Skip to main content


HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIEARCHIEVEN DIVERSEN
Foto's en Documenten uit het archief van Jan Oude Geerdink
>
>
>
>
>
Opleidingsschool Apeldoorn 1974 II
COME Neerijnen 1974
Detachement Schiphol
Groep Vriezenveen
Groep 's-Heerenberg Postcommandant Lobith

Voor vragen en of opmerkingen, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Naar >  Overzicht Archieven oud Rijkspolitie medewerkers


 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk.
Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.


 

RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
ARCHIEVEN ALGEMEEN


Uit het archief van Jan oude Geerdink. Deel I Opleidingsschool Apeldoorn Klas_G 1973_II.
RPALG JOG Foto 1974a bw(7V)
1974. De vooringang van de opleidingsschool Rijkspolitie aan de Arnhemseweg 348 Apeldoorn.

RPALG JOG Foto 1974b bw(7V)

1974. Foto in exercitiekleding. Van links naar rechts: Jack Plaatsman, Jan Oude Geerdink, Coen van Rossum en Ton Pohlman. 

RPALG JOG Foto 1974d bw(7V)

1974. Een klasse foto in het bekende trainingspak van klas Gerard op de atletiekbaan in Apeldoorn.
De namen van deze collega’s staan bij de groepsfoto op het bordes.

RPALG JOG Foto 1974e bw(7V)

1974. Dit is een foto vanaf het balkon van een van de studeerkamers. Binnen zitten van links naar rechts. Hans Straver, Jack Rusthoven en Joop van Rijsewijk. (Ze werden helemaal gestoord van de typemachine van Joop, haha).

RPALG JOG Foto 1974f bw(7V)

1974. De les verkeer regelen gebeurde op het drukke kruispunt in Apeldoorn bij het theater Orpheus. Deze kruising werd zowel gebruikt door de rijkspolitie opleiding, de opleiding van de KMAR en natuurlijk door bijna alle rijschool houders van Apeldoorn. Hier staat Jan Oude Geerdink op de kruising.

RPALG JOG Foto 1974g bw(7V)

1974. Een klasse foto van klas Gerard net na de beëdiging. Deze was geweest op het grote veld en was afgenomen door de Generaal Reehorst.
Bovenste rij van links naar rechts: Henk Peters, Rene van de Rassel, Hans te Raa, Nico van de Peet.
Daaronder: Jack Plaatsman, Peter Mullaart, Jack Rusthoven, John Oppelaar, Jaap Mus.
Daaronder: Henk Olree, Adrie van de Niet, Joop van Rijsewijk, Hans Straver, Hans Porrio en Jan Oude Geerdink.
Onderste rij: Owmr Jansma, Jelle de Jong, Kees Oudewortel, Loe van de Ploeg, Klaas Niewenweg, Leo Jansen en Adjudant Coenraadts. ( De Owmr van Kekum was inmiddels verhuist naar de opleidingsschool in Harlingen).

RPALG JOG Foto 1974c bw(7V)
1974. Bij aanvang van de opleiding op 1 oktober 1974 waren dit onze klasse leiders. De Owmr. Piet van Kekum en de Adjudant Coenraadts. (De broer van deze adjudant was Owmr bij de groep Ommen).

RPALG JOG Foto 1974h bw(7V)

1974. Hier legt Jan Oude Geerdink de ambtseed af tegenover de Generaal Reehorst. “Zo waarlijk helpe mij God almachtig”. De eed zelf was inmiddels op het veld voorgelezen.

RPALG JOG Foto 1974i bw(7V)


Naar >  de index van dit artikel
Naar > Menu artikelen opleidingsschool Apeldoorn.


 RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
ARCHIEVEN ALGEMEEN


Uit het archief van Jan oude Geerdink. Deel II COME Neerijnen 1974.

Meteen na de primaire opleiding volgde er een ME opleiding aan de COME te Neerijnen.
RPALG JOG Foto 1974k (VV)

Op een industrieterrein in de buurt van Neerijnen werden de ME trainingen gehouden. Bijvoorbeeld om uit de bussen te komen en naar voren in gelid aan te treden. 

