HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
VERHALENBUNDEL
OP STAP MET ....OOM AGENT
Op pad met Oom Agent’ is een serie van korte, waargebeurde, verhalen uit de politiepraktijk, opgeschreven door een vrijwilliger die zijn hele loopbaan in de Bollenstreek bij de politie heeft gewerkt. Het zijn soms gebeurtenissen van 30 of 40 jaar geleden. Om herkenning te voorkomen zijn namen en adressen veranderd.
12. Domme vragen bestaan niet. . .
Zei een van mijn leraren op de MULO altijd. Maar in één adem vulde hij dat aan met: ” . . . maar domme antwoorden bestaan wèl “ als wilde hij meteen even meegeven dat je dus wel even goed moest nadenken eer je een vraag beantwoordde. Dit verhaal gaat ook over een vraag en ik laat in het midden of het een domme vraag is. Het antwoord gaf ik naar mijn beste weten. Maar toch was het wel een beetje vreemde vraag.
De telefoon rinkelde op mijn bureau. Een collega vertelde mij dat iemand een chef wilde spreken die over het gebruik van de wapenkluis ging. Nou ja, kluis? Het was eigenlijk meer een beveiligde betonnen kast met een stalen deur waarin wij onze wapens bewaarden. Merendeels onze dienstwapens, pistolen en karabijnen. Er werden ook weleens wapens door vreemden in bewaring gegeven, die werden daar dan ook in opgeborgen. Bij voorbeeld voor iemand met een vuurwapen-vergunning die op vakantie ging of leden van de Nationale Reserve, als zij van huis waren.
“Goeden morgen , wat kan ik voor u doen ?” zei ik in de telefoon. Het was iemand van een scheepswerf uit de nabije omgeving. En die werf bouwde niet zo maar boten nee, geweldige jachten van het wereldformaat die we in de havens van Monaco, Dubai en zo aantreffen. “Kunt u voor ons wapens in bewaring nemen ? “was de vraag. “Ja “ antwoordde ik, “als het maar wapens zijn waarvoor een vergunning is afgegeven”. “Nou” ging de stem aan de andere kant van de lijn verder “ik heb ze nog niet, maar ze worden binnenkort geleverd, als ze zijn ingevoerd en de vergunningen zijn afgegeven”. Wapens invoeren, wat voor wapens? Het kwartje was nog niet helemaal bij mij gevallen. “Om wat voor wapen gaat het ?” vroeg ik nu. “Er worden binnenkort vier Oerlikons bij ons afgeleverd en die mogen wij niet zelf opslaan !”
Een tekening uit een oorlogsboek van luchtdoelmitrailleurs.
Ik was even aan het nadenken. Ik had in mijn jeugd behoorlijk wat oorlogsboeken over zeevaart in de 2e wereldoorlog gelezen. Boeken zoals Engelandvaarders en Varen en Vechten van K. Norel. Ook wel Koers… Engeland van Ton Beers. Ik herinnerde mij dat het hierbij ging om luchtdoelwapens voor op schepen. Zware mitrailleurs met een kaliber van 20 mm. Ik schatte in dat het hier toch wel om mitrailleurs van 2 tot 2,5 meter lengte zou gaan en dan vier stuks. De vraag was of dat bij ons in de wapenkluis kon. Ik was er eigenlijk toen al zeker van: dit gaat niet passen!
Tevens had je die vuurwapens in éénloops maar ook in dubbelloops uitvoering. Ik vroeg dus nog even door. De mededeling van de man dat achter het typenummer ook nog ‘_2’ stond betekende dat het hier vrijwel zeker om de tweeloops uitvoering ging. Nou, die zouden beslist niet passen in onze kluis van ong. 1 m. diep, 1 m. breed en dan maar 2 1/2 m. hoog. Ik vroeg voor alle zekerheid nog even na bij een collega, een oud marineklant. Die begon hartelijk te lachen. Zelfs in de kluis van het politiebureau in Warmond, een voormalig bankgebouw met een echte grote kluis, inclusief cijferslot, zou het volgens hem bij lange na niet passen.
