Skip to main content


HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIERP Logo ster 82 (VV)
UIT HET ARCHIEF VAN MARTIN GOMMANS


VKG Roermond Gommans 1979 Beediging Martin(7K)
D1.
D2.
D3.

M.P.J. Gommans Martin
1978 Opleidingsschool Horn
1984 Verkeersschool Bithoven

30-1-1984 Verkeersgroep Roermond


  Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.

 



HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIERP Logo ster 82 (VV)
UIT HET ARCHIEF VAN MARTIN GOMMANS


Deel 1.   1979. Opleidingsschool Horn.

De opleiding duurde 1 jaar en was intern. De regels in Horn waren veel strakker dan op de andere 2 opleidingsscholen. ( Harlingen en Apeldoorn). In Horn waren geen dames in de opleiding. Overste Leers wou alleen maar mannen op zijn school.

Je kreeg les in de wetten en moest die ook allemaal uit je hoofd kennen. Verder iedere dag sport en 1 keer per week 's-morgens vroeg  ( 5:30 uur) zwemmen in het zwembad de IJzeren Man in Weert. Zelfverdediging, atletiek, verkeer regelen in Weert e.d.  Het was een pittig jaar waar veel gestudeerd moest worden.

 VKG Roermond Gommans 1979 Baexem 02(7K)

VKG Roermond Gommans 1979 Baexem 04(7K)

VKG Roermond Gommans 1978 nov Baexem 05(7K)

VKG Roermond Gommans 1979 docent opper Heugen(7K)
Docent Owmr. Heugen 1979.

VKG Roermond Gommans 1979 Kamergenoten(7K)
Mijn kamergenoten.

VKG Roermond Gommans 1979 Politieschool klas G(7K)
Klas G 1979 politieschool Horn.

VKG Roermond Gommans 1979 Weert(7K)
Lessen verkeersregelen in Weert.

VKG Roermond Gommans Zwembad De IJzeren Man 1(7K)Zwembad de IJzeren man.

En dan de dagelijkse studie ……. Dan was verplicht anderhalf uur op je kamer te studeren, aan het tafeltje ( dus niet op bed). Vrijdagmiddag kamerinspectie en was deze niet goed, dan kon je alsnog je kamer gaan doen. Op woensdagavond mocht je een paar uur van het terrein af. En om elf uur moest de klas worden afgemeld. Je sliep met 3 man op een kamer. Ikzelf lag daar met Maarten van Buul en Wout de Bruin.

 

De hardingsdagen voor onze opleiding in november 1978. 135 km fietsen en 55 km lopen in 31 uur. Door de mist aan het begin van de eerste dag konden we niet echt “genieten” van het Limburgse landschap.

VKG Roermond Gommans 1978 Hardingsdagen 01(7K)

VKG Roermond Gommans 1978 Hardingsdagen 02(7K)

VKG Roermond Gommans 1978 Hardingsdagen 04(7K)

VKG Roermond Gommans 1978 Hardingsdagen 05(7K)

VKG Roermond Gommans 1978 Hardingsdagen 06(7K)

Onderweg hadden ze allerlei spelletjes bedacht. Zoals iemand de heuvel op dragen en om een boom heen en dan terug naar beneden. Maar de gedragen persoon mocht niet met de voeten aan de grond komen. In het begin droegen de helpers je nog wel, maar gaandeweg hing je aan hun nekken. Dat deed echt pijn in de schouders.

Slapen bij een boer op een koude zolder. Wij kwamen als laatste binnen, door een knieblessure van een van onze groep. Na 2 uur slaap er weer uit om in de dichte mist een “wandeling” te doen van 1 uur. Bij terugkomst de fiets poetsen en dan kon je douchen en kreeg je warm eten. Wat een afzien was het soms.

VKG Roermond Gommans 1978 Hardingsdagen 07(7K)Sportdocent Werdes had niet echt medelijden met ons.

Het was een spannende tijd en uiteindelijk behaalde je het examen en werd je beëdigd.

VKG Roermond Gommans 1979 Beediging 02(7K)

VKG Roermond Gommans 1979 Beediging klas (namen)2(7K)

Naar >  de index van dit artikel
Naar >  menu opleidingsschool Horn


 


HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIERP Logo ster 82 (VV)
UIT HET ARCHIEF VAN MARTIN GOMMANS


Deel 2.   1984. Verkeersschool Bilthoven.