RPALG JOG Foto 1974j (VV)
 Schietles tijdens de ME opleiding. 


Naar >  de index van dit artikel

RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
ARCHIEVEN ALGEMEEN


 Uit het archief van Jan oude Geerdink. Deel III Detachement Schiphol.

Direct na de ME opleiding was gevolgd volgde in de jaren ’70 een drie maanden durend detachement Schiphol. Daar werd de beveiliging gedaan van zowel, passagiers, vliegtuigen als VIP’s.
RPALG JOG Schiphol75a (VV)

 RPALG JOG Schiphol75b (VV)
Hier het vertrek van het Nederlands Voetbal Elftal. Ruud Gullit en Marco van Basten.


 Naar >  de index van dit artikel
RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
ARCHIEVEN ALGEMEENUit het archief van Jan oude Geerdink. Deel IV Groep Vriezenveen.

RPALG JOG Foto A (VV)
Ongeveer 1978. Foto van enkele leden van de Rijkspolitie Post Vroomshoop Groep Vriezenveen.
Staand van links naar rechts: Jaap van de Meer, Jan Winter, Roelof Geerligs en Johannes Brouwer.
Geknield: Jan Oude Geerdink en Richard Timmerman.

RPALG JOG Foto B (VV)
Leden van de rijkspolitie Groep Vriezenveen onder leiding van de adjudant Leverink.

RPALG Vriezenveen 1978 JOG Foto 2 (VV)
Verkeersongeval op de RW36 thv Vriezenveen in 1978. Bestuurder van een Daf bestel verloor de macht over het stuur omdat hij geladen was met een vracht aardappels welke los gestort waren.

RPALG JOG Foto 4 (VV)
De GSA (Groeps Surveillance Auto) in Vriezenveen met behoorlijke aanrijdingsschade. Ik weet alleen de oorzaak niet meer.

RPALG JOG Foto 5a (VV)
Het afscheid van de groepscommandant van de groep Vriezenveen Adjudant Huisman. Op de foto met zijn vrouw en de Kolonel Honcoop van het District Zwolle.

RPALG JOG Foto 5b (VV)
De aanstelling van de groepscommandant van de groep Vriezenveen Willem van Middelkoop. Hier op de foto met zijn vrouw en kolonel Honcoop.

RPALG JOG Foto 6a (VV)  RPALG JOG Foto 6b (VV)
In die jaren 1970 – 1980 waren wij bij de rijkspolitie ook allemaal een beetje technisch rechercheur.
Wij maakten zelf de gipsafdrukken van schoensporen, maar ook zoals in dit geval de foto van een schoenspoor.
De juiste schoen werd later aangetroffen bij een bekende van ons en de zaak kon worden rondgemaakt.

RPALG JOG Foto 7 (VV)
Ook in de eind jaren 1970 werd de rijkspolitie al geplaagd met bezuinigingen. Om dit op ludieke wijze onder de aandacht te brengen hebben wachtmeester 1e klasse Peter van Duin en Jan Oude Geerdink een fietspatrouille door het dorp Den Ham gereden op deze tandem. De pers was ingelicht, waardoor er ook een leuk stukje in het Dagblad van het Oosten stond.

RPALG JOG Foto 8 (VV)
Natuurlijk was je als dorpsagent bekend bij de plaatselijke bevolking. Hier ben ik aan het verkeer regelen tijdens de jaarlijkse fietsvierdaagse. Op de achtergrond de witte Volvo 343 als opvallende dienstauto (Roepnummer 64.4), die we toen in gebruik hadden.

RPALG JOG Foto 9a (VV)
Het afscheid van de wachtmeester 1e klasse Anne Lunenborg. Een hele fijne collega waar ik zelf ontzettend veel van geleerd heb. Een man met een berg straat ervaring, die geen aspiraties had om hogerop te komen. Vooral op verkeerstechniek was hij een kei. Daarom was het niet verwonderlijk dat hij en zijn vrouw een erehaag kregen.

