Skip to main content


AVD Logo Blauw AVD rvr bw3(7V)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
ALGEMENE VERKEERSDIENSTMELDPOST LINSCHOTEN
De Meldpost Linschoten was een container (later een stacaravan) bij de afslag Linschoten. In deze Post was van 1967 tot 1968 de Ongevallendienst Autosnelwegen onder gebracht. 'Het doel van deze afdeling was het optreden bij en het afhandelen van verkeersongevallen op de A12. Omdat de SBV toen nog midden in Den Haag zat zou het te lang duren voordat zij ter plaatse zouden zijn en was er kennelijk gekozen voor een meldpost bij de afslag Linschoten. Halverwege 1968 verplaatste de OAS (Ongevallendienst Auto Snelwegen) zich van Linschoten naar de nieuwe uitvalsbasis Driebergen.

Voormalige commandanten
Voor zover bekend.

Groepsfoto('s)
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Adressen van bureaus

Foto('s) van bureaus
 Stacaravan ws2 [KK]

De stacaravan die onder aan de afrit Linschoten/Woerden A 12 stond. Daar is de OAS, later de GBS begonnen. Het bewakingsgebied was van Ouderijn tot helemaal de afrit Waarder met uitzondering van het GP gebied van Woerden. Deze caravan was 24 uur per dag bezet en je had 24 uur dienst en 72 uur vrij.

Hoe kwam die caravan daar?
De OAS. werd opgericht en moest een post hebben langs de A12. Hiervoor werd een stacaravan in Utrecht opgehaald. De leiding zei tegen mij "Ga even naar Utrecht, bij Laagraven, en haal daar even een caravan op. Ik ben er toen naar toe gegaan en ben rechtsomkeer weer terug naar Driebergen. Het ding bleek ongeveer 11 of 12 meter lang te zijn en dat op één as. Ik heb toen gezegd dat kan je niet maken, omdat een gewone weggebruiker dat ook niet mag. Er werd toen belooft dat ik een ontheffing zou krijgen en begeleiding van de GMS. Mijn reactie was min of meer, je kan de pot op, ik ga met dat ding niet over de autosnelweg. Ik ben toen naar collega Dirk André gegaan. Die had bij de verkeersgroep Bilthoven gezeten en dus goed bekend in de omgeving. Dirk kunnen wij binnendoor naar Linschoten en wil jij mij daar mee helpen. Natuurlijk was het antwoord en daar gingen we. Toen de caravan aangekoppeld moest worden zagen wij dat de koppeling een zogenaamde NATO oog had. Dat is zo'n koppeling die ze bij defensie gebruikte. Dirk, niet voor een gat te vangen schroefde de kogelkoppeling op de Landrover deels los, haakte het oog van de caravan achter de kogel en schroefde de kogel weer vast. Het was een prima speling vrije koppeling geworden. Ja je hebt het goed gelezen, het trekkende voertuig was een gewone Land Rover.
Onder begeleiding zijn we gaan rijden. Behalve dat bijna op het eind, we moesten nog ongeveer 1 km, het rechter wiel er bijna af liep. Dat hebben toen opgelost en de caravan op het terrein (zie foto) geplaatst. We hebben hem gelukkig niet meer terug hoeven te brengen.

We hadden bij de OAS 3 voertuigen tot onze beschikking te weten; een TPW. een zwarte personenauto (zie foto) en een DAFJE bestel. Ja zo'n trutteschudder met sjaratel aandrijving. We reden dan ook altijd vooraan in de file.[grapje] Langs de A12 stonden E.H.B.O. kisten met inhoud. Die moesten elke dag door ons gecontroleerd worden of alles er nog wel in zat. En dat deden we dan met dat Dafje. De inhoud van zo,n kist bestond o.a. uit 2 wollen dekens, 2 eiseman handlampen, een paar fakkels, een verbandtrommel.

Als ik me goed herinner begon onze dienst om 11.00 uur tot de volgende dag 11.00 uur. We sliepen in de caravan vanaf 00.00 uur tot 07.00 uur en dat was allemaal diensttijd. We werden dus slapend rijk!

Als er een ongeval was of een ander probleem,dan werden we uit ons bed gebeld en dan gingen we met duizelingwekkende snelheid (ongeveer 70 km/u.) naar de plaats van het ongeval.
Het derde voertuig werd gebruikt voor allerlei klussen. Aldus Willem Zwarts.PRIKBORD
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
Deel hieronder je herinneringen van jouw tijd bij dit onderdeel met anderen. Lees hier hoe

Geplaatst op
Met dank aan
 Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier
OUD NIEUWS
HERINNERINGEN UIT OUDE POLITIETIJDSCHRIFTEN
Een overzicht van artikelen uit oude politietijdschriften in het bijzonder het Politieblad, het Korpsblad en RP-magazine m.b.t. vermeld onderdeel.

 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
Regelmatig worden er op deze site toevoegingen en wijzigingen aangebracht. Om deze snel te kunnen vinden houden we een lijst bij met de laatste toevoegingen en wijzigingen.
Bekijk hier de lijst.
Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....