Skip to main content


RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
LANDELIJKE DIENSTENVELDPOLITIE UTRECHT
Deze groep heeft bestaan #
De groep, voorheen Vast detachement Veldpolitie Utrecht werd ingesteld op 1 mei 1965. Op 25 mei 1967 werd het Vast detachement Maarn en op 3 september 1975 kreeg het detachement de status groep. Met aan het hoofd een adjudant groepscommandant Nijland en een plv. groepscommandant de Owmr W.A. van Dijk. Op 1 november 1980 volgde Van Dijk, Nijland op.

Voormalige commandanten Voor zover bekend.

Groepsfoto('s)
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Posten
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Adressen van bureaus
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Foto('s) van bureaus
Veldpolitie Zeist 86 87 wvb bw(7V)
Groep Veldpolitie Zeist, waarschijnlijk uit 1986. Kan ook 1987 zijn. De meeste namen zijn bij de webbeheerder bekend.


PRIKBORD
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS

Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij dit onderdeel met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in. Lees hier hoe


Geplaatst op 17-09-2021
Met dank aan Willem van Dijk

Veldpolitie Utrecht propaganda Veldpolitie v Dijk jpeg ‎  Foto's bw(7V)
Na de VW’s dienstauto’s, die hun beperkingen hadden kregen we als dienstauto ter beschikking een aantal Simca’s, later gevolgd door Subaru. Regelmatig mochten we ten behoeve van propaganda van ons werk als figurant optreden. Op de foto de wachtmeester Wout van Brouwershaven en de velddienstassistent Kees den Hartog bezig met een onderzoek overtreding Vogelwet 1936.

Veldpolitie Utrecht Willem v Dijk met VW groen bij Veldpolitie.jpeg ‎  Foto's bw(7V)
Wmr. Willem A. van Dijk in 1973 met dienstauto VW, bij de Neder Rijn bij Wijk bij Duurstede. In totaal heb ik na de enkele jaren dienst bij de beredenen in het district Utrecht, 19 jaar bij de Veldpolitie gewerkt. Eerst gedetacheerd, daarna al snel voor vast en toen het detachement een groep werd bevorderd tot opperwachtmeester en daarna adjudant Nijland opgevolgd. De reorganisatie maakte een einde aan dit alles.

Veldpolitie Utrecht Gijs ontvangt lintje v Dijk jpeg ‎  Foto's bw(7V)
Vele jaren was Gijs van Ginkel (geb.16 januari 1930), velddienstassistent bij de Veldpolitie Utrecht. Een door velen gewaardeerd veldman. Op 5 januari 1967 legde hij de ambtseed af. Zijn functie was velddienstassistent, zijn rang administratief ambtenaar C2 in aanvang (later werd de functie officieel in het Wetboek van Strafvordering benoemd als opsporingsambtenaar). Daarvoor ontleende hij zijn opsporingsbevoegdheid aan het zijn van onbezoldigd ambtenaar van het korps rijkspolitie. Een vreemde situatie. De waardering voor al zijn werk: opsporen van misdragingen in het veld, kennis van flora en fauna en het overdragen van die kennis op zeer vele open dagen van bureaus van de politie aan allen die het horen wilde, werd beloond met een koninklijke onderscheiding: lid in de Orde van oranje Nassau. Kolonel mevrouw Baars, districtscommandant van het district Utrecht spelde hem in restaurant Boschzicht in Scherpenzeel, de versierselen op.

Veldpolitie Utrecht Adj.Nijland gepension.v.Dijk bw.jpg(7V)
Rechts op de foto de toen al gepensioneerde commandant Veldpolitie Utrecht, de adjudant J.G.M.Nijland, geb. 27.10-1920 en links de toenmalige groepscommandant Veldpolitie W.A. van Dijk, geb.26.03.1946. De foto is genomen in het districtsbureau Huis ter Heide bij Zeist. De groep Veldpolitie Zeist (voorheen De Bilt, Maarn en Bilthoven), gedenkt haar 25-jarig bestaan. Van die gelegenheid werd gebruik gemaakt een expositie van het werk van de Veldpolitie in al die jaren, te tonen. Ook werd een boekwerk met brieven, foto’s en krantenknipsels uitgereikt aan de toenmalige districtscommandant mevrouw kolonel Baars. Op de foto wordt het boek uitgereikt aan de heer Nijland.

Geplaatst op
Met dank aan:

Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hierOUD NIEUWS
HERINNERINGEN UIT OUDE POLITIETIJDSCHRIFTEN
Artikelen uit oude politietijdschriften o.a. het Politieblad, het Korpsblad en het RP-magazine m.b.t. vermeld onderwerp.


Geplaatst op
Bron
 

 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....