Skip to main content


RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DISTRICT 'S-GRAVENHAGE
BEREDENEN 'S-GRAVENHAGE TE WASSENAAR


Algemene informatie.
In 1958 is de naam “Bereden pelotons” gewijzigd in “Bereden groep”. Tot 1958 behoorde de Bereden pelotons tot een Gewest en vanaf 1958 tot een ressort. Na de reorganisatie van 1969 vielen de Bereden groepen onder een District. Vanaf 1970 waren er zes Districten met een Bereden groep maar deze werden in meerdere Districten ingezet.

Voormalige commandanten.
Voor zover bekend.
RPG Beredenen Wassenaar 1967 Cdt Kingma bw(7V)   RPG Beredenen Wassenaar 1977 Cdt de Haan bw(7V)  RPG Beredenen Wassenaar 1979 Cdt Dijkstra bw(7V)
Peloton Wnd.G.cdt. Owmr. Verhoeve W.J. 1947 ? tot 1955 ?
Groep G.cdt. Adj. Nieuwenhuijzen P. 1956 ? tot 1-5-'67
Groep G.cdt. Adj. Kingma G. 1-7-'67 tot 1-2-'77
Groep G.cdt. Adj. de Haan C.A. 1-2-'77 tot 1979 ?
Groep G.cdt. Adj. Dijkstra P. 1-5-'79
tot 1990 ?
Afd. West G.cdt. Adj. Geerstma P
1992 ? tot 1994 ?
Groep Plv.G.cdt.   de Haan C.A. 1-12-'76 tot 1-2-'77

Groepsfoto('s).
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Adres van deze groep.
Buurtweg 88a Wassenaar  1947 ?  tot  1993 ?

Foto('s) van bureaus.
RPG Beredenen Wassenaar Groenhout(7K)
De voormalige manege van de Bereden groep 's-Gravenhage aan de Buurtweg 88a te Wassenaar. Gefotografeerd op 14-2-2017. Met dank aan Peter Groenhout.

RPG Beredenen Wassenaar Groenhout2(7K)
De achterzijde van de manege met de buitenboxen. Kijk op het prikbord voor meer informatie over dit pand.

HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
Deel hieronder je herinneringen van jouw tijd bij dit onderdeel met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in. Lees hier hoe.

Geplaatst op 1 april 2017
Met dank aan Peter Groenhout

De oude locatie van de Bereden groep 's-Gravenhage van de Rijkspolitie te Wassenaar aan aan de Buuurtweg op landgoed Voorlinden is mij bekend. De lokatie is nu (2017 zie foto's op het overzicht van dit onderdeel)  sterk in verval geraakt, het rietendak is door de vele stormen behoorlijk beschadigd.
Adjudant de Haan is genoemd bij dize groep maar was zeker niet de laatste commandant van dit onderdeel. Piet Dijkstra was in 1981 commandant. In 1988 waren er interne problemen en is adjudant J. Fuijkkink voor 3 maanden waarnemend commandant geweest. De bereden groep was sinds 1946 te vinden op het landgoed Voorlinden. Het was er gevestigd in de oude koetsierwoning van het landhuis.
In 1986 beklaagde de RP-gebruikers zich over een aantal zaken zoals dat er geen mestput was, de stro-oplsag provisorisch was aangelegd en een binnen manege ontbrak. De ruimte werd gehuurd van de PTT, maar er was geen geld voor het nodige onderhoud. Een centrale verwarming op de begane grond ontbrak. 's-Nachts was het terrein onbeheerd, voorheen was er een particulier bewakingsdienst maar de PTT is daarvan afgestapt en de RP korpsleiding stond geen nachtdiensten toe. Pas in het voorjaar van 1997 verhuisde de dienst Levende Have van het KLPD (afdeling West) van Wassenaar naar Woubrugge. daar was aan de Kruisweg 18 A een nieuwe manege gebouwd. Wederom huurde de Rijksgebouwendienst een deel van deze ruimte ten behoeve van het KLPD van een particulier. Inmiddels is ook deze lokatie door de politie alweer verlaten, de paarden en het personeel is verspreid over andere bestaande lokaties die bij de politie in gebruik zijn. Aldus Peter Groenhout.


Geplaatst op 29 maart 2017
Met dank aan Henk Paats

Onlangs was ik op het Landgoed Voorlinden, Buurtweg te Wassenaar. Het grote landhuis van de vm. PTT/KPN herbergt nu een Restaurant. Achter op het terrein staat nog steeds de inmiddels sterk vervallen manege van de Bereden groep Wassenaar. In mijn herinnering was Adj. de Haan de laatste commandant aldaar. Hij woonde in de dienstwoning aan het begin van het landgoed. Aan de manege was ook een dienstwoning gekoppeld. Daar woonde de fam. de Waard. Ik dacht dat de Waard Opper was. Als zesjarige speelde ik altijd met zijn zoon Sebastiaan. Op de woensdagmiddagen kregen wij als zesjarige jongens paardrijles, op de blote rug zoals men dat noemde. Wat een prachtige tijd hadden wij daar.  Lessen volgen mocht wel niet maar de wachtmeester zei dan, Den Haag is ver weg en die zien het toch niet. "In galop" riep hij dan. Tijdens de wandeling rond de manege kwamen veel herinneringen op. Vandaar dit stukje nostalgie maar met een verdrietig aanzien van de manege. Aldus  Henk Paats/Zoetermeer.


Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier
Naar > menu artikelen Beredenen 

 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe


Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....