Skip to main content


RP Logo ster 80 (VV) HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
UIT HET ARCHIEF VAN LEO BORN


Gabriël Leonard BORN,  (Leo) geboren 28 mei 1933 te Ammerstol.
Na zijn lagere school en 2 jaar Voort Gezet Lager Onderwijs (VGLO) in  Bergambacht, volgde zijn eerste baan als leerling machinist  bij Drinkwaterleiding “De Vijf Gemeenten”.
Na zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine, solliciteerde Leo Born bij het Korps Rijkspolitie.
Maar voor dat hij naar de opleiding mocht als Aspirant der Rijkspolitie moest hij eerst de vooropleiding volgen. Reden:   “ . . . . . . . . dat u niet geheel voldoet aan de gestelde  eisen voor plaatsing op de met ingang van 1 juni 1956 aanvangende opleiding voor Wachtmeester der Rijkspolitie”.  Citaat uit de brief van de Algemene Inspectie van Rijkspolitie, 27 december 1955. Toen deze vooropleiding met goed gevolg was afgesloten volgde per 1 juni 1956 plaatsing als Aspirant der Rijkspolitie op  Opleidingsschool der Rijkspolitie aan de Velperweg in Arnhem. Deze opleiding kon een jaar later op 31 mei  1957 positief worden afgesloten. Leo Born kreeg zijn getuigschrift wegens het voldoen aan de eisen van geschiktheid voor bevordering tot de rang van Wachtmeester der Rijkspolitie.
Loopbaan Leo Born 18 Sint Antonis 1957(7V) Leo Born als wachtmeester in St Anthonis, 1957.
Vervolgens volgde zijn aanstelling als Wachtmeester der Rijkspolitie, op de post St. Anthonis van de Groep Oploo.  Daar heeft hij slechts enkele  maanden gewerkt tot 1 oktober 1957 en werd hij op eigen verzoek overgeplaatst naar de post Abcoude van de Groep Vinkeveen.
Loopbaan Leo Born IMG 3289(7V)
Op 14 augustus 1958 is Leo Born getrouwd in Groot Ammers met Bartje Labee.
Op de groep Vinkeveen  was voor elke post (Abcoude, Baambrugge en Vinkeveen een motor met zijspan ter beschikking.  Groepscommandant  was in die tijd, de Adjudant  A. Langerak.
Loopbaan Leo Born 20 abcoude(7V)
Leo op zijn Horex 250 cc in Abcoude.

Leo  moest in zijn tijd in Abcoude regelmatig surveilleren over de toenmalige Amsterdamsestraatweg in Abcoude. Vaak ook samen met zijn collega Piet Snel van de post Baambrugge.   
     
“De overstap naar . . . . . .” Leo Born kwam per 1 oktober 1961 in Dienst van de Gemeentepolitie Baarn. Daar heeft hij in diverse functies gewerkt, o.a. als brigadier wachtcommandant, maar ook als een gewaardeerd wijkagent.  Hij heeft daar (in Baarn) tot aan zijn pensioen gewerkt. (1 januari 1991).
Leo is op 19 december 2017 op 84 jarige leeftijd overleden.
Baarn, Simon Verkade, (oud collega en vriend)

Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....