Ik legde dan ook aan mijn tegenspeler uit wat de problemen waren. Met geen mogelijkheid konden wij in die kluis de vier Oerlikons opbergen. ‘Of er dan geen andere mogelijkheden op het bureau waren ? ‘ vroeg de man. “Ja” zei ik hooguit in een van de cellen, “die hebben ook betonnen muren en een dikke stalen deur. Alleen zijn die cellen bedoeld voor arrestanten en omdat wij het enige bureau zijn wat in deze regio 24 uur per dag open is moeten wij die voor arrestanten vrij houden.”
Het werd even druk brainstormen voor een oplossing, maar die oplossing vond ik. “De Oerlikons zijn dus bedoeld voor een marineschip, klopt dat ?” vroeg ik. “Ja” antwoordde de werknemer van de scheepswerf. “Het wordt een opleidingsschip voor de Nigeriaanse marine “. “Mooi” zei ik weer. “We hebben hier vlakbij het vliegveld Valkenburg. Dat is van de Nederlandse Koninklijke Marine maar die twee zullen elkaar niet bijten. Daar is vast wel een bunker beschikbaar waar dat materiaal in kan en bovendien weten ze daar hoe ze er mee om moeten gaan. Ik zoek contact met de veiligheidsofficier daar en met de Koninklijke Marechaussee. Die hebben daar toch nog een brigade omdat de koningin van het vliegveld gebruik maakt.
Het lijkt me stug dat men daar dit verzoek weigert.” Nou, dat contact heb ik gelegd en men zag daar mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Ik heb alleen jammer genoeg nooit meer iets gehoord of het probleem inderdaad zo opgelost kon worden. Ik neem aan van wel.
Een enkelloops Oerlikon luchtdoelmitrailleur aan boord van een Nederlands oorlogsschip.
Ik las later in een krant dat dit schip eigenlijk particulier bestemd voor een Nigeriaans staatsman maar nadat deze was afgezet moest er een bestemming voor dat schip gezocht worden. Dat werd dus een opleidingsschip voor de marine, maar hij was daar wel heel erg luxueus voor. Een uitbouw als bemanningsverblijf op het voordek en een paar luchtdoelmitrailleurs moesten daar verandering in brengen. Bij het schrijven van dit verhaal heb ik nog wat onderzoek gedaan naar de afmetingen van een Oerlikon luchtdoelmitrailleur. De lengte is ruim 2,5 meter. Zij hadden dus zeker niet in onze wapenkast gepast. Ook naar het betreffende schip heb ik op internet een zoektocht gestart. Zo ontdekte ik in het Nigeriaanse scheepsregister de naam NNS (Nigerian Navy Ship) “Amariya”. Het schip stond geregistreerd als ‘Presidential yacht and training ship’ vertaald is dat: Presidentieel jacht en opleidingsschip. In een ander register stond ook Nederland als land van herkomst en naam van de bouwer vermeld.
Zo zie je maar weer, je weet nooit wie er straks aan de telefoon hangt met een of andere ‘domme’ . . . nee een vreemde vraag. Ik hoop nou maar dat mijn antwoord wel goed doordacht was.
Oom Agent.
Naar > Overzicht verhalenbundel op pad met oom Agent.
reageren op dit artikel mail naar
-
Categorie: MA11 Verhalen van Oom Agent
-
Laatst bijgewerkt op 22 november 2021
-
3193 keer bekeken
- Lorem ipsum dolor sit amet.
Zoeken op deze site
Nieuwste artikelen
- Reünie Klas C 1975 Opleidingsschool Horn
- RP Parketgroepen in ontwerp
- RP en de Kustwacht in ontwerp
- Pagina Landgroep ROSMALEN
- Pagina Landgroep SLEEUWIJK / WOUDRICHEM
- Pagina Districtsstaf ALMELO
- Pagina landgroep BEDUM
- Opvang- Stagegroep SCHEEMDA
- F.G. Veltink. 25 jaar ambtenaar bij het Korps Rijkspolitie.
- VWS Brochure 1969 Rijkspolitie
- Pagina landgroep VOORST
- Laatste Site-info d.d. 30-12-2023
- AVD Archief R. Hiddinga
- AVD Gehuwd en twee kinderen
- AVD 25 jaar. Wie is die vogel
- Menu De oprichting en opbouw van de R.P.
- M.E. Archief De gijzelaar v. Nijmeijer De Punt 1977
- Gezocht oud leden groep Huissen
- Presentatie Watersnood 1953 v.d. Bergen
- Pagina Landgroep NIEUWPOORT / LIESVELD