Skip to main content


HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIERP Logo ster 82 (VV)
ARCHIEF TON SNIJDERS


1-10-1973: Als aspirant der rijkspolitie gestart op de opleidingsschool in klas K met de docenten adjudant K. de Jong en opperwachtmeester  (zie klassenfoto klas K, Apeldoorn, opleiding 73/5 van 1 oktober 1973 – 1 oktober 1974).

 OPLS Apeldoorn 001.Snijders(7K)
Pauze op de opleidingsschool in Apeldoorn (1973-1974). Op de foto klasgenoten Martin Grooteman (r) en Willem Jas (l)

OPLS Apeldoorn 002.Snijders(7K)
Wandeling over het terrein van de opleidingsschool. VLNR: Roel Zijlstra, … Stolwijk, …. , ….

OPLS Apeldoorn 003.Snijders(7K)
Wapenonderhoud. Martin Grooteman

OPLS Apeldoorn Klas K   73 4.Snijders(7K)
Klassenfoto van klas K, lichting 1973/5 van 1-10-1973 tot 1-10-1974. Linksvoor adj. De Jong met mij precies naast hem, geheel rechts vooraan owmr Meijer.

1-10-1974: Geslaagd en als JC-er (20-jarige) ingedeeld bij de groep Hillegom, District Den Haag. Groepscommandant (naam ontschoten), plv. groepscommandant Pieter Maat en owmr Arend Ket. Mijn mentor was Kees van Oeffelen, toentertijd een eerste klasser.
1-10-1975: Na de JC-periode naar keuze overgeplaatst naar de landgroep Voorschoten. Groepscommandant Hendrik v.d. Vlekkert, plv. groepscommandant owmr Opdam (later gr.cdt Boskoop) en de owmr’s Adri Bevelander en Ernst Imanse.

004.Snijders(7K)3e van links ben ikzelf. Overige collega’s kwamen assistentie verlenen (volgens mij bij een bezoek van de CDK Zuid-Holland, maar niet zeker)

RGG Voorschote Krant Voorschoten   eerste vrouwen.Snijders(7K)
Krantenartikel over de eerste vrouwelijke wachtmeesters bij de Rijkspolitie.

Ik werd in 1975 meteen ingedeeld bij het ME-Peloton Den Haag. Pelotonscommandant was toen de luitenant Bart Löwenthal, groepscommandant was owmr Bart Wassenaar (post Zoeterwoude). Met de ME heb ik gedurende mijn 8 jaar lidmaatschap veel delen van Nederland gezien, waaronder vele nachten bewaking van veel ambassades in Den Haag, met speciale beveiliging voor de ambassade van Indonesië aan de Tobias Asserlaan in Den Haag (ivm Molukse akties), bewaking Euro topconferenties in Maastricht en Valkenburg (ZH), veel krakersrellen, o.a. in Amsterdam en Nijmegen, kroning Beatrix, demonstraties tegen de bouw van de Stopera in Amsterdam, demonstraties tegen kerncentrales in Dodewaard en Petten, demonstraties tegen de aanleg van de nieuwe A28 in Amelisweerd, twee weken in Bovensmilde (gijzeling schoolkinderen door Molukkers) en diverse consignaties. Collega ME-ers: o.a. Henk Kort, Evert Onink van de groep ‘s Gravenzande. In het begin verbleef het peloton tweemaal per jaar een week in Neerijnen bij de COME (Centrale Opleiding Mobiele Eenheid), hetgeen altijd feestweken waren.

 COME PO 005.Snijders(7K)
Tijdens Primaire Opleiding (COME Neerrijnen). Op de Waalbrug.

COME PO 006.Snijders(7K)
Bij de M.E. was het vaak hard werken en regelmatig in de vuurlinie staan. Maar er waren ook rustmomentjes. Hier geniet collega Maatman tijdens de rit van zo'n momentje.

COME PO 007.Snijders(7K)
Schietles COME Primaire Opleiding.

COME PO 008.Snijders(7K)
Oefening bij de COME.

COME PO 009.Snijders(7K)

COME PO 014.Snijders(7K)
Schietles tijdens PO. Linksvoor Luitenant … (later bij afd. voertuig criminaliteit)

COME PO 015.Snijders(7K)
Schietles COME Primaire Opleiding.

DETA Schiphol 010.Snijders(7K)
Ongelukje op Schiphol-Oost… ik was zelf de bestuurder tijdens de 2 maanden durende detachering, direct na de Primaire Opleiding ME

DETA Schiphol 011.Snijders(7K)
Bij dat ongelukje: collega’s van de LUPO (Luchthavenpolitie)

DETA Schiphol 012.Snijders(7K)
Het weg takelen van de 6-jaar oude en toch al afgeschreven GSA.

ME Den Haag 016.Snijders(7K)
Verstrekt naamplaatje als in het leger.

In 1980 ben ik op eigen verzoek (vanwege het verkrijgen van een eengezinswoning) overgeplaatst naar het rayon Nieuwerbrug, groep Bodegraven. Groepscommandant was adjudant Olree, plv. groepscommandant …. en de opperwachtmeesters Nico … en Jan (veel te vroeg overleden) en Gerrit Hol (postcommandant Driebruggen).

In 1984 op eigen verzoek overgeplaatst naar de Meldkamer der RP District Den Haag in Leiderdorp en tot 1987 daar gewerkt, waarna ik op eigen verzoek ontslag heb genomen, daar de promotiekansen minimaal waren en ik meer geïnteresseerd raakte in de opkomende automatisering. Voor mij bleek dat een schot in de roos en heb ik tot 2015 daar voor diverse (ook Amerikaanse) bedrijven gewerkt, totdat ik de pech kreeg dat mijn laatste Amerikaanse werkgever zijn kantoor in Nederland sloot.
Om de laatste jaren naar mijn pensioen alsnog “uit te zitten” ben ik nu fulltime buschauffeur bij Arriva….

Met vriendelijke groet,
Ton Snijders Zoetermeer


Reacties op de hierboven getoonde foto's graag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.


Naar >  menu artikelen district 's-Gravenhage
Naar >
  Overzicht Archieven oud Rijkspolitie medewerkers.Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....