RPALG JOG Foto 9b (VV)
Tijdens de receptie is de andere foto gemaakt. Van linksvoor zijn dit, Owmr Wisselink (Rayoncdt Den Ham), WmrI Roelof Geerligs, WmrI John Mokkelenkate, Wmr Richard Timmerman, WmrI Gerie Koster, Wmr Jan Dekker, (Slecht zichtbaar) Siemen Albeda, WmrI Bertil van der Heide en rechtsvoor Jan Poolman.

RPALG JOG Foto 94 (VV)
Binnen de groep Vriezenveen en met name op de Post Vroomshoop en in het Rayon Westerhaar-Vriezenveensewijk was er onder de bevolking de hobby van geheime zenders en zogenaamde 27mc zenders. Er waren jaarlijks erg veel controles en dat ging niet altijd vlekkeloos. Menig keer moest de sterke arm er aan te pas komen. Ook was het een sport om de zenders te verstoppen. Daar was men zeer creatief in. Bij de meeste zenders ging alles mee tussen stopcontact en microfoon. Ook hebben we wel een grote hoeveelheid grammofoonplaatjes meegenomen. Later ging de Officier van Justitie ermee akkoord dat alleen de zender in beslag genomen werd.

RPALG JOG Foto 95 (VV)
Bij het station in Vroomshoop werd bij graafwerkzaamheden een vliegtuigbom aangetroffen. Daarvoor moest natuurlijk de EOD komen. Twee oude mannen die erbij kwamen staan konden ons vertellen dat deze bom in de oorlog bij aantreffen onschadelijk was gemaakt en daarna in het water was gegooid. In die tijd was deze plek een watertje. Hierdoor durfde ik voor de krantenfoto wel even bij de bom te gaan zitten. De EOD was vrij snel ter plaatse en constateerde inderdaad dan de ontsteking etc was verwijderd.

RPALG JOG Foto 96 (VV)
Het oude Postbureau van Politie in Vroomshoop had rondom een mooie tuin. Deze tuin werd al jaren onderhouden door de vaste tuinman Cor van Dam. Toen er meer collega’s met auto’s kwamen en er parkeerruimte te weinig was, moest de voortuin eraan geloven, tot groot verdriet van onze Cor. Daarom werd het officieel het Cor van Damplein gedoopt en mocht hij deze zelf openen. Daartoe was hij, keurig in pak, samen met zijn vrouw op de oude Zundapp naar het Postbureau gekomen.

RPALG JOG Wisselink (VV)
Afscheid van de Opperwachtmeester Wisselink in het Rayon Den Ham, Groep Vriezenveen. Hij werd samen met zijn vrouw in een open koets opgehaald. Op de treeplanken begeleid door Jan Oude Geerdink en Jaap van der Meer. Hij werd daarna opgevolgd door de Opperwachtmeester Jan Harmsen.

RPALG JOG Foto C (VV)
Leden van de post Vroomshoop en Rayon Den Ham van de Groep Vriezenveen.
Achter vlnr Owmr Wisselink (Den Ham), Jaap v.d. Meer, Roelof Geerligs, Richard Timmerman, Jan Winter en Bertil v.d.Heide. Voorste rij: Peter, Jan Oude Geerdink, Jehannes Brouwer, John Mokkelenkate en Gery Koster.

RPALG JOG Geerdijkong (VV)
Hier een foto van een treinongeval ter hoogte van het plaatsje Geerdijk bij Vroomshoop. Dit was de “boemeltrein" tussen Almelo en Hardenberg. Het leek in eerste instantie zeer ernstig omdat er nogal veel vlees bij lag. Het bleek echter al snel dat deze bestuurder vlees vervoerde. Hij kwam zelf met de schrik vrij. Net daarvoor had hij zijn kinderen thuis afgezet. Bij de auto staan van de Rijkspolitie post Vroomshoop John Mokkelenkate (in burger) en Jan  Oude Geerdink en Gery Koster in uniform.

