HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIE
Reünie Klas C Rijkspolitie opleiding 1975 te Horn.
Jos Orbons heeft het idee opgevat om te peilen of er interesse is in een reünie voor Klas C 1975 opleidingsschool Rijkspolitie te Horn. Inmiddels hebben we alle oud-klasgenoten “opgespoord”. En er zijn er helaas ook al enkele overleden. Namelijk Piet Mulder, Fonds Maas, Jan Lagendijk en Bas de Ridder. Piet Meijdam heeft zich om persoonlijke redenen afgemeld. Hij doet alle de groeten.
FOTOBLAD KLAS C OPLEIDINGSSCHOOL HORN 1975
Geplaatst op 12-02-2025
Uit het archief van Jan Labruyére
Herinneringen aan de Rijkspolitie-opleiding Horn (Baexem)
klas C 1975-1
Ter gelegenheid van de reünie 1975-2025
Jan Labruyère
Op donderdag 2 januari 1975 startte de opleiding in Horn (Baexem). De opleidingsschool was gelegen aan de weg van Weert naar Roermond, Adres: Baexemerweg 1. Een prachtig oud complex, genaamd ‘Exaten’ met een geschiedenis die teruggaat tot 1329. Een landgoed waar vanaf 1872 uit Duitsland verbannen Jezuïeten onderdak vonden. Vanaf 1927 tot 1946 verbleven er Franciscanen. Van 1946 tot 1957 diende het als Jeugdzorginstelling. In 1959 kwam het pand leeg te staan. Van 1967 tot 1984 diende het gebouw als onderkomen voor de primaire opleiding van de Rijkspolitie. Van 1984 tot 1997 was het complex in gebruik als opleidingscentrum voor de ME. Vanaf 1997 tot heden is het pand in gebruik bij het COA als AZC.
Op dezelfde dag ging er een standaardbrief met 6 punten naar mijn ouders met de mededeling dat ik goed op school was aangekomen. Punt 3 van die brief: ‘Aangezien uw zoon behoort tot de categorie adspiranten, die nog minderjarig is , zou ik het zeer op prijs stellen, als u mij eventuele bijzonderheden omtrent zijn persoon, die voor ons van belang zijn, zoudt willen berichten.’
Ik was net 18 jaar en had nog geen rijbewijs. Ik kon meerijden met een dorpsgenoot (Ko den Braber) uit klas A. We haalden in Middelbeers nog een andere aspirant op.
Er liepen twee opleidingen ‘half-parallel’ met een half jaar tussenruimte. De klassen A, B, C en D liepen van januari tot en met december, de klassen E, F, G en H liepen van augustus tot en met juli.
De aspiranten werden op alfabetische volgorde verdeeld over de klassen A t/m D. Ik werd ingedeeld in klas C, hieronder, voor zover bekend, de namen van de aspiranten van klas C die in januari 1975 de opleiding gestart zijn, in alfabetische volgorde:
Atze van der Laan, Jan Labruyère, Jan Lagendijk, Lex Lamers, Kees Liebrecht, Fons Maas, Roel (?) Marijnissen, Jan Meeuwissen, Piet Meijdam, Piet Mulder, Bas Mijnster, Rinus Nuijten, Bram van Oers, Jerry Oosterveen, Jos Orbons, Don Palm, Leon Rajh, Wim Rodewijk, Theo Scholte, Hans van Slingerland, Klaas Snater, Huub Sprangers, Roel Sulman.
Roel(?) Marijnissen uit den Haag viel na enkele maanden af. (Op de foto op de RP-site van klas C 1975, genomen op één van de slaapkamers, met Bas Mijnster, Fons Maas, Rinus Nuijten en Piet Mulder, staat hij achteraan, de jongen met het oranje hemd). Het onderschrift bij die foto vermeldt voor hem als naam Piet Meijdam, maar dat is niet correct.