In 1984 startte ik mijn opleiding tot Verkeerssurveillant in Bilthoven. De gehele opleiding duurde 5 maanden en je sliep met 3 man op een kamer. Je leerde alles over de wetten, die betrekking hadden op verkeer. Het was een pittige opleiding en het zwaarste telde toch wel de rijopleiding voor auto. Als je geen 6 haalde, dan was het einde opleiding en kon je terug naar de landgroep waar je vandaan kwam.

Ik denk met plezier terug aan die tijd, dat je als klas samen probeerde te eindstreep te halen. In onze opleiding vielen een paar collega’s af, omdat ze het auto rijden niet onder de knie kregen.

VKG Roermond Gommans 1984 Bilthoven(7K)Onze klassendocenten waren Rien van Stroe en Gerrit de Graaf. De rijopleiding voor auto kreeg ik van Ruud van den Heuvel.

De motoropleiding begon met een paar dagen rijden met een off the road motor. Hierna kreeg de BMW om mee te gaan oefenen. Al met al een mooie ervaring.

VKG Roermond Gommans 1984 Bilthoven 01(7K)

VKG Roermond Gommans 1984 VSO 05(7K)

VKG Roermond Gommans 1984 VSO 07(7K)

VKG Roermond Gommans 1984 VSO 08(7K)

VKG Roermond Gommans 1984 VSO 06(7K)

Het slippen op de slipbaan in Enspijk, de bochten techniek op Zandvoort, remmen en sturen beoefenen op het oude vliegveld te Soesterberg, off-road rijden in de bossen, het was een spannende tijd.

VKG Roermond Gommans 1984 Bilthoven 01(7K)

VKG Roermond Gommans 1984 VSO 01(7K)

VKG Roermond Gommans 1984 VSO 02(7K)

VKG Roermond Gommans 1984 VSO 03(7K)

VKG Roermond Gommans 1984 VSO 04(7K)

Op de slipbaan in Enspijk was een gedeelte voor de Rijkspolitie en een ander gedeelte voor de Gemeentepolitie.

Kwamen ze bij de Gemeentepolitie na één dag slippen niet verder dan wat kwispelen met de kont van de auto. Wij van de Rijkspolitie maakten aan het einde van de dag zonder probleem een 180 en/of 360 graden slip en zette het voertuig weer recht op de rijbaan.
Tijdens het rijden van een uitgezet parcours was een hoofddocent, die als passagier voorin zat, vergeten de autogordel om te doen en klapte met ong. 50 km/uur tegen de voorruit van de Ford, toen de Ford bodemvrijheid te kort kwam bij het rijden over een betonnen fundering.. De voorophanging van die auto was ongeveer een halve meter naar achteren verplaatst. Soms zat een ongeluk in een klein hoekje.
Door deze gedegen opleiding en de ervaringen die je opdeed van de collega’s bij jouw Verkeersgroep was je op straat een geduchte tegenstander voor degene die anders dachten over de verkeersregels.

Naar >  de index van dit artikel
Naar >  menu Verkeersschool Rijkspolitie




RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
UIT HET ARCHIEF VAN MARTIN GOMMANS


Deel 3.  1984. Verkeerssurveillancevoertuig.

Bij aanvang in 1984 kreeg ik de 24 toegewezen. De Ford Taunus 2300, kenteken HH-96-VB, die was een aantal jaren mijn trouwe metgezel. Na verloop van tijd kwam er toch teveel verschil in de trekkracht tussen de andere dienstvoertuigen. Iets wat je bij inhalend surveilleren op de toenmalige Napoleonsweg ( dodenweg) niet echt wilde.VKG Roermond Gommans 1987 VKGRM Ford 24(7K)

Omdat de auto er verder nog goed uitzag werd door de toenmalige technische dienst besloten er een nieuwe motor in te leggen. De nieuwe motor en de vernieuwde remmen bliezen de 24 weer nieuw leven in en deze kon dan ook weer volop mee komen met de rest van de voertuigen. Gedurende de tijd in Roermond werd het roepnummer veranderd van 24 naar 11.24. Na anderhalf jaar werd deze auto vervangen door een Ford Sierra, maar deed hij nog dienst als reserve voertuig voor het land.
Het was een fijne auto, waaraan ik goede herinneringen heb.


