Skip to main content


RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
UIT HET AECHIEF VAN C. OVERGAAUW

Politieloopbaan C. Overgaauw.
Tot 1949 bij de Parket politie te Den Haag.
Aangesteld bij de Rijkspolitie op 1-5-1949 te 's-Gravenhage.
Na korte tijd bij de Groep Bergschenhoek, groep Aalsmeer en de groep Gouda naar de groep Vinkeveen.
Op 1-4-76 met Flo.

GRP Vinkeveen 1951 Overgaauw 09 bw(7V)
1951. Bergschenhoek aanrijding.

Na Bergschenhoek werd hij overgeplaatst naar Aalsmeer daar ontstonden strubbelingen. Hij werd door de oude garde (leidinggevende A. van de Brand en Overste Silver) die al voor de oorlog bij de waterpolitie zaten niet serieus genomen ook al had hij Politie diploma A gehaald. Al gauw werd hij van Aalsmeer weer overgeplaatst naar Gouda waar A. van de Brand zijn commandant werd ( vriend van Overste Silver ) dit was geen fijne tijd voor mijn Vader. In zijn spaarzame tijd leerde hij voor Politiediploma B maar al werd steeds gezegd dat hij er niet geschikt voor was en ook niet zou slagen. Op een gegeven moment heeft hij zich opgegeven in den Haag voor het Diploma B. De anekdote wil dat hij een fles whisky heeft gedronken en op z’n fiets is gestapt en van Gouda naar den Haag is gefietst, alwaar hij opkwam voor z’n examen. Hij heeft het examen goed afgelegd en kwam daardoor in aanmerking om Opperwachtmeester te worden, dit werd tijdelijk tegengewerkt door A. van de Brand en Overste Silver. Mijn Vader heeft het toen hogerop gezocht en de zaak voorgelegd aan een commissie. Daaruit is gekomen dat mijn Vader Opperwachtmeester werd in de zelfde rang als A. van de Brand maar er werd naar een oplossing gezocht. Deze kreeg hij in de vorm van overplaatsing naar de landgroep Vinkeveen met als hoofddoel de aldaar gelegen boten een speedboot en een langzaam varende vlet te bemannen. Waarbij zijn ervaring bij de Rijkspolitie te Water goed van pas kwam.Samen met Dus dienst te water als ter Land, een dubbel functie. Dit waren zijn gelukkigste jaren, Adjudant Uithol van Vinkeveen heeft wel eens (tegen mij toen was ik al 18 jaar) gezegd,  zijn er meer van deze personen als Dhr Overgaauw, ik heb ze graag hier in dienst. Hij was zeer tevreden met mijn Vader en er ontstond ook een hechte band met de andere leden van Vinkeveen Waverveen.
GRP Vinkeveen 1954 Overgaauw 06 bw(7V)Vierdaagse Nijmegen 1954. 4 x 50 km  mars.
 GRP Vinkeveen 1955 Overgaauw RP44 1 bw(7V)
1955. RP33 op de Elfhoeveplas te Reeuwijk.

GRP Vinkeveen 1960 Overgaauw 12 bw(7V)

GRP Vinkeveen 1960 Overgaauw 13 bw(7V)
1960. Inspectie vaartuigen te Vlaardingen.
Voor de troep v.l.n.r. Adj. B Kloots, adj. Bierma. districtsadj. Kraaienveld, overste P.C. Silver.

GRP Vinkeveen 1963 Overgaauw 10 bw(7V)
1963. Strenge winter op de Gouwe. De RP33 in 63 cm ijs.

GRP Vinkeveen 1973 Overgaauw 03 bw(7V)
Grote plas van de Vinkeveenseplas. Met deze speedboot werd te 23.45 uur in ’t donker een zwemster overvaren.
Een meisje van 18 jaar. Zij heeft het wel overleefd.

GRP Vinkeveen Overgaauw 01 bw(7V)
RVB118 Onderzoek na verdrinkingsgeval autorijschoolhouder “Eindhoven” te Vinkeveen 1973 (schoen van drenkeling gevonden ligt op dekbord)

De RVB118 ( aluminium klinknagel geklonken boot van scheepswerf Verhoef Aalsmeerderdijk ) werd later vervangen door een boot met middenconsole en praktisch onzinkbaar. Even Over die Aluminium boot de RVB118 op een van de foto’s staat rijschoolhouder “van Eindhoven” de man die verdronk was eigenaar van autorijschool Eindhoven maar zijn echte naam was van Rhee. Zowel mijn Vader ( eind 1968 ) als ik hebben rijles gehad van deze man en hebben afgereden in 1970 in Hilversum.

