RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV) HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DISTRICT ROERMOND <'86> LIMBURG

PRIKBORD NEDERWEERT


HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
        Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij de Rijkspolitie met anderen.Stuur je krantenknipsels of foto's liefst met een mooi verhaal erbij in via info@rijkspolitie.org Boven ieder item staat de datum van plaatsing. De laatste inzending wordt steeds bovenaan geplaatst.Kan jij iets vertellen over de getoonde foto’s of heb je namen van de personen of gebouwen op de foto’s of heb je aanvullingen of wijzigingen mail het ons dan. Wel graag de datum van het item vermelden.

Geplaatst op 9-6-2020
Met dank aan Koos Daniels.
 
Dit speelde begin jaren negentig van de vorige eeuw. (wat klinkt dat ver in het verleden..) Het begon toen duidelijk te worden dat er een reorganisatie aan stond te komen en onze Weerter korpschef had daar ideeën over. Hij heeft toen contact gezocht met de groepscommandanten van Nederweert, Heijthijsen en Thorn. Korpschef was toen Frits Neijgh van Lier, de groepscommandanten waren Altena van Nederweert, Verbong van Heijthuijsen en Nagelmaker van Thorn.

Het werd toen zo geregeld dat we met Nederweert in de nacht één samengestelde patrouille voor het gebied Nederweert hadden. Je raadt het al, Als ik nachtdienst had, dan zorgde ik dat ik op de auto van nederweert zat. Ik had meer affectie met de Rijkspolitie als met de Gemeentepolitie ondanks dat ik in 1984 was overgestapt van de Koninklijke Marechaussee naar de Gemeentepolitie. Maar dat zal denk ik komen doordat de RP en de KMar dichter bij elkaar liggen.. Dat neemt niet weg dat ik een prachtige en collegiale tijd in Weert heb gehad.
Ik heb tijdens de nachtdiensten veel van de manier van werken van de RP geleerd en leuke dingen mee gemaakt. Met de andere twee groepen deden we samen projecten en werd samen gesport.
Op een gegeven moment werd er een uitwisselingsprogramma met Heijthuijsen en Thorn opgezet. Daar heb ik toen een half jaar volledig mee gedraaid. Ik werd in een warm bad opgevangen en als één van hun behandeld. Daarna was het voor mij duidelijk. Ik ben toen overgegaan naar de Groep RP Nederweert want daar was plaats.

Om één anekdote aan te halen, Bij de Gemeentepolitie Weert werden sporadisch door dealers auto’s voor politiegebruik getest. Op een gegeven moment kregen we een Mercedes 190. Eentje met een Duitse verlichtingsset op het dak. Mooie auto maar de zit vond ik niks. (Ik snap niet waarom ze in Den Haag zo gek zijn met die mercedessen). We reden in het buitengebied van Thorn met de auto want we mochten in elkaars bewakingsgebied surveilleren.
Dit ging goed tot, op een gegeven moment er blauwe zwaailichten begonnen te branden achter ons en het rode stop transparant van een GSA begon te branden. Wij stoppen natuurlijk.
Héél voorzichtig kwamen de collega’s van Thorn naar de auto, tot ze zagen wie er in zaten…. Toen was het hilariteit. We hebben nog lang gelachen om dit voorval. Het was natuurlijk ook niet slim om je mobilofoon op 854 (Weert) te laten staan in plaats van over te schakelen op 860 (Meldkamer Limburg), en ons in te melden….

Nog een andere anekdote,
We hebben met alle groepen samen een meerdaagse cursus in België gehad. We noemden dit gekscherend het Ardennen offensief. Het vond namelijk plaats in een grote herberg. Als ik me niet vergis Les Nutons of zo iets, in Houffalize. De hele bups werd verdeeld in verschillende groepen want het werk moest natuurlijk ook doorgaan. Overdag Opdrachten uitvoeren zoals vlotten maken en dergelijke en ’s Avonds nabesprekingen met.. een versnapering. Alles natuurlijk om de saamhorigheid tussen de drie groepen en de GP te verbeteren. Het idee van Frits was om dit in de toekomst één district te laten worden van de regio. Dit is ook gelukt, alleen Frits is geen districtscommandant geworden. Zijn plan was wel goed want de groepen hebben elkaar goed gevonden/samengewerkt.. 


Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.