1984. Begeleiding uitzonderlijktransport.

Dat het begeleiden van een breedte/hoogte of lengte transport niet altijd over gebaande paden gaat, laat zien dat er altijd een oplossing werd gezocht. Ook als de weg nog in aanleg was ging het transport erover.

VKG Roermond Gommans 1984 VKGRM transport 01(7K)

VKG Roermond Gommans 1984 VKGRM Transport 03(7K)

VKG Roermond Gommans 1984 VKGRM Transport 04(7K)

Wmr. I  M. Gommans en wmr.I   H. Sijbers klaarden deze klus in 1984.


VKG Roermond Gommans 1985 VKGRM Ford + AVD(7K)

Een ernstig verkeersongeval op de Rijksweg A2 in Limburg waarbij deze foto de samenwerking laat zien tussen de Verkeersgroep Roermond, de AVD te Grathem en de plaatselijke landgroep. Mooi gevangen in een foto van de voertuigen van de verschillende groepen.


1986. Bezoek koningin Beatrix.

In 1986 bezocht koningin Beatrix het dorp Meijel. Uiteraard moest die route vrij worden gehouden zodat de stoet ongehinderd door kon rijden.

VKG Roermond Gommans 1986 Meijel 03(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 Meijel 07(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 Meijel 02(7K)

In het dorp Beringe was één kruising toebedeeld aan wmr. I M. Gommans van de surveillance-afdeling van de Verkeersgroep Roermond, die ervoor zorgde dat de stoet ongehinderd kon doorrijden. En zowaar de koningin wuifde even naar mij. Zoiets maak je ook niet iedere dag mee. De foto’s werden gemaakt door wmr. I  H. Sijbers.


 Dodelijk ongeval Rijksweg nabij Maasbracht.

Een van de taken die door de Verkeersgroep Roermond gedaan werden was de assistentie bij ernstige verkeersongevallen. De surveillance afdeling en de technische afdeling hadden daar ieder hun eigen bijdrage in, tezamen met de plaatselijke landgroep.

Net klaar met een begeleiding van een zwaar transport werden wmr. I M. Gommans en wmr. I  W. Engelen door de meldkamer gedirigeerd naar een ernstig verkeersongeval op de Rijksweg nabij Maasbracht.  Ter plaatsen bleek dat een auto volledig om een boom gevouwd was, met daarin een echtpaar. Wij waren als eerste ter plaatse.  Staande bij deze auto hoorde ik de beide inzittenden de laatste adem uit blazen. Iedere hulp voor deze personen kwam te laat. Het was pas later mogelijk te zeggen om welk merk auto het ging. Zomaar een greep uit het bewogen leven van een verkeerssurveillant. Je kon nooit voorspellen hoe je werkdag verliep. Dit vond ik ook het mooie van het vak. De latere aanleg van de A73 heeft daar de nodige verandering ingebracht.

 VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM VKOD 01(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM VKOD 02(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM VKOD 03(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM VKOD 04(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM VKOD 05(7K)


Ongeval met dienstvoertuig bij Afferden.

In de wintermaanden van 1986 kwam er plotseling een einde aan de trouwe dienst van de 25 van de Verkeersgroep Roermond. De Ford Taunus 2300 belandde tegen een boom, draaide om zijn as, schoof het talud af en kwam op de kop in een diepe greppel in Afferden tot stilstand.

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM Afferden 01(7K)
VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM Afferden 02(7K)
VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM Afferden 03(7K)
VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM Afferden 05(7K)

De bemanning, wmr. I  P. Dahmen en wmr. I  M. Gommans kwamen er goed van af. Wmr. I P. Dahmen moest voor een flinke snee aan zijn hoofd naar een huisarts. Wmr. I  M. Gommans stapte tot verrassing van het personeel van de ambulance zonder letsel uit het voertuig. Iets wat de ziekenbroeders nauwelijks konden geloven omdat de witte plastic jas toch rood was van het bloed. Maar dat was afkomstig van de hoofdwond van P. Dahmen, die in de auto schuin boven mij hing.

Liggend op het dak bleek de mobilofoon nog steeds uitstekend te werken en konden wij zelf contact maken met de meldkamer en hun vragen om dringende assistentie, want we roken de benzine, die uit de tank stroomde. Door de klap was de tankdop los gekomen. 