Ook weet ik niet zeker hoe de opleiding van Bram van Oers (kwam uit Breda of omgeving, staat op de RP-site klas C 1975 op de exercitiefoto, de middelste van de drie die voorop lopen) en Don Palm (kwam uit Dordrecht) verder verlopen is.
Op de groepsfoto die na het examen gemaakt is, staat Jerry Oosterveen niet afgebeeld. Ik heb hem in de ranglijst van wachtmeesters in de Politiealmanak van 1978 wel teruggevonden. Recent vond ik in mijn archief de originele groepsfoto die ook op de RP-site van klas C 1975 staat. Op de achterzijde van die foto zag ik dat ik daar destijds alle namen op vermeld heb, met de opmerking dat Jerry op de dag dat de foto gemaakt werd, ziek was.
Halverwege het studiejaar kwam Ad Boone in onze klas, die door omstandigheden een half jaar was teruggeplaatst. Ad kwam uit Yerseke en is per 1-1-1976 op Zeeuws Vlaanderen geplaatst, ik heb hem regelmatig ontmoet, maar na mijn RVU in 2021 geen contact meer met hem kunnen krijgen.
De naam van de collega die op de foto in de dojo (zie RP site klas C 1975), door opper Assendelft ‘gevloerd’ wordt, en waar Theo Scholte, Jan Lagendijk, Huub Sprangers en Wim Rodewijk toekijken, is me ontschoten. Er staat me iets van bij dat hij uit Delft/Den Haag of omgeving kwam, maar ik weet dat niet zeker.
Overste P. J. H. Leers was directeur van de school, luitenant Haitsma was zijn vervanger.
We begonnen in klas C met als klassedocent adjudant P. G. Hendrickx en opperwachtmeester W. Vlot als 2e docent. Halverwege 1975 werd opper Vlot bevorderd tot adjudant en werd hij onze klassedocent. Opperwachtmeester A. C. van den Bergen werd toen 2e docent.
De klassedocent gaf als vakken o.a.: strafrecht, strafvordering, staatsinrichting, proces-verbaal misdrijf en rechterlijke organisatie.
Klassedocent adjudant P. G. Hendrickx
De 2e docent gaf als vakken o.a.: bijzondere wetten, verkeer, proces-verbaal overtreding en rapport, wapenleer, en praktisch politieoptreden.Opperwachtmeester W. Vlot.
Andere docenten dat jaar waren: opperwachtmeester G. Assendelft voor sport, Mw. Beurskens voor Nederlandse taal, Dhr. Smeets voor EHBO en een geestelijke (naam ben ik vergeten) die lessen verzorgde op sociaal/maatschappelijk gebied. Dat waren lessen met o.a. voorlichting over drugs, alcohol, verslaving en diverse sociaal/maatschappelijke problemen. Ik herinner me dat we in die lessen o.a. twee indrukwekkende films te zien kregen. De ene was een Amerikaanse film die ging over een meisje dat aan drugs verslaafd raakte en daardoor niet meer thuis kwam. De vader ging op zoek naar zijn dochter en rustte niet tot hij haar gevonden had. Toen hij de plaats van de ‘scene’ waar zij verbleef, ontdekt had, kwam het tot een vuurgevecht, waarbij zijn dochter om het leven kwam. De andere film was een Franse film waarin op een weg langs de kust een kind werd aangereden, de automobilist vluchtte en hield zich lange tijd schuil.
Als verplichte nummers, namen we deel aan de volgende activiteiten: Bezoek aan een gemeenteraadsvergadering en aan de rechtbank in Roermond. Op een avond zijn we met de hele klas, waarschijnlijk zelfs met de hele opleiding, naar een optreden van Robert Long geweest in een schouwburg in Roermond.
De vaste lokalen van klas A t/m D waren op de begane grond van het lesgebouw, de lokalen van klas E t/m H op de eerste verdieping. Ik herinner me nog de lange gangen door het gebouw. Er waren twee eetzalen en twee kantines voor de pauzes, gescheiden per leerjaar. Ook de slaapkamers van de onderscheiden leerjaren waren in afzonderlijke vleugels ondergebracht.
