt mee. Iedereen kan de Sint met zijn Pieten op de boot zien staan. Het zingen is verstomd op het moment dat iedereen denkt dat de boot bij zal draaien en naar de wal komt. Niets is minder waar. De boot vaart gewoon door. Sinterklaas staat vrolijk te wuiven en de kinderen met hun ouders zijn verbijsterd. De boot vaart naar het volgende dorp. Naar Katwijk aan den Rijn. Hij is nog niet uit het zicht of er komt weer een melding: “Daar komt ie weer !” en ja hoor nu komt de ‘echte’ Sinterklaas. Deze boot draait wel bij en meert aan, waarna deze Sint wèl aan wal komt en de kinderen welkom heet. Volgens mij heeft hij een hoop uit te leggen. Dit is echt gebeurd! Die maandag daarop heb ik met de twee organisatiecommissies een pittig gesprek gehad. Dit kan toch niet ?

Maar het was nog niet genoeg. Na de eerste verwelkoming aan de wal ging de Sint in een open koets door de gemeente naar het gemeentehuis van Rijnsburg voor de verwelkoming door de burgemeester. Juist vóórdat ik de Kerkstraat in wil draaien hoor ik een doodsklok luiden. Ik zie dat er in de kerk, direct naast het gemeentehuis, een begrafenis aan de gang is. Ik kan toch moeilijk met de stoet achter mij zo maar doorrijden. Ik zie nog juist kans om de tamboer-maître van de muziek te waarschuwen en wijk van de geplande route af. De Sint en alle toeschouwers weten nog steeds niet waarom ik toen twee maal de Vliet rond ben gereden. Ik werd zogezegd voor gek verklaard. Bijna een kwartier te laat kwamen wij bij het gemeentehuis aan. Juist op tijd om de laatste auto’s van de begrafenis te zien vertrekken. De jaren daarop belde ik toch maar even naar de koster om te vragen of er toevallig geen begrafenis was.

Wist u overigens dat de Sint niet zo’n goede ruiter is als vaak wordt beweerd. Zo kwam hij een paar jaar geleden met de boot in de Oosthaven in Sassenheim aan. Zijn paard stond ongeduldig trappelend op hem te wachten. Het kan ook wel stress geweest zijn, dat trappelen van dat paard. De Sint klom fris en fruitig op de rug van de schimmel, maar die vond dat niet zo’n goed idee. Op het moment dat de muziek begon te spelen begon de schimmel aan zijn ochtendgymnastiek: voorbenen omhoog…… achterbenen omhoog…. voorbenen omhoog. Zowel de Sint als de schimmel in de stress. Het volgende moment zat de Sint verdwaasd achter het paard op de grond. Zijn mijter stond een beetje scheef. Nadat hij opgestaan was, was hij met geen tien paarden meer op de schimmel te krijgen.

Stress bij de organisatie dus. Maar wij konden helpen. Een paar honderd meter verderop stond een mooie cabriolet met een linnen dak. Dat dak kon dus omlaag. Nadat wij via de tenaamstelling hadden gecheckt wie de eigenaar was, en die was gelukkig thuis, kon de Sint in een open wagen zijn route vervolgen. Blij dat hij van die knol…. euh… schimmel af was.

Ook gebeurde het en keer dat de organisatiecommissie in Voorhout af wilde van dat oubollige stoomboot gedoe. De Sint vanuit de lucht laten neerdalen met een helikopter was wel zo modern en je moet met je tijd meegaan, niet ? Alleen hebben helikopters (eierklutsers worden ze in vaktaal ook wel genoemd) wel een extra vervelende bijwerking. Bij het stijgen en dalen maken ze extra veel wind.

Nadat de Sint uit de hefschroever was gestapt ging de piloot weer de lucht in maar de Sint, die dacht dat hij op veilige afstand was, hield dus niet meer zijn mijter vast.

Het volgende moment kon de Sint zijn mijter tussen de samengestroomde menigte gaan zoeken.

Oom agent sinterklaas Jasperse(7V)Nòg waren zijn beproevingen niet over. Om geld uit te sparen had de organisatie een boerenkar, getrokken door een tractor, gehuurd om de Sint door het dorp te vervoeren. Oorspronkelijk was een koets met twee paarden gepland, maar die bleek niet meer te betalen. De helikopter was te duur !

Nu hebben paarden een voordeel boven een tractor. Paarden hoeven niet te worden gestart en een tractor wèl. En dat lukte dus niet. Ook hier moest de organisatie even een ander vervoermiddel regelen om de Sint op tijd bij de burgemeester te laten zijn.

U ziet wel: Sinten hebben het ook moeilijk. Denkt u er aan als u straks Sint Nicolaas viert.

Oom Agent.


Naar >  Overzicht verhalenbundel op pad met oom Agent.


reageren op dit artikel mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....