Skip to main content


RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
OPLEIDING EN VORMINGPOLITIE ACADEMIE APELDOORN

Op 28 maart 1967 vond de verhuizing plaats van het Rijksinstituut tot opleiding van hogere politieambtenaren van Hilversum naar een nieuw gebouw aan de Kleiberg 15 te Apeldoorn en op 8 mei 1967 vond de officiële opening plaats door Hare Majesteit Koningin Juliana. Gelijktijdig werd de naam van dit opleidingsinstituut gewijzigd in  "De Nederlandse Politie Academie" (NPA).

De NPA was de officiersopleiding voor het Korps Rijkspolitie en de Gemeentepolitiekorpsen. Niet te verwarren met de huidige Politie Academie waarin alle onderwijs vormen en niveaus samen zijn gebracht en die ook in Apeldoorn is gevestigd. De NPA had een dagopleiding en een opleiding voor extranei.

De dagopleiding duurde vier jaar en je was in dienst van het Ministerie van Binnenlandse zaken. De studenten voor de Gemeentepolitiekorpsen als die voor het Korps Rijkspolitie volgden gezamenlijk de opleiding. Er was dus geen verschil in opleiding tussen de studenten van de Rijkspolitie en de Gemeentepolitie. Het enige verschil was dat de student van de Gemeentepolitie vaak al wist in welk Gemeentepolitiekorps hij zou gaan werken, terwijl de Rijkspolitie student, net als bij de primaire opleiding, pas aan het eind van de studie zijn definitieve standplaats  (District) te horen kreeg. Daarnaast was er de opleiding voor extraneus. Deze duurde drie jaar en degenen die daar heen gingen kwamen bij de diverse Gemeentepolitiekorpsen of de Rijkspolitie vandaan. Dit waren politiemensen die de kans kregen door te groeien naar een officiersrang. Deze collega's kregen dan voor sommige vakken vrijstelling in verband met de door hen genoten (politie) vooropleiding.

Vanaf 1990 was er ook de academici opleiding. Dit was een twee jarige opleiding die open stond voor mensen met een afgeronde universitaire opleiding in recht of bestuurskunde.
De uitkomst van alle drie de opleidingen was het inspecteursdiploma.


Voormalige Commandanten / Directeuren    voor zover bekend


Foto's van bureaus / adressen

NPA 1992 jvdv bw(7V)
Het adres van de NPA was Kleiberg 15 Apeldoorn.
Foto van de hoofdingang van de NPA gemaakt door Jeroen van der Ven in 1992.

 NPA Oostland bw(7V)
De laatste deed het licht uit        en toen werd het stil. Foto gemaakt in 2023.PRIKBORD
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS


Geplaatst op:
met dank aan

Hier kunnen jouw foto's verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier.


OUD NIEUWS
HERINNERINGEN UIT OUDE POLITIETIJDSCHRIFTEN
Artikelen uit oude tijdschriften in het bijzonder het Korpsblad en het RP-magazine m.b.t. dit onderdeel


Geplaatst op:
Bron: Korpsblas juni 1967.

NPA 1967 KB juni a bw(WM) (7V)

NPA 1967 KB juni b bw(WM) (7V)

NPA 1967 KB juni c bw(WM) (7V)


 Naar >  menu opleiding en vorming


Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.


Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....