Eens per week kregen we schietonderricht in een schietbunker in Weert. De patronen werden bij uitgifte nauwkeurig geteld, net zoals daarna de lege hulzen, die in de doosjes teruggingen en ingeleverd werden. Wekelijks wapenonderhoud hoorde er vanzelfsprekend bij.
Eens per week gingen we zwemmen in het zwembad in Weert voor het behalen van de diploma’s A, B en reddend zwemmen. We moesten ’s morgens vroeg in het zwembad zijn, ik meen 07 uur. Vóór het vertrek per bus naar Weert stond er beschuit en thee klaar wat we staand nuttigden. Het ontbijt kregen we na terugkomst op school. We zijn, toen het op een dag erg warm was, ook nog gezamenlijk wezen zwemmen in het openluchtbad ‘De IJzeren Man’ bij Weert.
Eén van de eerste leermomenten in de praktijk waarvoor wij als aspiranten ingezet werden was bij het bloemencorso in Zundert, waar we langs de route werden opgesteld om toezicht te houden. Later in het jaar kregen we een aantal uren les in het verkeerregelen op een kruising in Weert.
Het vervoer naar alle locaties buiten het schoolcomplex vond plaats met de blauwe DAF-bus van de school, er was een vaste chauffeur die op school ook nog enkele andere taken had.
Elke dag stond er sport op het programma, atletiek, judo, jiu-jitsu, boksen en iedere vrijdag een veldloop van vijf kilometer door de mooie bosrijke omgeving van de school. Er werd veel buiten gesport als het kon, of anders in de sportzaal of in de dojo.
Exercitie werd wekelijks geoefend. Daarvoor hadden we ook het boekje ‘Exercitiereglement Korps Rijkspolitie’ ter bestudering gekregen, wat ik nog in mijn archief tegenkwam.
Voor het complete overzicht van de inhoud van de opleiding, zie de drie bijgevoegde foto’s.
In het weekend moest met een paar man wacht gelopen worden om het gebouw te bewaken. Daarvoor was een rooster beschikbaar, iedereen kwam op zijn tijd aan de beurt. Weekendwacht kon, als er aanleiding toe bestond, ook als straf worden opgelegd.
Per week had iedere klas een klassenoudste die iedere les de klas netjes aan- en afmeldde en bijzonderheden (b.v. zieken) doorgaf. Die week zorgde je ook voor de distributie van de post. ’s Avonds vóór het slapengaan kwam de docent van dienst in de centrale hal het appèl van alle klassenoudsten afnemen. Aan het eind van de week werd voorafgaand aan het vertrek naar huis appèl van de hele klas afgenomen. Vaak gingen er één of meer heerlijke Limburgse vlaaien mee naar huis, die je vooraf via de school kon bestellen. Regelmatig was er ook vlaai bij de koffie in de kantine als er iets te vieren viel.
Overdag was het een vol programma met lessen van alle vakken, ’s avonds moest je van 18.30 u tot 20.00 u verplicht studeren. De docent van de week ‘patrouilleerde’ en inspecteerde of iedereen op de kamer was en of je wel aan het leren was. Na 20.00 u was je een paar uurtjes vrij. Op woensdagavond na 20 u mocht je van het terrein af om te ‘stappen’ als je dat wilde. In de standaardbrief aan de ouders (zie eerder in dit verhaal) staat: ‘Uw eventuele bezwaren hiertegen zou ik gaarne vernemen.’
Ik kan me herinneren dat we, verdeeld ik kleinere groepjes, op een avond eens op visite zijn geweest bij adjudant Hendrickx thuis.
