HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DISTRICT DORDRECHT
VERKEERSGROEP DORDRECHT
Gertner en Stoppelburg van de Verkeersgroep Dordrecht op een Matchless met zijspan tijdens een KNMV rit in 1953
Foto genomen op 2 mei1975 tijdens een alcoholcontrole door Opperwachtmeester Henny Gertner en een onbekende collega.
Foto van de Rijkspolitiekapel, waar Henny Gertner trombone in speelde. De foto is kennelijk gemaakt bij het Departement van Justitie te ''s-Gravenhage gezien het bordje op de boom.
Uit de pre-Rijkspolitietijd. De voorlopers van de Rijkspolitie Dordrecht. De hulp marechaussees van Papendrecht op de foto in 1946. V.l.n.r.: De heren De Gans, Bok, Broere, De La Beye, Gertner, Contant, Zonderop en v.d. Neut. Zittend: Dhr. Dekker. De Gans (Goof) en Gertner zijn bij de oprichting overgestapt naar de Rijkspolitie. v.d. Neut is naar de Gemeentepolitie gegaan.
Onderstaand verhaal is ergens aan het begin van de 80er jaren opgetekend uit de mond van ooggetuigen, de heren Stoppelenburg en Gast, beide ook in dienst geweest bij het Korps Rijkspolitie in Dordrecht.
Zijspanrijles volgens het Korps Rijkspolitie
Onderstaand – waar gebeurd – verhaal speelde zich af in Dordrecht, ergens begin van de jaren 50. Het Korps Rijkspolitie bestond nog niet lang, en de motoragenten verplaatsten zich met door de geallieerden achtergelaten oude Harley Liberators en iets nieuwere Matchlessen. Het was de tijd dat motorrijden nog voor “echte” mannen was en moeders hun dochter in paniek binnenriepen wanneer er een motorrijder het dorp binnenreed.
Wachtmeester Gertner, een veteraan uit WOII die na de oorlog via de Marechaussee in Papendrecht vrijwel van in het begin bij het Korps Rijkspolitie was, had een aantal aspirant motorrijders klaargestoomd voor het politie-rijexamen motorfiets met zijspan.
De rijexaminator, iemand die al niet bekend stond als een aimabel persoon, had die dag wel een bijzonder slechte bui, en vanuit het zijspan had hij op iedere kandidaat wel iets aan te merken, waarbij wachtmeester Gertner steeds de volle laag kreeg.
Wachtmeester Gertner kreeg het hiervan stilletjes op zijn heupen en toen de examinator na het laatste examen uit het zijspan wilde stappen met de woorden:” u bent gezakt, en na wat ik vandaag gezien heb, heb ik zo mijn twijfels of uw leraar zelf wel met een zijspan overweg kan”, was voor hem de maat vol. Voor de brave man kon uitstappen sprong de wachtmeester op het zadel, en sommeerde de examinator weer te gaan zitten. “Ik zal u eens laten zien of ik met een zijspan kan rijden”, beet hij de man toe. Voor deze besefte wat hem boven het hoofd hing, gaf Gertner een dot gas en scheurde weg. Nu is Dordrecht een eiland, en de plaats van het examen was toevallig niet ver weg van de waterkant. Vlugger dan de geschrokken bijrijder met zijn ogen kon knipperen wipte de wachtmeester de motor op twee wielen, met het zijspan in de lucht, en stuurde rechtstreeks richting kade. Daar aangekomen reed hij de motor op het uiterste randje van de kade, het zijspan boven het water bengelend.
De examinator klemde zich in paniek met beide handen vast en zag het hele span voor zijn ogen al in het water duiken. Alsof dat nog niet genoeg was begon de getergde wachtmeester aan een soort slalom op twee wielen, waardoor de bak, met inhoud, aan een misselijk makende op en neer en heen en weer gaande beweging boven het wateroppervlakte begon, te vergelijken met een stuurloos schip. Honderden meters reed het span zo op de rand van de oever, de bestuurder breed grijzend, de bijrijder steeds groener wordend. Toen hij het genoeg vond zette Gertner het voertuig weer op drie wielen en reed in duizelingwekkende vaart terug naar de verblufte aspiranten, die wel wisten dat hun leraar “er wat van kon”, maar dit geintje toch ook nog nooit hadden gezien.
