Skip to main content


HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIE



ALGEMENE VERKEERSDIENST
Uit het archief van
ROB VAN REES


Een oud artikeltje van augustus 1979 dat ik op verzoek van de redactie van de Televizier als Gast van de week geschreven heb speciaal voor de vakantie periode.  Opzet was eigenlijk om duidelijk te maken dat het totaal overbodig is om andermans ellende wereldkundig te maken en thuisblijvers ongerust te maken.


De Pausmobiel waarin Paus Johannes Paulus II tijdens zijn verblijf van 11 t/m 14 mei 1985 door Nederland gereden werd. Voor onderhoud en stalling was de garage van de AVD verantwoordelijk. De foto is gemaakt op het parkeerterrein bij de werkplaats op het terrein van de AVD te Driebergen. Links op de achtergrond het toenmalige Berichtencentrum.

Op deze foto zit Rob van Rees met Bart de Graaff voor op de koffer om enige uitleg te geven over ons werk en het gebruik van de Porsche. Bart had dit als item in zijn programma B.O.O.S. gekozen. De opnamen vonden plaats op en rond het gedeelte Schipholtunnel en knooppunt Badhoevedorp. Bart zou als bijrijder in de Porsche meerijden. Door zijn korte gestalte kwam hij net met zijn kruin boven de deur uit. Mijn koffer bracht uitkomst. Toen hij daarop ging zitten kon hij iets zien en gezien worden. Het werd een geweldige ervaring.




Capture3-13-2011-11.01.46 PM [KK]Foto van de absoluut laatste rit van de ED-54-29. Die was in 1994 toen Jan de Ru en ik op uitnodiging van de organisatie meereden in de Rally “Amsterdam-Parijs” v.v.. Helaas begaf de drukgroep het onderweg en werd het soepel schakelen wat lastig. We werden uit de Rally gehaald. Jammer maar konden zo op eigen initiatief naar Parijs doorsukkelen. Zo kwamen we deze “Réservé Police” tegen. Gelegenheid voor Jan om alvast aan zijn lunchpakketje te beginnen. We haalden Parijs verder zonder al te veel problemen. Ook op de terugweg koersten we buiten de rally om naar Amsterdam. Alles ging goed tot op de Ring om Antwerpen. File! Jan reed en net als vroeger tijdens de surveillance de vluchtstrook op terwijl ik de blauwe pit  aanzette. Langs de file naar voren en ja hoor. Vooraan een kop/staart waardoor twee rijstroken waren geblokkeerd. Het verkeer wrong zich er langs, dus? Handelen! Jan terug naar de staart. Ik in mijn antieke outfit, wit potje, lange witte jas en rijlaarzen het verkeer stilgezet en de baan op. Met hulp van betrokkenen de rommel opgeruimd en naar de vluchtstrook verplaatst. En dan komt het! Terug bij het Olympisch Stadion in Amsterdam komt er een man naar ons toe enthousiast roepend: “Waren jullie dat nou daar bij Antwerpen? Man (krachtterm). Fantastisch. Of oude tijden herleven (krachtterm) en ondertussen ramde hij ons stevig op de schouders.

In 1993 verscheen dit  verhaal in het Algemeen Dagblad over het verdwijnen van de Porsches. Het was mijn eerste officiële interview nadat ik bij “Voorlichting” was geplaatst. Moeilijk want het buiten gebruik stellen van de Porsche ging ook mij als voormalig surveillant en nog steeds AVD-er in hart en ziel zeer aan het hart. Ik moest het diplomatiek houden maar gelukkig kon Frank Bos meer zijn eigen gevoel in het verhaal leggen. Maar goed. Hieronder het hele interview.
RvR1 12.45 92   FN-NB-85 rvs Het logo van de AVD.bmp(7V)


Naar >  verhalenbundel, Rob van Rees blik(t) terug
Naar >  menu artikelen SBV / AVD


Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.

Het is niet toegestaan om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.


Nog te bewerken!!!!!
Rob van Rees  landelijk bekend van onder meer de fileberichten in de jaren 70 en 80 was met zijn markante stemgeluid weer heel even terug op de radio.
In het radioprogramma NTR Academie dat iedere doordeweekse dag om 22.00 uur wordt uitgezonden blikken ze aan het begin even terug op een historische gebeurtenis die op die datum heeft plaats gevonden. Op 29 mei 2014 was het onderwerp "de eerste file van Nederland die op 29 mei 1955 ontstond."

In een interview met Rob van Rees tijdens het betreffende programma (dat overigens ook gaat over erotische dromen!) werd even stilgestaan bij die historisch gebeurtenis.
Kijk hier hoe Rob van Rees in het journaal van 10 oktober 1985 over de situatie op de weg vertelt:
Beluister hier het betreffende programma. Het interview met Rob begint bij 02.45
Bekijk hier een uitzending van het televisieprogramma "Andere tijden" m.b.t. de eerste file in Nederland.
Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....