Skip to main contentHISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
LANDELIJKE DIENSTENVELDPOLITIE

>   Oprichting Jachtdetachement 1955
  
Prikbord  Veldpolitie algemeen
Oud nieuws Velpolitie algemeen
Archief van C.M Koning
   
GROEPEN
Veldpolitie Boxtel
Veldpolitie Zundert
Veldpolitie Zeist  
> Veldpolitie Hoog Soeren - Elspeet - Apeldoorn
Veldpolitie Maasbracht - Melick Herkenbosch
Veldpolitie Hansweert - Goes  
Veldpolitie Ommen  
 
Naar >  Menu Landelijke diensten  

Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.
Lees hier hoe.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan om foto's en artikelen van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina 

 

 HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
LANDELIJKE DIENSTENVELDPOLITIE
OPRICHTING TIJDELIJKE JACHTDETACHEMENT '55/'56 

Op 15 augustus 1955 werd er door de Minister van Justitie Donker een tijdelijk Jachtdetachement van de Rijkspolitie geformeerd bestaande uit 10 jachtdeskundige opsporingsambtenaren onder commando van de Majoor Jhr. B.F.W. de Beaufort en Adjudant J. Vroege commandant van de Groep Barneveld. Het doel van dit Detachement was de opsporing en aanhouding van een 10 tal grofwildstropers die bekend waren bij politie en justitie maar tot dan toe vrij spel hadden.
Het detachement met de bijnaam "De Vliegend Brigade" werd gestationeerd in Het Jachthuis te Hoog Soeren. Voor Fl 7,88 kregen zij p.p.p.d. volledig pension.

In de korte tijd van het bestaan, zeven maanden, van het Detachement werd er, in nauwe samenwerking met jachtopzichters, een groot aantal vuurwapens, strikken en andere verboden vangmiddelen in beslag genomen en zijn er vele stropers aangehouden en veroordeeld waartoe ook de top drie van de Veluwse grofwildstropers
Het detachement  bestond uit vrijwilligers met een goed veldinstinct veelal uit gezinnen van boeren en jachtopzichters.
Te weten de Owmr. M. van Hulst en de wmrs. M. de Visser, C.L. Kattenvilder, B.M. de Wijs, H.Th. Collingnon, C.J. Duivenvoorden, J.G.M. Nijland, O.H. Kleveringa, J. Castricum en J. van der Velden.

Zij hadden twee Jeeps, twee motoren en zes politiehonden tot hun beschikking.Mede door het grote succes van dit detachement zijn er vanaf het voorjaar 1956 meerdere vaste detachementen geformeerd met als eerste op 15 april 1956 het vast detachement Veldpolitie te Hoog Soeren.

Voor de opheffing van het tijdelijk Jachtdetachement in maart 1956 besefte men dat met het verdwijnen van deze eenheid de stroperij opnieuw zou floreren en daarom besloot de minister van Justitie dat met ingang van 15 april 1956 er een vast Detachement werd opgericht van drie man te Hoog Soeren die rechtstreeks ressorteerde onder het Gewest Arnhem van het Korps Rijkspolitie. Het werkterrein besloeg zowel de Veluwe als de Achterhoek. Het goede resultaat van deze eenheid was mede de aanleiding om nog een aantal vaste Detachementen op te richten Namelijk Breda, 's-Hertogenbosch, zeist, Roermond, Middelburg en Ommen (Ov). Eind jaren tachtig kwam er door diverse omstandigheden de klad in de Veldpolitie en bij de reorganisatie in 1994 werd de Veldpolitie zelfs in zijn geheel opgeheven.

 HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
LANDELIJKE DIENSTENPRIKBORD
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS

Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij de Rijkspolitie met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Geplaatst op 29-01-2022
Met dank aan Willem van DijkBron RPmagazine december 1979.

Geplaatst op 13-12-2021
Met dank aan Willem van DijkTwee foto's van het kader van alle groepen Veldpolitie der Rijkspolitie in den lande. De bijeenkomst vond plaats in de begin jaren negentig van de vorige eeuw. De Rijkspolitie te Water verzorgde het uitstapje in de Biesbosch. In die periode waren vele bijeenkomsten van het kader om een strategie te bepalen teneinde te voorkomen dat de groepen Veldpolitie in verband met de reorganisatie, opgeheven zouden worden. Alle bezwaar (-schriften) hebben totaal geen weerklank gevonden. Alle groepen werden opgeheven. De regio Utrecht, waartoe ik, Van Dijk, behoorde, ging nog een aantal jaren versmald qua personeelsbestand, door onder de naam Bureau Natuurhandhaving.


Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier
Naar >  de index van dit artikel 

 

 HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
LANDELIJKE DIENSTENOUD NIEUWS
HERINNERINGEN UIT OUDE POLITIETIJDSCHRIFTEN
Een overzicht van artikelen uit oude politietijdschriften in het bijzonder het Politieblad, het Korpsblad en RP-magazine m.b.t. vermeld onderdeel.


Bron: RP magazine dec 1968
Geplaatst op 12-08-2018.Bron: Boek 25 jaar Rijkspolitie 1970
Geplaatst opBron: RP magazine Dec 1977
Geplaatst op

Bron:  RP magazine dec 1977
Geplaatst op

Bron: RP magazine okt. 1978
Geplaatst op

Bron: RP magazine nov 1979
Geplaatst op

  
Bron: RP magazine aug. 1989
Geplaatst op
 

Naar >  de index van dit artikel
Naar > overzicht artikelen Veldpolitie
Reageren op dit artikel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....