Skip to main content


RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
KORPS RIJKSPOLITIE ALGEMEENOverzicht gewelddadige acties door Zuid-Molukkers
1975 Bezetting ambtswoning Indonesische ambassadeur.
  Beëindiging door overgave. 1 dode (Politieman)
1975   Kaping trein Wijster. 02-12-1975 / 14-12-1975
  Beëindigd door overgave. 3 doden
1975 Bezetting Indonesische consulaat in Amsterdam 19-12-1975
1977 Kaping trein de Punt (Vries) 23-05-1977 / 11-06-1977
  8 doden (Zes kapers en 2 passagiers)
1977 Bezetting school Bovensmilde. 23-05-1977 / 11-06-1977
1978 Bezetting provinciehuis Assen. 13-03-1978 / 14-03-1978
  Beëindigd door bestorming. 2 dagen 2 doden

De acties waren een gevolg van een proces van radicalisering onder Molukse jongeren na de executie in Indonesië van RMS-president Chr. Soumokil in 1966. Zo werd dat jaar een poging tot brandstichting gedaan in de Indonesische ambassade in Den Haag en volgde in augustus 1970 een bezetting van de ambtswoning van de Indonesische ambassadeur in Wassenaar. Hierbij kwam een politieman om het leven.

Op 2 december 1975 kaapten zeven Molukse jongeren uit Bovensmilde treinstel 378 bij Wijster. Bij deze actie vielen drie doden; de machinist werd direct bij het begin van de kaping gedood en twee passagiers werden geëxecuteerd. Na twaalf dagen werd de actie beëindigd. Door bemiddeling van o.a. ir. Manusama en mevrouw Soumokil gaven de kapers zich op 14 december 1975 over. Vrijwel parallel aan de actie in Wijster bezette een groep van zeven Molukse jongeren uit Bovensmilde het Indonesische consulaat in Amsterdam. Bij deze bezetting, die tot 19 december duurde, viel een dode; een consulaat medewerker raakte ernstig gewond bij een vluchtpoging en overleed enkele dagen later. De treinkapers werden veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf; de bezetters van het consulaat kregen zeven jaar.

Anderhalf jaar later grepen groepen Molukse jongeren opnieuw naar de wapens. Op 23 mei 1977 werd een intercitytrein bij De Punt door negen Molukkers gekaapt. Vrijwel tegelijkertijd bezetten vier Molukkers de openbare lagere school in Bovensmilde. In de trein werden ruim vijftig mensen gegijzeld; in de school bevonden zich 105 kinderen en vijf onderwijzers. Vlak voor de kaping was het kabinet gevallen en de Molukse jongeren hoopten dat zij met hun actie massale publiciteit zouden krijgen. In de loop van de vierde dag werd een van de kinderen in de school ziek; later volgden er meer en uiteindelijk werden alle 105 leerlingen en een onderwijzer vrijgelaten. De vier kapers bleven met vier leerkrachten achter in het schoolgebouw. Later bleek dat de autoriteiten iets in het eten hadden gedaan als gevolg waarvan de kinderen maag- en darmstoornissen hadden opgelopen. Nu de schoolbezetters hun 'troef' hadden uitgespeeld, verschoof het accent van de kaping naar de trein bij De Punt. Na talloze bemiddelingspogingen werd in de vroege zaterdagmorgen van de elfde juni een verrassingsaanval op trein en school ingezet. Straaljagers joegen over de trein, die tegelijkertijd fel beschoten werd. Bij de bevrijdingsactie werden in de trein zes kapers en twee passagiers gedood. Bij de aanval op de school vielen geen slachtoffers. De kapers werden veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van zes tot negen jaar.

Op 13 maart 1978 was het weer raak: drie Molukse jongeren bezetten het provinciehuis in Assen. Al direct bij het begin van de actie werd een ambtenaar geëxecuteerd. De volgende dag bestormden mariniers het provinciehuis en bevrijdden de gijzelaars. De Drentse gedeputeerde Trip werd daarbij door een Molukker in de buik geschoten en overleed korte tijd later. De daders werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijftien jaar. [Post]

Bron: http://www.encyclopediedrenthe.nl/


Naar >  ME inzet gewelddadige acties
Naar >   menu Rijkspolitie algemeen


Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.


Regelmatig worden er op deze site toevoegingen en wijzigingen aangebracht. Om deze snel te kunnen vinden houden we een lijst bij met de laatste toevoegingen en wijzigingen.
Bekijk hier de lijst.
Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....