De examinator, inmiddels een vaalgroen kleur op zijn gezicht, stapte wankelend uit, draaide zich om en kotste zijn ziel uit zijn lijf. Na een paar minuten draaide de arme man zich om, mompelde “alle kandidaten zijn geslaagd”, en verdween zonder verder een woord te zeggen.
Wachtmeester Gertner heeft nadien nog vele aspiranten de fijne kneepjes bijgebracht, maar de examinator hebben ze in Dordrecht nooit meer teruggezien.
Reacties en/of aanvullingen op dit artikel
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan om foto's en artikelen van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
Wie heeft Henny (of Henk) Gertner gekend.
Mijn naam is Hermen Gertner. Ik ben op zoek naar rijks- en/of gemeentepolitieagenten of andere mensen die mijn vader H.H.W. Gertner ( roepnaam meestal Henny of Henk) nog gekend hebben. Hij werkte van 1948 tot aan zijn pensionering in 1984 bij de verkeersgroep Dordrecht. Meer bepaald zoek ik mensen die meer zouden weten over de periode toen hij bij de Marechaussee in Papendrecht begon, en over zijn oorlogsperiode. Hij vertelde hier toen hij nog leefde weinig over en meestal fragmentarisch. Na zijn dood besefte ik pas dat alles behoorlijk traumatisch voor hem moet zijn geweest. Wat ik heb kunnen reconstrueren, is dat hij opgepakt is door een foute politieagent in Oldenzaal om uiteindelijk verplicht te werken in de fabriek van SchneiderWerke in Hartmannsdorf, in de buurt van Chemnitz. Na sabotage ter dood veroordeeld, maar samen met nog enkele andere Nederlanders en Fransen kunnen ontsnappen. Te voet zijn deze dan van Saksen, tegen de Tsjechische grens, naar Normandië getrokken, waar hij zich aangesloten heeft bij Patton's tankleger. Al vechtend vervolgens door Frankrijk, België en Duitsland getrokken. Bij de bevrijding van Bastogne ( slag om de Ardennen) door Patton meegevochten. Na de oorlog teruggekeerd naar zijn geboortestad Oldenzaal. Blijkbaar is dezelfde foute politieagent ( P.M. Hogeweg) later dood teruggevonden. Daders zijn nooit opgepakt.Na de oorlog, toen hij bij de Marechaussee wilde blijkbaar grote problemen, omdat hij " in vreemden krijgsdienst" geweest was. Hij is ook nooit erkend als veteraan, wat hem zijn leven lang dwars gezeten heeft. Moesten er mensen zijn die hem gekend hebben en er meer over weten, of misschien mensen die het verhaal van de voettocht van Hartmannsdorf naar Normandië uit de mond van andere deelnemers gehoord hebben, laat dan a.u.b. iets weten.vriendelijke groet Herman Gertner.
Reacties graag naar
-
Categorie: VKG Archieven oud RPers
-
Laatst bijgewerkt op 21 november 2023
-
12116 keer bekeken
- Lorem ipsum dolor sit amet.
Zoeken op deze site
Nieuwste artikelen
- Reünie Klas C 1975 Opleidingsschool Horn
- Landgroep ZOETERWOUDE - HAZERSWOUDE
- RP Parketgroepen in ontwerp
- RP en de Kustwacht in ontwerp
- Pagina Landgroep ROSMALEN
- Pagina Landgroep SLEEUWIJK / WOUDRICHEM
- Pagina Districtsstaf ALMELO
- Pagina landgroep BEDUM
- Opvang- Stagegroep SCHEEMDA
- F.G. Veltink. 25 jaar ambtenaar bij het Korps Rijkspolitie.
- VWS Brochure 1969 Rijkspolitie
- Pagina landgroep VOORST
- Laatste Site-info d.d. 30-12-2023
- AVD Archief R. Hiddinga
- AVD Gehuwd en twee kinderen
- AVD 25 jaar. Wie is die vogel
- Menu De oprichting en opbouw van de R.P.
- M.E. Archief De gijzelaar v. Nijmeijer De Punt 1977
- Gezocht oud leden groep Huissen
- Presentatie Watersnood 1953 v.d. Bergen