RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
MOBIELE EENHEID
OVERZICHT M.E. OPLEIDINGEN


Algemene informatie.
me oefening [350V]De opleiding van mobiele eenheden begon in 1959 in de opleidingsschool aan de Velperweg in Arnhem. Naar aanleiding van de onregelmatigheden in Amsterdam in 1966 werd besloten dat de ME opleiding verbeterd en gecentraliseerd moest worden. Vanaf 1968 werd daarmee een begin gemaakt, eerst in vakantieoord 'De Westerbergen' in Echten, later in vakantiecentrum 'De Hunzebergen' in Exloo bij Assen.
In 1970 werd de Centrale Opleiding Mobiele Eenheden (COME) officieel ingesteld met de status van 'school'. (1 september 1970).
 
COME Opleiding2(7V)
 
In 1970 werd het aantal rijkspolitiedistricten teruggebracht van 23 tot 17. Om de ME-capaciteit van het korps op peil te houden (elk district moest één peloton bemensen) werd de pelotonssterkte verhoogd van dertig naar veertig man.

COME Opleiding 3(7V)Omdat de locatie in Exloo alleen buiten het vakantieseizoen beschikbaar was, zocht het Korps Rijkspolitie naar een permanente plek voor de opleiding. Deze werd gevonden in Neerijnen in Gelderland. Het betrof een oude kazerne buiten het dorp Waardenburg.

Hier vonden voor het eerst ook andere opleidingen plaats onder andere voor de rijopleiding voor pantservoertuigen zoals de GNK Sankey AT 104.
Wegens ruimtegebrek verhuisde de COME in 1984 naar het Exaetencomplex in Baexem. Dit was de voormalige opleidingsschool waar vele aspiranten zijn opgeleid tijdens de primaire opleiding.
In de jaren '80 van de vorige eeuw werd vervolgens een nieuwe verhuizing uitgevoerd.

Dit maal naar Hoogerheide waar een samenwerking plaats vond met de opleiding mobiele eenheden van de gemeentepolitie en een prachtig oefendorp beschikbaar kwam.

Voormalige commandanten.
Voor zover bekend.


Enkele groepsfoto's.
Helaas nog geen foto's ontvangen / verwerkt.

Adressen van bureaus.

Opmerkingen / aanvullingen info@rijkspolitie.org

Foto's van bureaus.
Helaas nog geen foto's ontvangen / verwerkt.

We willen graag dit overzicht zo compleet mogelijk maken.
Heb jij nog aanvullende gegevens geef deze dan even door via info@rijkspolitie.org

Naar het prikbord van deze groep.