En de 25 ……. die kwam daar abrupt aan zijn einde.


1986. Uitzonderlijk transport met passage door de middenberm van de A2.

Op een zondagmorgen in 1986 stonden voor wmr. I   M.Gommans en wmr. I   W. Engelen van de Verkeersgroep Roermond een uitzonderlijk transport gepland. Het gevaarte dat erg hoog, breed en 40 ton zwaar was moest over de Rijksweg A2 te Echt.

Onder het viaduct ging echt niet passen, dus werd op de Rijksweg A2 de vangrail weg gehaald en ging het via de toe- en afrit dwars over de A2 verder naar de eindbestemming.

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM Transport Echt 03(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM Transport Echt 04(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM Transport Echt 05(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM Transport Echt 06(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM Transport Echt 08(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM Transport Echt 09(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM Transport Echt 2(7K)

Samen met andere collega’s werd deze klus geklaard door de bemanning van de 24.


Foto retourenveloppe.VKG Roermond Gommans Foto enveloppe(7K)

Wie kent ze nog ?  De foto's die je maakte moest je opsturen in de voorgeschreven retourenveloppen en dan kreeg je ze, na een week, afgedrukt in zwart/wit terug van de AVD.  Een kleurenfoto was toen nog een brug te ver !!


1986. Begeleiding uitzonderlijk transport te Leunen.

Dat je bij het begeleiden van hoogte-, breedte c.q. lengte transporten door dorpen de nodige zaken tegen kwam, was een uitdaging in je werk als Verkeerssurveillant bij de Rijkspolitie. Ter plaatse moest dan een oplossing gezocht worden. De afgegeven vergunningen en/of de voorgeschreven routes pasten soms niet bij het te begeleiden transport. Samen een oplossing bedenken was dan de enige weg om tot het eindpunt te komen. En dan die weggebruikers, die niet snapten dat ze echt niet door konden rijden omdat er een groot gevaarte aan kwam. Maar de klus werd altijd geklaard. Zoals in de voorbeeld in Leunen met een breedtetransport van 5,90 meter.

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM transport 01 Leunen 5,90 m breed(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM transport 02(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM transport 03(7K)
Elektriciteitsdraden moesten spanningsloos en opgetild worden.

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM transport 04(7K)

VKG Roermond Gommans 1986 VKGRM transport 05(7K)


1-1-1986. Samenvoeging verkeersgroep Maastricht en Roermond.
Bij de samenvoeging op 1-1-1986 van het district Roermond en het district Maastricht naar het district Limburg was de Verkeersgroep Limburg plotseling 84 man sterk. Het hoofdvestiging lag in Roermond en Maastricht werd een dependance. De naam veranderde later in Centraal VerkeersOnderdeel Limburg  C.V.O.L. De voormalige scheidingslijn bij Echt-Susteren was echter voor veel mensen nog heilig. Met veel moeite en druk ging men wel eens over de "oude" districtsgrens. De toenmalige adjudant Gerard Janssen had de grootste moeite om bepaalde mensen over die "grens" te krijgen.

VKG Roermond Gommans Breedte transport 01(7K)

Door een enquête te houden onder de landgroepen bleek er behoefte te zijn aan meer ondersteuning bij het afhandelen van verkeersongevallen. Dit vergde een andere uitrukauto. Dus kwam er een VW Passat stationcar met een 100 Kw ( 136 pk) motor, die als surveillanceauto en uitrukauto dienst kon doen. Deze bleef tot aan de opheffing van de Centraal Verkeersonderdelen in 1994.

Na de overgang naar de Regiopolitie is m.b.t. het toezicht op het verkeer veel kwaliteit op straat verloren gegaan. De "oud verkeersgroepers" werden ergens geplaatst en voelden zich zwaar in de steek gelaten. Alles waar ze jaren voor gestaan hadden bleek met één pennenstreek niet meer nodig. Zo vernietig je motivatie en gedrevenheid. In het tijdperk van generalisme stond je als specialist aan de zijlijn. De mooie tijd van vroeger is nooit meer terug gekomen.

Naar >  de index van dit artikel
Naar >  overzicht Verkeersgroep Roermond


Reacties op de hierboven getoonde foto's graag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.


Naar >   Overzicht Archieven oud Rijkspolitie medewerkers.

Reageren op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..



Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....