Het onderwijs in de klas vond bijna altijd ‘frontaal’ plaats. De enige hulpmiddelen in de klas waren een schoolbord met krijtjes en een overhead-projector. Voor verkeer was er een speciaal lokaal met een prachtige maquette waar alle mogelijke en onmogelijke situaties van het RVV 1967 nagebootst konden worden. Voor bijzondere wetten was er een lokaal met vogels, wapens, en allerlei ander aanschouwelijk materiaal. Iedereen had op zijn tafel in de klas een complete set wetboeken van ‘Stapel en de Koning’ staan, waar regelmatig aanvullingen en wijzigingen in aangebracht moesten worden. Ik heb de set nog lang bijgehouden, maar na het behalen van mijn B-diploma heb ik het abonnement opgezegd. We beschikten daarnaast over een paar kleine boekjes voor exercitie, het ambtenarenreglement en dienstvoorschriften e.d.
Voor zover de stof niet in ‘Stapel en de Koning’ stond, moesten we zelf aantekeningen maken. Soms kregen we een stencil met informatie uitgereikt. Het leren bestond grotendeels uit het memoriseren (‘stampen’), talloze rijtjes en belangrijke wetsartikelen uit je hoofd leren.
Soms kwam er ook een gastdocent, bijvoorbeeld over dierenbescherming of een hondengeleider.
Om het schriftelijk werk onder de knie te krijgen hebben we heel wat afgeschreven. Dat bestond uit ‘Rapport’, ‘Proces Verbaal Overtreding (PVO)’ en ‘Proces Verbaal Misdrijf (PVM)’. Soms werd in het filmlokaal een korte film vertoond waarin een strafbare gedraging te zien was, ik herinner me bijvoorbeeld die van een boer op de fiets met een niet afgeschermde zeis, waarvan vervolgens een handgeschreven proces-verbaal opgemaakt moest worden. Rapport en PVO waren vrij kort. Maar een PVM kon vrij uitgebreid zijn. We leerden daarmee de elementen van het strafbare feit, de redenen van wetenschap, de bevindingen en de toegepaste bevoegdheden goed te omschrijven. Ik herinner me dat er regelmatig huiswerk voor in het weekend werd opgegeven, o.a. een PVM wat je thuis moest schrijven. Die methode werd daarna ook nog jarenlang in de B-cursus en op het B-examen gebruikt. We schreven soms onze vingers ‘blauw’, maar ik ben er heel mijn loopbaan blij mee geweest dat we geleerd hebben om een kwalitatief goed PV in elkaar te zetten en alles goed te omschrijven.
Er waren ook praktische onderdelen, zoals het maken van een gipsafdruk van een voetspoor (buiten), vingerafdrukken (boven op zolder) en praktisch politieoptreden, (meestal buiten) waarbij o.a. het staandehouden geleerd werd, het uitschrijven van een bekeuring en het afhandelen van een eenvoudige aanrijding.
Op school heerste orde, discipline en netheid. Sommigen kenden dat uit hun tijd in militaire dienst. Maar de meesten, waaronder ik, hebben niet in militaire dienst gezeten. Dus dat was wel even wennen. Maar Ik had er geen enkele moeite mee. In het opleidingsjaar werd op die manier ook wel een hechte groepsband en saamhorigheid gekweekt. We werden daardoor voorbereid op de praktijk in de districten, waar destijds ook een strak ‘regime’ gold. In de opleiding zelf was alles strak georganiseerd en werd er orde en netheid van ons verwacht. Er golden kledingvoorschriften, voor zomer- en wintertenue, zelfs over hoe je in burger van- en naar huis reisde. De slaapkamer moest op orde zijn, de bedden netjes opgemaakt en de kasten netjes ingericht. Er was aandacht voor correct uniform. We droegen tijdens de opleiding binnen een mutsje in de vorm van een ‘omgekeerd bootje’, zoals de Belgische Rijkswacht nog jaren droeg en wellicht nu nog. Buiten werd de ‘platte pet’ gedragen. Adjudanten en officieren moesten gegroet worden als je hen tegenkwam.
Halverwege de opleiding werd er een open dag gehouden waar ouders en/of vriendin/echtgenote mochten komen kijken wat er in de opleiding allemaal gedaan werd.