RPALG JOG Passat (VV)
Dat het ook in de Rijkspolitie tijd behoorlijk kon spoken is algemeen bekend. Vooral de jeugd in Vroomshoop en Westerhaar-Vriezenveenschewijk kon er wat van. Toen wij eindelijk heel trots waren op onze witte Volkswagen Passat was het dan ook flink balen dat de dronken jeugd met bierflessen de ruiten hadden ingegooid. Hier staat de auto op de binnen plaats van het groepsbureau der rijkspolitie te Vriezeveen.


RPALG JOG Foto 1d (VV)Op 29 april 1977 kwam bij een verkeersongeval in Daarle, gemeente Hellendoorn, onze collega Karel Protzmann op 19 jarige leeftijd om het leven. Onze collega Jan Poolman geraakte bij dit ongeval zwaar gewond. Zij reden vanaf Den Ham, via Daarle, naar Vriezenveen ivm een melding van een vechtpartij. Ik had zelf dienst op de andere auto en reed vanaf Den Ham via Vroomshoop naar Vriezenveen. In Vriezenveen kregen wij te horen dat wij onze postcommandant A. Huisman in Vroomshoop moesten ophalen. Van hem hoorden wij dat onze collega’s in Daarle een ernstig verkeersongeval hadden gehad en dat er een collega was overleden. Het was toen niet bekend welke collega dat was.

Ter plaatse bleek dat de collega’s een auto hadden ingehaald op de Provinciale weg en dat er op dat moment een auto uit een uitrit kwam aan de linkerzijde van de weg. Deze tikte hun iets aan waardoor de politieauto slipte en op de zijkant tegen een boom knalde. Onze collega Karel Protzmann die rechts voorin zat was op slag dood. Jan Poolman die de politieauto bestuurde was zwaar gewond. Zelf was ik op dat moment ook nog 19 jaar en we deden veel samen. Even voor het ongeval hadden we samen nog een gehaktbal zitten eten. Dit ongeval draag je de rest van je leven mee.

De volgende dag was het Koninginnedag, 30 april. Er bestond toen nog geen team bedrijf opvang (TBO). Je werkte bij de politie en je moest door. Dat hield in dat een collega en ik s'morgens gewoon voor de muziek uitliepen in Vroomshoop. Hoe wrang was dat, als je er nu over nadenkt.
Gelukkig is er heel veel veranderd in de hulpverlening, maar zo’n gebeurtenis staat op je netvlies.


RPALG JOG Foto 1a (VV)

RPALG JOG Foto 1b (VV)

RPALG JOG Foto 1c (VV)


Naar >  de index van dit artikel
Naar
>  het overzicht van de groep Vriezenveen
RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
ARCHIEVEN ALGEMEENUit het archief van Jan oude Geerdink. Deel V Groep 's-Heerenberg Post Lobith.

RPALG JOG RP24a (VV)

Natuurlijk was er bij de post Lobith, groep s’Heerenberg een regelmatige samenwerking met de rijkspolitie te water, welke een eigen post hadden in Tolkamer en hun boot lag in de haven daar. Dit was de RP24. Om een indruk te krijgen van hun werkzaamheden en op een goede samenwerking ben ik een aantal keren mee geweest.

RPALG JOG RP24c (VV)

Dit was op de Rijn bij Lobith tussen de Duitse plaats Emmerich en in Nederland Pannerden.

RPALG JOG Lobith (VV)

In Lobith was het de gewoonte dat de jaarlijkse processie lopend werd begeleid door de rijkspolitie. Hier lopen Jan Oude Geerdink en Willem Rodewijk.Voor Jan was dit het eerste officiële optreden als opperwachtmeester/rayoncommandant.

RPALG Opvang zevenaar JOG Foto 3 (VV)
Een van de zogenaamde opvanggroepen welke werkten vanuit bureau in Zevenaar. Rechts op de voorgrond Opperwachtmeester Hans Hesselink en op de achtergrond Opperwachtmeester Johannes Brouwer. Zij hadden de leiding over deze groep jonge  collega’s.


 


Naar >  de index van dit artikelRegelmatig worden er op deze site toevoegingen en wijzigingen aangebracht. Om deze snel te kunnen vinden houden we een lijst bij met de laatste toevoegingen en wijzigingen.
Bekijk hier de lijst.
Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....