GRP Vinkeveen Overgaauw 05 bw(7V)
Groep Vinkeveen en Waverveen. V.l.n.r. beneden Owmr. J. De Boer, W. de Bruin, B. Methorst, adj. W. Uithol, owmr. L. Treuren, owmr. H. Leppink, en C. Overgaauw.
V.l.n.r. boven Wmr. H. Oosting, W.C.C. Henzen, Houterink, R. v.d. Ree, C.P.A. de Mari, M.J. Achterberg, E.J. v.d. Meer, H.P.M.Sjollema, P. v.d. Kemp, B.H.K. Moerland en T. Postma.

GRP Vinkeveen Overgaauw 08 bw(7V)

GRP Vinkeveen Overgaauw 14 bw(7V)
De periode voor 1945.
Cornelis Overgaauw van Marinier (Indonesië) tot aan de gevechten 9/10 mei kwam hij uit Indonesië aan 1e in Rotterdam. Daar begroete hij zijn familie na 6 jaar, daarna ging het schip na het olie bunkeren meteen door naar Den Helder. Degene die daar woonden mochten naar huis, maar Pa (Marinier/MP man) moest de jongens 's-nachts weer ophalen vanwege oorlogsdreiging. Ze gingen scheeps om even buiten den Helder op wacht liggen. Daar kregen ze later de opdracht om vliegtuigen die op het strand wilden landen bij Zuid-Holland, te beschieten, waarna de opdracht kwam om de Nieuwe waterweg op te gaan om watervliegtuigen te beschieten, daarbij is zijn schip getorpedeerd, het schip liet zijn vaart uitrollen naar de kant tegen basaltkeien en is hij daar met de rest van de mariniers al vechtend naar de Maasbruggen gedirigeerd en heeft daar in het wittehuis op de vijand geschoten. Op een gegeven moment was hij alleen op de bovenste verdieping toen er een Duitse soldaat aan kwam. Het werd een handgemeen waarbij mijn vader hem een raam heeft uitgewerkt (dit heeft hij me later vertelt). Na de capitulatie was hij krijgsgevangene maar mocht naar huis tot nadere oproep. Op een gegeven moment werd hij weer opgeroepen door de Duitsers, bij ondervraging vroegen ze hem wat hij voor functie vervulde als soldaat. Mijn Vader heeft toen naar eer en geweten gezegd dat hij marinier is en net uit Indonesië was aangekomen en dat hij als soldaat opgeklommen was naar marinier 1e klas en later de functie van MP (militaire Politie) vervulde. Omdat hij dit vertelde werd hem de keuze gesteld wilt U  Postbode Of Politieagent worden. Mijn Vader koos voor Politieagent en werd naar Hilversum gestuurd voor drie maanden. Daarna werd hij te werk gesteld als rijksveldwachter eerst in lemmer ( razziaas meegemaakt op Urk) daarna overgeplaatst naar Zwartsluis en vervolgens naar Weenmeldingen NB alwaar hij in 1944 bevrijd werd. Hij melde zich terug bij het Korps Mariniers en werd naar Schotland gestuurd alwaar hij mijn moeder heeft leren kennen. Vandaar naar Amerika New Caroline voor een jungle training tegen de jappen. Maar nog voordat hij uitgezonden zou worden werden er twee atoombommen gegooid. Hij werd toen vanwege zijn lange verblijf in Indonesië en Amerika teruggestuurd naar Holland (Den Haag) daar kwam hij terecht bij de parketpolitie te 's-Gravenhage alwaar hij Hollanders voor het gerecht begeleide tot 1949. Hij trouwde per handschoen in 1946, met mijn moeder en ging daarna van Den Haag naar Bergschenhoek als Rijksveldwachter.

Naar >  overzicht Groep Vinkeveen
Naar >
  Overzicht Archieven oud RPers.

Reacties en/of aanvullingen op dit artikel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel e/o het fotonummer vermelden.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.

De naam Rijkspolitie.org wordt gebruikt door deze website en is als domein in Nederland vastgelegd. Er mag naar deze site verwezen worden vanaf andere websites die soortgelijke doelstellingen hebben. Het doel van Rijkspolitie.org is de historie van het voormalige Korps Rijkspolitie samen met andere, in het bijzonder oud-Rijkspolitiemensen, zo goed mogelijk te beschrijven en vast te leggen voor geïnteresseerden.

Regelmatig worden er op deze site toevoegingen en wijzigingen aangebracht. Om deze snel te kunnen vinden houden we een lijst bij met de laatste toevoegingen en wijzigingen.
Bekijk hier de lijst.
Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....