Tussen 30 oktober en 3 december 1975 werden alle vakken geëxamineerd, deels schriftelijk, deels mondeling. De individuele examencijfers werden opgeteld. Dat getal bepaalde de plaats op de ranglijst, die ieder jaar in de landelijke Politiealmanak werd afgedrukt en kon later bij gelijke geschiktheid bepalend zijn voor een aanstelling, benoeming of bevordering. Bas de Ridder had de hoogste score van de klas, direct gevolgd door Klaas Snater. Bas scoorde het hoogst van de hele opleiding, gevolgd door (of op een gedeelde plaats met) collega J. Barneveld uit klas A, met Klaas als derde.
Na het examen vond op donderdag 11 december 1975 in het bijzijn van ouders, en/of echtgenote en/of andere belangstellenden, in de sportzaal de beëdiging plaats. Een gewichtig moment en een feestelijke dag. Aan het eind van die dag namen we na een intensief jaar afscheid van elkaar. Op een enkele collega na heb ik de klasgenoten in de tussenliggende ruim 49 jaar niet meer gezien. Bijzonder fijn dat Jos Orbons het initiatief heeft genomen om op 15 maart 2025 een reünie van onze klas C te organiseren.
Voor zover ik van Theo Scholte begreep, zijn vier collega’s inmiddels (2005) helaas overleden: Jan Lagendijk, Fons Maas, Piet Mulder en Bas de Ridder. Jan Lagendijk heb ik nog kort meegemaakt. Hij werd per 1-1-1976 als OC-er geplaatst op de groep Veere (te Serooskerke op Walcheren) in Zeeland, maar is volgens mij na één of enkele jaren vertrokken naar het district Dordrecht. Over de leeftijden en de omstandigheden waaronder zij zijn overleden is mij niets bekend.
Aldus naar waarheid opgemaakt, gesloten en ‘ondertekend’ op 13 februari 2025,
Oud-aspirant der Rijkspolitie, Jan Pieter Labruyère
Vertrek bij de wekelijkse 5 km. veldloop.
0225 exercitie, v.l.n.r. Adj. Hendrikx, Piet Mulder, Roel Sulman, Hans van Slingerland, Jan Meeuwissen, Bram van Oers, Piet Meijdam, Roel Marijnissen, Theo Scholte.
0226 exercitie, v.l.n.r. Theo Scholte, onbekend (dit is de collega die op een andere foto op de site door opper Assendelft in de dojo wordt gevloerd, staat niet op de klassefoto), Jan Labruyère
Demonstratie speurhond, mogelijk samen met andere klas(sen)? Hier staan wel veel klasgenoten van C op.
Bas Mijnster en Jan Lagendijk. Gipsafdrukken maken
v.l.n.r. opper (of inmiddels adjudant) Vlot, (waarschijnlijk) Atze van der Laan, Fons Maas, Jerry Oosterveen, Theo Scholte, Jos Orbons, onbekend, Piet Mulder en Nuijten.
Geplaatst op 8-12-2024
Uit het archief van Jan Labruyére
Klassendocent Adj. Hendriks.
Klassendocent Owmr. W. Vlot. Les wapenleer.
Lesje wapenleer. Een van de weinige praktische lessen. Altijd een welkome afwisseling op de vele lessen m.b.t. de theoretische lessen van wet en regelgeving.
Jan klaar voor het schot.
En daar komt het schot.
In die tijd bestond de schietles alleen maar uit "roosje melken".
Theo bezig met het bijhouden van de uitgiften van de patronen. Dat moest precies worden bijgehouden. Na afloop moesten de hulzen weer worden ingeleverde en dat moest precies overeen komen.
Pauze op de schietbaan.
Bas en Jan in actie in de dojo.
Jan trots op zijn geslaagde heupworp.
Het slaapgebouw waar klas c was ondergebracht.
Mooi torentje maar die klok sloeg wel ieder uur:( Gelukkig lagen wij aan de andere kant van het gebouw.
Bijzonder wetten. Voor de lessen Vogelwet.
