Skip to main content


RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
VERHALENBUNDEL
OP STAP MET ....OOM AGENT


Jasperse oom agentEen serie korte waargebeurde verhalen uit de politiepraktijk van 30 á 40 jaar geleden, opgeschreven door een vrijwilliger die in de Bollenstreek bij de politie heeft gewerkt.

1. Heeft u wel eens gehoord van Slobodan Mitrić..?

Misschien zegt deze naam u niet zo veel maar de bijnaam Karate Bob zal iets meer bekend zijn. Deze Joegoslavische man kwam in 1973 vanuit België naar Nederland. Hij was werkzaam bij de geheime dienst in zijn geboorteland en moest van zijn opdrachtgevers in dat jaar liquidaties uitvoeren in Brussel. Volgens zijn verhaal weigerde hij dat, werd daarna als verrader op de dodenlijst van die geheime dienst geplaatst en vluchtte daarop naar Nederland. Op kerstavond in 1973 werd hij met een pistoolmitrailleur in Amsterdam beschoten door 3 Serviërs die hem in opdracht van de Joegoslavische geheime dienst moesten liquideren. Deze drie schoot hij de volgende avond dood in een Amsterdams café. Omdat moord en doodslag in Nederland zware misdrijven zijn werd hij voor deze driedubbele moord veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf. Zijn voorarrest en zijn straf zat hij uit in de Scheveningse strafgevangenis maar voor zijn berechting moest hij wel een paar maal naar Amsterdam. Het transport heen en weer leverde nogal wat problemen op. Wat Bobby had nogal wat voorwaarden.

Hij was doodsbenauwd dat hij door zijn vroegere vrienden naar de eeuwige jachtvelden zou worden gestuurd en voelde zich daarom ook uitstekend thuis in de Scheveningse gevangenis. Hij bouwde een redelijk goede verstandhouding met het gevangenispersoneel op die hij regelmatig versteld liet staan van zijn technieken. Hij trainde nog steeds hevig in die sport waar hij goed in was en waar hij zijn bijnaam aan te danken had: karate. Ook de krachttraining kwam hem daarbij goed van pas. Zo toonde hij regelmatig zijn kracht door met elke hand een bewaker op te tillen en ze langdurig van de grond omhoog te houden. Ik kwam met hem en zijn bewakers in contact toen Karate Bobby voor een uitspraak van het gerechtshof de gevangenis in Scheveningen moest verlaten. Hij moest in Amsterdam zijn vonnis aanhoren. Normaal gesproken werd dit transport verzorgd door de Dienst Vervoer en Ondersteuning van het toenmalige ministerie van justitie. Nu was het echter anders.

Een van de voorwaarden van Bobby was dat hij in een kogelvrije auto getransporteerd wilde worden. Men dacht in 1e instantie dat Bob wel in een gepantserde Hanomag bestelbusje van de Rijkspolitie vervoerd zou willen worden. De bestelbusjes werden al geruime tijd voor bewakingsdiensten op Schiphol door de Rijkspolitie gebruikt. Het busje was aan de binnenzijde bekleed met 3 mm dik plaatstaal, de ruiten waren van gelaagd glas van meer dan 1 cm dik. Tevens waren alle vitale delen nog eens extra gepantserd. Het busje was door al die extra’s loodzwaar geworden (meer dan 3000 kg) en was moeilijk te besturen. Bobby zag deze bus voor het eerst, toen hij zou worden opgehaald. Hij wilde echter niet eerder mee dan dat zij zelf de kogelwerende kwaliteit zou hebben getest. Hij vroeg aan een van de collega’s van de rijkspolitie of hij zijn wapen wilde geven zodat hij zelf op het busje kon schieten. Dat gebeurde uiteraard niet. Het was echter het ook goed als die politieman erop zou vuren, dan kon hij toch de kogelwerende eigenschappen zien. Nee, dat kon natuurlijk ook niet, en dus ging Bobby niet mee. Maar Vrouwe Justitia had meer pijlen op haar boog, zeg maar: meer voertuigen in haar garage.

Dus werd gekozen voor een grote pantserwagen die ook op Schiphol gebruikt zou gaan worden. Een echte zware jongen. Een Sankey. Die naam zegt u niet veel maar een foto zegt veel meer en het feit dat de pantserhuid 17 mm dik was zegt veel over het gewicht van deze Engelse zware jongen.

Voor begeleiding werd gekozen voor een twee snelle auto’s, twee Fords type Taunus. Eén voor en één achter de pantserwagen. In de voorste auto moest ik plaatsnemen.

Oom agent sloodan jasperse(7V)Foto links het gebezigde voertuig.

Ik had een kogelwerend vest aan en een geladen Winchester karabijn (jungle karabijn) in de hand. Zowel voor als achter de kleine stoet reden weer collega’s van de plaatselijke politie op motoren. Ook op de viaducten die we onderweg passeerden waren collega’s van de plaatselijke politie geposteerd. Wij hadden de dwingende opdracht gekregen dat het konvooi onderweg NIET tot stilstand mocht komen.

Dat leverde zo hier en daar spannende momenten op. In Amsterdam reden we namelijk op de trambaan. Maar de trams die we tegenkwamen en de pantserwagen samen: dat ging net niet. We mochten niet stoppen dus moesten onderweg nogal wat spiegels van trams het loodje leggen. Ze werden er gewoon afgereden. Iedere keer als we een tram passeerden was het weer even spannend om te zien wat het resultaat was.

Ook was het wel eens hilarisch zoals die keer dat ergens in de buurt van het Leidseplein een Volkswagen kever hopeloos in de weg stond. Een collega van de Amsterdamse motorpolitie had de bestuurder al een paar maal gemaand snel door te rijden maar om de een of andere onbekende reden gebeurde dat dus niet. Wat er toen gebeurde was niet mijn stijl maar wel komisch. De motoragent haalde met zijn rechter motorlaars uit en ontdeed met een welgemikte schot de Kever van zijn linker achterlicht. Dit was natuurlijk niet grappig voor de betrokken bestuurder maar het toont wel aan hoe zenuwachtig men daar was. Hoe dat verder afliep heb ik niet kunnen achterhalen, want wij moesten doorrijden en waren blij dat wij deze zware jongen op tijd in het toenmalige gerechtsgebouw aan de Korte Leidsedwarsstraat konden afleveren. We hoefden niet op de uitslag te wachten, dus konden we na een ‘bakkie’ ontspannen weer naar onze thuisbasis vertrekken.

Ter plaatse gekomen moest de pantserwagen wel achteruit de garage van het gerechtsgebouw in. De gebeurde om twee redenen die allebei erg belangrijk waren: ten eerste was in de garage geen ruimte om dit bakbeest te keren, ten tweede was het achteruit de garage uitrijden gevaarlijker door mogelijke snode plannen van Bobby’s tegenstanders.

Het was wel een bewogen en spannende gebeurtenis.

Oom Agent.


Naar >  Overzicht verhalenbundel op pad met oom Agent.


reageren op dit artikel mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....