Skip to main content


HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIEGROOTSCHALIGE POLITIEOPTREDENS
PRIKBORD BLOKKADE
KERNCENTRALE DODEWAARD 1980
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
Deel hier je herinneringen m.b.t. dit onderwerp met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in. Lees hier hoe


Geplaatst op 22-04-2023
Door beheerder Theo Scholte.

Tijdens de acties bij de kerncentrale te Dodewaard In 1980 was ik als motorsurveillant werkzaam bij de verkeersgroep Nijmegen en ter assistentie ingezet in Dodewaard en omgeving. Onze taak bestond o.a. in het  rondbrengen van de zogenaamde H(arde) P(olitie) video's naar de diversen posten. Maar dat even terzijde.

Op de tweede dag van de demonstratie waren ME’ers van oa het peloton Nijmegen in vredestenue goed zichtbaar aanwezig op de dijk voor de kerncentrale . Zij hadden de opdracht om met demonstranten in gesprek te gaan en geweld te voorkomen.
Op datzelfde moment kreeg ik als motorrijder de opdracht om naar de Rijksweg 15 te gaan om de ME Amsterdam op te vangen en deze naar de conservenfabriek aan de dijk te brengen. Er was op dat moment nog één route beschikbaar om zonder confrontatie met betogers bij de conservenfabriek te komen.

Nadat ik de colonne ME voertuig had opgehaald reed ik naar de conservenfabriek. Gekomen bij de weg richting de dijk zag ik tot mijn schrik dat de colonne niet linksaf sloeg en achter mij aan kwam maar rechtdoor ging recht op de centrale af waarvan ik wist dat aldaar de weg door demonstranten verspert was. Ik haastte mij naar de eerste auto van de colonne en sprak een daarin zittende officier aan en vertelde hem dat dit absoluut niet kon omdat ze recht op de demonstranten aan reden en dat er een andere vrije weg was naar de plaats van bestemming. De enige reactie die ik kreeg was “misschien is dat wel onze tactiek”. Ik heb mijn waarnemingen direct doorgegeven aan de Centrale Post Dodewaard.

Later begreep ik van op de dijk aanwezige ME’ers dat zij tot hun verbazing de stoet ME voertuigen de dijk op zagen rijden en dat toen de demonstranten niet aan de kant gingen de ME’ers in gevechtstenue de voertuig uit kwamen en zich met geweld een weg baanden door de demonstranten. Er werd vrijwel direct gebruik gemaakt van traangas waardoor de op de dijk aanwezige ME’ers (o.a peloton Nijmegen) moesten maken dat ze weg kwamen omdat zij zelf op dat moment geen gasmaskers bij zich hadden.

Vanaf dat moment was het oorlog rondom de kerncentrale. O.A de container tbv de verkeersregeling werd door van de dijk afkomende en woeste demonstranten kort daarna omgekiept en kwam gedeeltelijk in een sloot terecht. Ook werden er communicatie apparatuur uit deze container gehaald wat ook nog een gevaarlijke AT actie op het tentenkamp tot gevolg heeft gehad om mobilofoons, portofoons en andere materiaal terug te halen.

Op een ander moment kreeg ik de opdracht om een ME peloton naar een plek aan de waal bij Beneden-Leeuwen te brengen. Het betrof een strandje aan de waal tegenover de kerncentrale te Dodewaard. De centrale was door actievoerders geheel geblokkeerd en derhalve werden de ME’ers met kleine landingsvaartuigen over het water naar de centrale gebracht. Het was op dat moment donker en koud. Het was een hele sinistere sfeer. Het leek wel een beetje oorlog. Er was gebrom van de landingsvaartuigen, geflitst van fotocamera’s. Af en aan lopende MEers gekleed in volledig gevechtstenue. Op enige afstand voor mij stond een groep ME’er gelaten te wachten om overgezet te worden naar het strijdtoneel. Een ME’er stond recht voor mij. schild voor de borst de lange lat voor het gezicht langs. Hij stond wat wezenloos voor zich uit te staren en net toen ik mij afvroeg waar hij met zijn gedachten zou zijn zei hij heel droog.. “Je maakt toch wat mee als je een bon uit de KRO gids opstuurt”. Hij doelde daarmee natuurlijk op de bon in de KRO gids waarmee je kon aangeven bij de rijkspolitie te willen gaan werken.

Naar > YouTube filmpje Actie 'Dodewaard moet dicht' (1980)


Geplaatst op
Met dank aan

Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier


  OUD NIEUWS
HERINNERINGEN UIT OUDE POLITIETIJDSCHRIFTEN
Artikelen uit oude politietijdschriften o.a het Politieblad, het Korpsblad en RP-magazine m.b.t. vermeld onderwerp.Geplaatst op 19-03-2022
Bron: RP magazine
Dodewaard RPM1980 November 0(7V)

Dodewaard RPM1980 November 1(7V)

Dodewaard RPM1980 November 2(7V)

Dodewaard RPM1980 November 3(7V)

Dodewaard RPM1980 November 4(7V)

Dodewaard RPM1980 November 5(7V)

Dodewaard RPM1980 November 6(7V)

Dodewaard RPM1980 November 7(7V)

Dodewaard RPM1980 November 8(7V)

Dodewaard RPM1980 November 9(7V)

Dodewaard RPM1980 November 10(7V)

Dodewaard RPM1980 November 11(7V)

Dodewaard RPM1980 November 12(7V)

Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier
Naar >   ME inzet bij gewelddadige acties

Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.


Regelmatig worden er op deze site toevoegingen en wijzigingen aangebracht. Om deze snel te kunnen vinden houden we een lijst bij met de laatste toevoegingen en wijzigingen.
Bekijk hier de lijst.
Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....