Skip to main content


HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIE



DISTRICTSSTAF MIDDELBURG <1986> ZEELAND
In de aanloop naar de politiereorganisatie van 1993 is in 1986 de naam van het District Middelburg gewijzigd in District Zeeland. Omdat dit een korte periode betreft hebben wij van het District Zeeland geen apart overzicht gemaakt. Voor meer informatie over het district Middelburg / Zeeland ga naar Historie Rijkspolitie in Zeeland.

Voormalige Districtscommandanten
Sinds de oprichting van het Korps Rijkspolitie kende Zeeland zes districtscommandanten. Zij hadden ieder zo hun verdiensten en hun 'eigenaardigheden voor het district.
Degene die het spits mocht afbijten was de eerste Luitenant der Koninklijke Marechaussee A.J. van Thiel. Bij besluit van de Militair Commissaris voor de Provincie Zeeland gedateerd 25 januari 1945 werd hij - toen ook al - met terugwerkende kracht belast met de tijdelijke waarneming van de functie van Provinciaal Hoofd van de Rijkspolitie in Zeeland. Op 1 maart 1947 werd hij opgevolgd door G.H. van Helden, die tot juni 1951 aan het roer bleef. Daarna werd hij commandant van het Gewest Groningen.
W.H. van Ballegoyen-de Jong nam het roer van hem over. Hij bleef tot maart 1958. Hij vertrok toen naar de Algemene Inspectie. A.J. van Thiel had het kennelijk naar zijn zin gehad in Zeeland, want hij kwam weer terug als commandant van het district Middelburg. Hij was de districtscommandant die het langst aaneengesloten in Zeeland bleef. In mei 1972 vertrok ook hij naar de Algemene Inspectie. W.D. Lanting werd zijn opvolger. In mei 1979 werd hij districtscommandant in Utrecht. Vanuit het Groningse kwam vervolgens J.J. Veenstra. Hij bleef tot 1987, waarna hij terugkeerde naar Groningen.
In 1988 werd hij opgevolgd door A.A. Smeels.


A.J. van Thiel
1945 – 1947


G.H. van Helden
1947 – 1951
Middelburg kijkdoos Districtscdt W.H.van Ballegoyen de Jong (2)(7V)
W.H. v. Ballegooyen-de Jong
1947 – 1951
Middelburg kijkdoos Districtscommandant A.J. van Thiel(7V)
A.J. van Thiel
1958 – 1972

Middelburg kijkdoos Dirstrictscdt W.D.Lanting(7V)
W.D. Lanting
1972 – 1979

Middelburg kijkdoos Districtscdt J.J.Veenstra(7V)
J.J. Veenstra
1979 -- 1987
Middelburg kijkdoos Districtscdt A.A.Smeels(7V)
A.A. Smeels
1988 – 1994

Groepsfoto('s).
Helaas nog geen foto's ontvangen / verwerkt.
Adressen van bureaus.

Districtsbureaus

Ruim 38 jaar was de staf gevestigd in het centrum van Middelburg. Net na de Tweede Wereldoorlog startte de staf in het pand Dam 45. Kennelijk was de districtscommandant uit die tijd, majoor W.H. van Ballegoyen-de Jong, met deze huisvesting maar matig tevreden. In 1954 schreef hij aan de commandant van het Gewest 's-Gravenhage, dat hij de onderbrenging van de staf en de verkeersgroep in het Abdijcomplex aan de Groenmarkt in Middelburg, zeer op prijs zou stellen. Hij had ook argumenten, waarom hij wilde verhuizen. Hij dacht, dat hij 'zeer vermoedelijk' een lagere huurprijs kon bedingen, op een tuinman kon besparen, minder moest betalen voor het schoonhouden en dat hij de telefoonkosten kon verminderen, als de telexkamer ook in het districtsbureau werd ondergebracht.

Toen voerde men dus ook al een zuinig beleid. Ruimtegebrek kwam echter niet in het rijtje voor. Toch kreeg hij zijn zin. Twee verdiepingen in het prachtig gerestaureerde Abdijcomplex kreeg hij tot zijn beschikking. Op maandag 25 maart 1957 werd zijn districtsbureau geopend door naaste buurman, jhr. mr. A.F.C. de Casembroot, Commissaris van de Koningin. De Commissaris hoefde het niet alleen te doen: 'Commissaris der Koningin kreeg assistentie van politiehond' kopte de PZC de andere dag. De hond heette 'Duur' omdat met de aanschaffing nogal wat geld gemoeid was. 'Duur' voerde een perfecte sorteerproef uit, zodat de Commissaris de deur van slot kon doen. In het begin van de jaren '70 kreeg men in de Abdij voor het eerst te maken met een chronisch ruimtegebrek. Eerst werd de verkeersgroep buiten de deur gezet. Dat gaf enig soelaas, maar niet voor lang. Interne verbouwingen volg den elkaar op, maar ruimtegebrek bleef. Men zat zogezegd bij elkaar op schoot. Dus moest de sfeervolle Abdij worden verlaten. Na een paar jaar touwtrekken werden in juli 1983 door de Rijksgebouwendienst, twee verdiepingen van het pand Dauwendaele III aan de Vrijlandstraat in Middelburg gehuurd. In februari 1984 vertrok de staf van het district naar Dauwendaele.

De meldkamer, de technische en tactische recherche en jeugdzaken bleven achter in de Abdij. De verkeersgroep kwam ook weer naar Dauwendaele. De garages op het industrieterrein bleven wel beschikbaar als stalling voor de dienstvoertuigen.

Kort nadat het bureau in gebruik genomen werd, diende zich de mogelijkheid aan, dat de in de Abdij achtergebleven diensten ook naar Dauwendaele konden verhuizen. Op 13 juni 1986 werd het bureau geopend door mr. J.H. Grosheide. Hij hing in de kantine een foto van het nieuwe districtsbureau keurig netjes op zijn plaats tussen de foto's van de dertien groepsbureaus, die wij toen rijk waren.



PRIKBORD DISTRICTSSTAF MIDDELBURG / ZEELAND
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS

Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij dit onderdeel met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in. Lees hier hoe


Geplaatst op 29-10-2020
Met dank aan J. v.d. Walle


Betreft een foto van alle groepscommandanten en stafleden van het district Middelburg (Zeeland), gemaakt in 1986.
Zittend in het midden de toenmalige districtscommandant, kolonel J. Veenstra.


 Geplaatst op
Met dank aan:

Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier



OUD NIEUWS DISTRICTSSTAF MIDDELBURG / ZEELAND
HERINNERINGEN UIT OUDE POLITIETIJDSCHRIFTEN
Artikelen uit oude politietijdschriften o.a. het Politieblad, het Korpsblad en het RP-magazine m.b.t. vermeld onderwerp.


Geplaatst op
Bron

Voor meer informatie over het district Middelburg / Zeeland ga naar Historie Rijkspolitie in Zeeland.
Naar >  menu artikelen District Middelburg / Zeeland

 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.

De naam Rijkspolitie.org wordt gebruikt door deze website en is als domein in Nederland vastgelegd. Er mag naar deze site verwezen worden vanaf andere websites die soortgelijke doelstellingen hebben. Het doel van Rijkspolitie.org is de historie van het voormalige Korps Rijkspolitie samen met andere, in het bijzonder oud-Rijkspolitiemensen, zo goed mogelijk te beschrijven en vast te leggen voor geïnteresseerden.

Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....