Skip to main content


RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
RIJKSPOLITIE ALGEMEEN



STICHTING KORPORA
Voorheen het Nederlands Politiemuseum waarin o.a het voormalige Rijkspolitiemuseum in ondergebracht was.

Korpora is het erfgoedinstituut voor publieke veiligheid in Nederland en omvat de collecties van de Nederlandse politie, brandweer, Bescherming Bevolking en het Rode Kruis. Het is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Nationale Politie, de veiligheidsregio’s (NIPV) en het Nederlandse Rode Kruis en heeft als kerntaak het beheren, ontsluiten en verwerven van fysieke en digitale collecties met betrekking tot publieke veiligheid in Nederland, waaronder hulpverlening en crisisbeheersing.

Er is op dit moment helaas geen voor het publiek toegankelijke expositieruimte. Ze zijn wel per e-mail en telefoon bereikbaar voor verzoeken om historische politie-informatie, bestellingen en schenkingen van politie-materiaal voor de historische collectie.

Contactgegevens Stichting Korpora
Bezoekadres:
St Eustatius 18
7333 NX Apeldoorn
Postadres:
St Eustatius 18
7333 NX Apeldoorn    

Website: www.korpora.nl
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
055-5430691 

Het huidige instituut is het uiteindelijke resultaat van het samenvoegen van o.a. een grote hoeveelheid politieverzamelingen die gedurende de afgelopen eeuw zijn ontstaan. Nog altijd zijn een aantal enthousiaste vrijwilligers dagelijks bezig met het behouden van het "historisch erfgoed"

Sinds januari 2007 is er helaas geen expositieruimte voor bezoekers. Het museum streeft naar de heropening van een middelgrote, duurzame en hoogwaardige publiekslocatie. Tot het zover is, organiseert het museum tentoonstellingen in, en in samenwerking met, andere Nederlandse musea en bezoekerscentra.
Ondertussen gaat het verzamelen natuurlijk gewoon door. Nog altijd is een groep enthousiaste mensen waaronder een groot aantal enthousiaste vrijwilligers dagelijks bezig met het behouden van het "historisch erfgoed"  Daarom doen we graag een oproep aan iedereen om goed om zich heen te kijken. Mocht het u opvallen dat er ergens voertuigen of andere voorwerpen worden afgestoten, aarzelt dan niet om even contact met ons op te nemen! Wil je zelf een schenking doen dan kan je telefonisch contact opnemen of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Hopelijk komt er wel snel een locatie waarin de vele objecten tentoongesteld kunnen worden. Dat moet het toch waard zijn al was het maar ter waardering van de duizenden politiemensen die buiten het handhavend optreden ook lief en leed deelde met het Nederlandse volk. 
De geschiedenis van het Nederlands Politie Museum / Rijkspolitiemuseum nu onderdeel van Korpora.

Het Nederlands Politiemuseum was sinds eind 2011 met het Nationaal Brandweermuseum gefuseerd onder de naam Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI). De hoofdvestiging werd in april 2014 geopend onder de naam Veiligheidsmuseum PIT maar is inmiddels gesloten.
 
Het Nederlands Politie Museum had haar ontstaan te danken aan enthousiaste politiemensen die jaren lang hebben ingezet voor het behouden van het "historisch erfgoed" van de politie. Het Nederlands Politie Museum was de voortzetting van het “Rijkspolitiemuseum" dat in de periode van de reorganisatie van de politie, begin jaren negentig haar huidige naam kreeg.

In de jaren tachtig had het Rijkspolitiemuseum al een kleine tentoonstellingsruimte op het terrein van de toenmalige LSOP in Apeldoorn. De tentoonstelling was in het begin alleen voor cursisten geopend maar trok later jaarlijks een paar duizend bezoekers. Gaandeweg werd er steeds meer materiaal in het museum ondergebracht. Naast veel materiaal van de voormalige Rijkspolitie, omvatten de depots van het museum onder meer de collectie van het voormalige Amsterdamse politiemuseum, een omvangrijke bibliotheek, zo' n zestig "voertuigen, verbindings- en ander technisch materiaal, een fotoarchief en een grote hoeveelheid dossiers en archiefmateriaal. RPA40 45fb(7V)De collectie van het toenmalige Rijkspolitiemuseum bevatte in 2002 al 70.000 objecten en zo' n 125 meter archiefmateriaal. Ook het aantal bezoekers was in 2002 spectaculair gegroeid  (35.000 bezoekers per jaar). Helaas moest het museum sluiten en werd de collectie ondergebracht in drie afzonderlijke gebouwen.

Heel jammer en beschamend te constateren dat er kennelijk zo weinig middelen (lees geld) zijn om de historie van het Korps Rijkspolitie waar toch duizenden mensen hebben gewerkt levend te houden. Waarom lukt dat b.v. bij het Leger en de Marechaussee wel en bij het Korps Rijkspolitie niet. Er zijn loodsen en magazijnen vol met objecten maar helaas geen fatsoenlijke locatie om die objecten tentoon te stellen.  Gelukkig zijn er nog wel een aantal vrijwilligers die nog veel inzet en tijd besteden aan het archiveren en onderhouden van die Rijkspolitie objecten. Theo Scholte.

Naar >  home

Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....