Gipsafdrukken maken.
Even ontspannen in de kantine. Op de voorgrond Piet Mulder, Atze v.d. Laan. In het midden op de rug Kees Liebreght. Achter vlnr: Jan Labruyére. Jos Orbons. M. Bas Mijnster, R. Theo Scholte.
Voor Piet Mulder. Midden Fonds Maas, Rinus Nuyten en Bas Mijnster Boven. Piet Mijdam
Kijkje in de studeer / slaapkamer. Per kamer waren er drie aspiranten. Er was dus totaal geen sprake van enige privacy.
Ook het wassen gebeurde in een grote ruimte.
Als ik mij het goed herinneren was Huib Sprangers lid van een Lotus groep. Kwam mooi uit bij de EHBO lessen.
Adj. P.G. Hendriks (toen nog wachtmeester). Groep Ubach over Worms Post Eygelshoven voor 1962.
Aanvullingen of op- of aanmerkingen m.b.t. de getoonde foto's, mail
Geplaatst op 11-11-2024
Uit het archief van Jos Osborn
Een kiekje gemaakt op de studeer/slaapkamer en een van de beëdiging.
Uit het archief van Theo Scholte
_bw(7V).jpg)
_bw(7V).jpg)
Links beëdiging dec 1975 opleidingsschool Horn
Rechts koffiepauze op de opleidingsschool. Op de voorgrond Piet Mulder. Achter L. ?. M. Bas Mijnster, R. Theo Scholte.
_bw(7V).jpg)
Lesje praktisch politieoptreden op de opleidingsschool te Horn.
_bw%20(7V).jpg)
Onder toezicht oog van klassendocent de owmr. Vlot.
-%20bw%20(7V).jpg)
Even relaxen op de kamer op de opleidingsschool Horn. L. Theo Scholte R. Fonds Maas.
%20__bw(7V).jpg)
%20__bw(7V).jpg)
.%20__bwjpg(7V).jpg)
%20__bw(7V).jpg)
En de winnaar is .....Theo Scholte.
%20__bw(7V).jpg)
![OPLS Horn 1975 Oosterveen bw2 [LV]](/images/algemeen/Reunie/OPLS_Horn%201975%20Oosterveen%20__bw2%20%5BLV%5D.jpg)
![OPLS Horn 1975 Oosterveen bw1 [LV]](/images/algemeen/Reunie/OPLS_Horn%201975%20Oosterveen%20__bw1%20%5BLV%5D.jpg)
Aanvullingen of op- aanmerkingen m.b.t. de getoonde foto's, mail
Geplaatst op
UIT HET ARCHIEF VAN
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier
Naar > menu opleidingsschool Horn
Naar > home
-
Categorie: LD01Menu Artikelen RP Algemeen
-
Laatst bijgewerkt op 21 februari 2025
-
5043 keer bekeken
- Lorem ipsum dolor sit amet.
Zoeken op deze site
Nieuwste artikelen
- Site info / Nieuwsbrief
- Ex motorrijders en gehoorbeschadiging.
- Roepnummers Landgroepen
- Pagina landgroep NIEUW NAMEN / CLINGE
- Pagina landgroep HULST
- Pagina landgroep SLUIS
- Pagina landgroep AARDENBURG
- Pagina landgroep IJZENDIJKE
- Pagina landgroep AXEL
- Pagina landgroep OOSTBURG
- Pagina Landgroep WEST ZEEUWSCH-VLAANDEREN
- Pagina landgroep BRESKENS
- Pagina landgroep KOEWACHT
- Pagina landgroep ROZENBURG
- Pagina landgroep VOLLENHOVE - BREDERWIEDE
- Surveillanceregeling landgroepen korps rijkspolitie 1966
- Pagina Landgroep LUYKSGESTEL
- Pagina Landgroep BERGEIJK
- Pagina Landgroep BUNSCHOTEN
- Reünie Klas C 1975 Opleidingsschool Horn
Wie zijn er online?
We hebben 216 gasten online