Skip to main content


RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
VERHALENBUNDEL
OP STAP MET ....OOM AGENT


Jasperse oom agentEen serie korte waargebeurde verhalen uit de politiepraktijk van 30 á 40 jaar geleden, opgeschreven door een vrijwilliger die in de Bollenstreek bij de politie heeft gewerkt.

14. Heb je genoeg koffie en brood bij je …?

Nico was een bijzonder geval. Niet dat ik een mens als een geval wil betitelen, maar hij was bijzonder. Hij was ongeveer 57 jaar en gescheiden. Vader van twee jonge dochters die zich niet zo veel om hem bekommerden, evenals zijn ex-vrouw. Hij was ook moeilijk in de omgang met anderen. Hij wilde het liefst alleen zijn en ergerde zich dan nog aan zijn woonomgeving. Kinderen maakten al snel te veel herrie. Hij wilde absolute rust om zich heen. Met zijn bovenbuurman, hij woonde in een appartement voor alleenstaanden, had hij een slechte verhouding. Deze buurman was van beroep diskjockey en zette thuis wel muziek en jingles op de cd of op de band. Dat gaf wel ’s wat herrie en Nico kon dat, gezien zijn aard, niet waarderen. De buurman had inmiddels de nodige maatregelen genomen om de overlast tot een minimum te beperken maar volgens Nico was dat niet genoeg. Hij had, zo vertelde een arts mij eens, een stofwisselingsziekte waardoor zijn stemming plotseling om kon slaan in woedeaanvallen. Eens had dat geresulteerd in een actie, die zonder meer gevaarlijk kan worden genoemd. Dat kwam aan het licht toen de bovenbuurman, de diskjockey dus, plotseling zonder stroom zat. Deze keek zijn hele elektrische installatie na maar kwam tot de conclusie dat het mankement niet bij hem zat en dus werd het energie bedrijf erbij geroepen die tot de conclusie kwam dat de stroom gewoon was afgesneden. Niet door het bedrijf maar door de buurman, door Nico dus. In zijn woede had hij de elektriciteitskabel van de bovenbuurman, die onder zijn tuin door liep, met een scherpe spade of een bijl door midden gekliefd. Wonder boven wonder werd Nico niet geëlektrocuteerd. Wij hadden wel een vermoeden dat Nico dat gedaan had, maar hadden geen bewijs en Nico ontkende in alle toonaarden. Totdat een paar dagen later een overbuurman met een foto op de proppen kwam waaruit bleek dat Nico in zijn tuin een diep gat stond te graven en toen ook een bijl bij zich had.
De kogel was door de kerk. Nico bekende zijn daad en de verhouding met de bovenbuurman werd er niet beter op. Dus begon Nico een actie voor een andere woning. Het appartement wat hij achter zou laten was nog maar enkele jaren oud en er waren genoeg liefhebbers die graag van de woning gebruik zouden willen maken echter, de eisen van Nico voor een nieuwe woning waren hoog. Hij zou eigenlijk in zijn eentje in een (luxueus) hutje op de Mokerhei willen wonen maar dat kon nu eenmaal niet.
Toen het water hem weer eens aan de lippen stond, het was op vrijdagmiddag, pakte Nico de zaak rigoureus aan. Hij maakte een pak brood klaar en nam twee thermosflessen met koffie en nog wat andere versnaperingen en stapte op zijn scootmobiel, op weg naar het gemeentehuis om dat te gaan bezetten. Daar aangekomen maakte hij aan de bode en aan de ambtenaar van de sociale dienst duidelijk dat hij niet eerder weg zou gaan, dan nadat men hem een geschikte woning zou hebben toegewezen. Midden in de hal stapte hij van zijn scootmobiel , legde een plaid op de grond en ging uitgebreid zitten eten en koffiedrinken.
Zo kwam ik met mijn maat, Jan, in het gemeentehuis, in de centrale hal, op vrijdagmiddag om half vier. Ook de burgemeester kwam nog even kijken en deze vond het toch wel heel moeilijk om Nico de toegang tot het gemeentehuis te ontzeggen. Het ging hier toch wel om een ‘sociaal’ geval. Bovendien stond het vrije weekeinde voor de deur. En ook wilde de bode de zaak afsluiten om naar huis te gaan. Hoe los je zoiets nou zonder gezichtsverlies op ? Om deze zware, invalide man straks te gaan arresteren en naar onze politiebus te zeulen zagen wij echt niet zitten
Wij gingen met Nico aan de praat en hij herhaalde op besliste toon zijn eisen. Omdat het praten wat ongemakkelijk ging, want híj zat en wíj stonden, besloten wij om bij hem op de grond te gaan zitten. Zo konden wij op gelijk niveau communiceren. Wij vroegen aan alle nieuwsgierige aanwezigen, die op punt stonden te vertrekken, om nu weg te gaan. Alleen de bode bleef.
“Nico” vroeg Jan, “Jij wilt hier het weekeinde blijven ?” Nico knikte op zeer besliste wijze.
“Ik ga niet weg voor ik een andere woning heb !” was zijn antwoord.
“Nou dat is goed” zei Jan weer en hij vervolgde; “Heb je eigenlijk genoeg koffie en brood bij je ?”
Met een vragend gezicht keek Nico ons aan en terwijl hij op zijn etenswaren wees knikte Nico weer.
” Oké” ging Jan weer verder. “Nou een wc heb je hier, dus dat is geen probleem. Maar wij moeten wel vragen dat, als wij zo weggaan, je wel een beetje rustig blijft zitten en zeker niet te veel bewegen.” Stomverbaasd keek Nico ons aan. Dit had hij niet verwacht. “Waarom ?” wilde hij weten.
“Nou Nico”, ging Jan verder, “Het gemeentehuis gaat zo meteen op slot en de alarminstallatie gaat aan. In deze hal zit een bewegingsmelder en die gaat dan af zodra jij je beweegt. Wij hebben vannacht allebei nachtdienst en hebben niet zoveel zin om steeds weer hier naar toe gestuurd te worden als jij je kont omdraait. Dus: als je hier wilt blijven is dat uitstekend, maar niet te veel bewegen alsjeblieft !”
Hierna stonden wij op en liepen naar de uitgang. De bode stond met een verbaasd gezicht naar ons en naar Nico te kijken. Boven op de balustrade keek de burgemeester met een grijns op zijn gezicht omlaag toen hij zag dat Nico zijn spullen bij elkaar pakte, alles in een tas deed en op zijn scootmobiel stapte. Even later reed Nico met een treurig gezicht het gemeentehuis uit. De bode haalde opgelucht adem en de burgemeester staak zijn rechterduim naar ons op.

Als u dus nog eens een gemeentehuis wilt gaan bezetten: Genoeg koffie en brood meenemen en niet bewegen alstublieft !

Oom agent.

Naar >  Overzicht verhalenbundel op pad met oom Agent.


reageren op dit artikel mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



De naam Rijkspolitie.org wordt gebruikt door deze website en is als domein in Nederland vastgelegd. Er mag naar deze site verwezen worden vanaf andere websites die soortgelijke doelstellingen hebben. Het doel van Rijkspolitie.org is de historie van het voormalige Korps Rijkspolitie samen met andere, in het bijzonder oud-Rijkspolitiemensen, zo goed mogelijk te beschrijven en vast te leggen voor geïnteresseerden.

Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....