Skip to main content


RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
VERHALENBUNDEL
OP STAP MET ....OOM AGENT


Jasperse oom agentEen serie korte waargebeurde verhalen uit de politiepraktijk van 30 á 40 jaar geleden, opgeschreven door een vrijwilliger die in de Bollenstreek bij de politie heeft gewerkt.

3. De stoelendans….

Voor deze keer heb ik weer een verhaal in petto waar wij, als collega’s, in het verleden veel om gelachen hebben. Er werd door ‘maatjes’ van mij weer het een en ander uitgehaald waar zogezegd nog jarenlang lol aan beleefd werd.

Nu loop ik natuurlijk wel het risico dat u als lezer denkt dat wij alleen maar lol trapten en geintjes uithaalden. Dat was niet het geval. Misschien deden wij het wel als een soort van compensatie om de ellende waar wij mee geconfronteerd werden, te vergeten. Ik heb namelijk zat herinneringen aan gebeurtenissen waarvan soms de rillingen over je rug lopen en de tranen je in de ogen schieten. Maar van zulke verhalen wordt je niet echt gelukkig en De Paraplu is toch in eerste instantie bedoeld als verstrooiing en niet als een dramatisch boekje.

De zomer lijkt nu op zijn retour, maar niet zo lang geleden was het warm, erg warm en stonden de tuinstoelen en – tafels heerlijk in de tuin, ’s nachts te wachten op de volgende warme dag. Over tuinmeubels gaat dit verhaal.

Is het u wel eens gebeurd dat u ’s morgens als u opstond en de gordijnen open deed, dacht dat het tuinameublement van kleur veranderd was of in plaats van plastic opeens in hardhout was omgetoverd?

Nou bij diverse collega’s is dat wel eens gebeurd. Het was in augustus 1975. Toen werd in Rijnsburg het feit herdacht dat deze plaats 1000 jaar bestond. Herdacht is eigenlijk het juiste woord niet. Zeg maar rustig: het werd uitbundig gevierd.

De vele wijk- en buurtverenigingen die Rijnsburg rijk is vierden dat in die feestweek ruimschoots en de meeste bewoners van zo’n wijk deden volmondig mee. Alleen waren er altijd wel een paar bewoners die er niets van moesten hebben. Dat resulteerde dan in het begin van de nacht in ‘meldingen van geluidsoverlast’ door mensen die mededeelden dat de buren zo nodig feest moesten vieren. Hierdoor moesten er extra surveillances worden gereden om de feestvierders en de niet-feestvierders uit elkaar te houden en tot kalmte te manen.

Maar weet u nog? Het jaar 1975 had een zeer warme nazomer die alleen nog werd overtroffen door de zomer van 1976. En in zo’n warme zomer zijn de gemoederen wat meer verhit, hetgeen nog werd versterkt door het nuttigen van enkele alcoholische versnaperingen. Dus vandaar die extra aandacht door de politie.

Twee collega’s reden in die warme feestweek in de nachtdienst surveillance. Henk uit Rijnsburg en Dries uit Oegstgeest. Omdat Dries pas in dienst was gekomen liet Henk aan Dries zien waar de collega’s in Rijnsburg woonden. En tijdens die rit kwamen zij tot de conclusie dat bij hen de tuinmeubelen nog buiten stonden. Op zich niet verwonderlijk. Het regende in die weken niet en de volgende dag zou het ook weer prachtig weer zijn. Dus waarom het spul nodeloos naar binnen halen ?

Dat bracht hen op het lumineuze idee om voor de verandering eens wat te gaan wisselen. Daar werd niet lang over nagedacht en binnen de kortste keren waren zij bij collega Gerard bezig om de tafel en de stoelen in het bekende blauwe politiebusje te proppen en naar de tuin van collega Jan te vervoeren. Bij Jan aangekomen werd het aldaar aanwezige tuinameublement ingeladen en naar de tuin van collega Piet getransporteerd. Zo ging dat nog even door. Na een dikke 1,5 uur waren op die manier zes collega’s van een nieuw (lees: ander) tuinameublement voorzien. Bij Cor, Harry en Erik hadden zijn namelijk ook nog even een bezoek gebracht.

Even dreigde een kop/staartaanrijding tussen twee personenauto’s nog roet in het eten te gooien. Terwijl het busje was volgeladen met het nodige materiaal kwam die melding door en dachten de collega’s even met hun handen in het haar te komen zitten. Dat duurde echter niet lang. Voor het oog van de verbaasde slachtoffers van de aanrijding werden stoelen en tafel uitgeladen en op het trottoir geïnstalleerd waarna men gemakkelijk zittend de aanrijding kon noteren.

Oom agent stoelendans jasperse(7V)Het spreekt vanzelf dat de volgende ochtend diverse collega’s en hun respectievelijke partners hun ogen uitwreven toen zij tot de ontdekking gekomen waren dat hun tuinhout de afgelopen nacht was veranderd in tuinplastic of andersom.

Ook verschilden de kleuren van dat tuinmateriaal. Aanvankelijk dacht men dat aangeschoten grappenmakers de zaak met buren hadden verwisseld, maar dat klopte niet. Na diverse telefoontjes met het bureau bleek dat alleen bij politiemensen de verwisselingen hadden plaatsgevonden en dat bracht de aandacht al snel op de collega’s van de nachtdienst die heerlijk in Morpheus’ armen lagen te ronken.

Maar niet voor lang. Na de middag werd het stel opgetrommeld en moesten zij in hun eigen vrije tijd de veranderingen ongedaan maken, wat heel wat meer zweetdruppeltjes kostte dan die nacht.

Zo kon de volgende dag iedereen weer op zijn eigen bank en stoelen in de tuin zitten en weer van een fris drankje en de zon genieten.

Mocht bij u ooit ook zoiets gebeuren: de betreffende collega’s wonen en werken al jarenlang niet meer in deze regio, dus die kunnen het niet meer zijn en ach.. verandering van spijs doet eten ….. toch ?

Oom Agent.


Naar >  Overzicht verhalenbundel op pad met oom Agent.


reageren op dit artikel mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....