Skip to main content


RP Logo ster 80 (VV) HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
Uit het archief van J. van Montfoort


RPGP Doorn Monfoort Entrop (9)(7V)Mijn naam is A.J.Entrop, Geboren 10-03-1947 te  's-Gravenhage en ik ben de kleinzoon van Jozephus van Montfoort geboren op 04-09-1891 te Utrecht

Door oude foto's bekeken te hebben en  informatie uit mijn jeugd, heb ik geprobeerd na te gaan hoe de levensloop in chronologische volgorde is geweest van mij grootvader in geüniformeerde dienst.

Aanstelling/bevordering/ontslag brieven en overige bescheiden van J van Montfoort zijn  waarschijnlijk merendeels  bij het Politiemuseum in Apeldoorn te vinden.

Jozephus van Montfoort is begonnen bij de cavalerie ( dienstplichtig ??) daarna in de jaren dertig was hij Rijksveldwachter in de gemeente Wijk bij Duurstede. Het is mij onbekend waar en hoe de opleiding toen is geweest

Elk jaar waren er de Wijkse feestdagen met onder andere  de Wijkse kermis.
Jozephus v Montfoort die eveneens  genoot van deze  feestdagen liep  tijdens zijn werk met de dienstfiets voor de harmonie uit, door het dorp. Zijn overige werkzaamheden waren  natuurlijk niet alleen in Wijk bij Duurstede maar ook  in het buitengebied en kende daardoor vele mensen.

RPGRP Doorn archief Montfoort duimstok (3)(7V)Een originele duimstok die hij toen gebruikte  met de nodige ijkmerken is nog in mijn bezit .
Tijdens de oorlog of een gedeelte daarvan woonden mijn grootouders in Soest en ik heb het vermoeden dat na een reorganisatie in de oorlogsjaren hij was ingedeeld bij het plaatselijke politiekorps.

Jozephus  van Montfoort was lid van de plaatselijke speurhondenschool" De Bewaker" te Soest
Jaren later (volgens een beschrijving op de achterzijde van een foto) is hij postcommandant geweest in Leersum vermoedelijk een gedeelte van de oorlogsperiode en daarna tot 1956??.

RPGP Doorn Monfoort Entrop (1)(7V)De foto met hem op de motor is gemaakt op de Verloopweg.te Leersum.

Op het oorlogsmonument te Leersum staat de naam J den Hartog (verzetsman) dit was waarschijnlijk een politieagent en collega van mijn grootvader Deze persoon is opgepakt en niet meer teruggekeerd.

Na zijn pensionering  omstreeks 1956 zijn mijn grootouders  op de Sanatorium laan in Zeist  gaan wonen waar hij voor de gemeente nog een tijdje bij slot Zeist parkwachter is geweest.
Een beschrijving  van mijn geüniformeerde familie is te vinden op diverse websites. Mijn vader A.H Entrop bij de  Marechaussee , Gemeentepolitie Soest  en Rijkspolitie Driebergen, zijn broer J Entrop bij het Luchtmacht geneeskundig centrum te Soesterberg . Mijn  grootvader A.Entrop was in het begin van de Militaire vliegerij werkzaam bij de vliegbasis  Soesterberg als adjudant bij de plaatwerkerij, bankwerkerij en smederij
J  van Montfoort broer van mijn moeder was bij de beredenen van de  Marechaussee en de Rijkspolitie. Mijn grootvader Jozephus van Montfoort, Rijksveldwachter, gemeentepolitie, rijkspolitie? Ik zelf  ben begonnen aan de opleiding bij de Koninklijke Militaire School te Weert en geëindigd bij de beroepsbrandweer van Apeldoorn  Met recht en trots  een geüniformeerde familie
A.J. Entrop.
Hieronder nog enkele foto's uit het archief van J. van Montfoort ook van voor zijn Rijkspolitie tijd.
RPGP Doorn Monfoort Entrop (4)(7V)
RPGP Doorn Monfoort Entrop (2)(7V)           RPGP Doorn Monfoort Entrop (3)(7V)
RPGP Doorn Monfoort Entrop (5)(7V)      RPGP Doorn Monfoort Entrop (10)(7V)     RPGP Doorn Monfoort Entrop (6)(7V)
RPGP Doorn Monfoort Entrop (7)(7V)

Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....