RP Logo ster 80 (VV)AVD Logo Blauw AVD rvr bw3(7V)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
ALGEMENE VERKEERSDIENSTVOERTUIGEN DE VW PASSAT Surveillanceauto

Algemene Verkeersdienst Rijkspolitie kiest voor Volkswagen Passat Variant (1990).
De Algemene Verkeers­dienst Rijkspolitie (AVD) schafte ten be­hoeve van de surveil­lance op de autosnel­wegen 21 Volkswagens Passat Variant aan. De voertuigen zijn voor­zien van een 2,0 liter 16-klepper benzinemo­tor die 100 kW (136 pk) levert. De AVD be­schikte hiermee over ruime surveillancevoer­tuigen, die moeiteloos een topsnelheid konden bereiken van 200 km/u. Eind 1990 nam C. Doornhein, commandant van de AVD Rijks­politie te Driebergen, de sleutels van de eer­ste serie van vijf Pas­sat's in ontvangst van J.L.W. Blonk, directeur van Y.A.G dealer Wit­tebrug uit Den Haag, die de auto 's leverde.

AVD VW Passat RN00 KopArt KH 0001 bw(7V) De overdracht an de eerste serie van vijf Volkswagens Passat surveillanceauto's in aanwezigheid van de heren C. Doornheim, commandant AVD Rijkspolitie, L.A. Ladage, commercieel-directeur van Pon's automobielhandel B.V. en J.L.W. Blonk, directeur van V.A.G. dealer Wittenburg.

De 21 Volkswagens Passat dienen ter vervanging van de bestaande vierwielaangedreven patrouillewa­gens. Na uitgebreide vergelijkingstests met verschillende merken auto's door een objec­tieve instantie en na een selectieproef door surveillanten, kwam de Passat Variant CL 16V als beste uit de bus. Hij voldoet aan de criteria die de AVD aan de nieuwe politiewagen stelt op het gebied van veiligheid, functionali­teit, interieurruimte, zit­comfort, motorisering, acceleratie, topsnelheid en rijeigenschappen. Maar ook de betrouw­baarheid, duurzaam­heid, waardevastheid en het brandstofver­bruik van de Passat speelden een belangrij­ke rol in de voertuig­keuze van de AVD.

De Volkswagen Passat surveillance­voertuigen accelereren van 0 tot 100 km/u in 10,4 seconden. Voorts zijn de auto 's voorzien van ABS, een anti­blokkeersysteem op de remmen dat de be­stuurder in staat stelt ook op een glad weg­dek tijdens het remmen veilig te manoeuvreren. Een tweede veiligheids­voorziening van de auto's is EDS, een elek­tronisch sperdifferen­tieel dat ervoor zorgt dat de beide aangedre­ven voorwielen ook op ondergronden van on­gelijke stroefheid vol­doende grip hebben, bijvoorbeeld in de weg­berm. Verder zijn de Passat's voorzien van stuurbekrachtiging en is een extra zware trek­haak aangebracht.

De AVD heeft op mi­lieutechnische en eco­nomische gronden ge­kozen voor een LPG­installatie, waarvan de gastank onder de car­rosserie is gebouwd. Dankzij de Variant-uit­voering beschikken de politiebeambten in de auto over bijzonder veel zit- en bagage­ruimte, die nodig is om hun intensieve surveil­lancetaak op de Neder­landse autosnelwegen optimaal te kunnen uitvoeren.

Enkele door de AVD gebruikte Volkswagens Passat.

 AVD VW Passat RN34 YV 20 KY KH 0004 bw(7V)
   43 YV-20-KY 1990 VW Passat Variant CL 16V

AVD VW Passat RN37 YV 19 KY KH 0010 bw(7V)

AVD VW Passat RN37 YV 19 KY KH 0009 bw(7V)

   De 37 YV-19-KY 1990 VW Passat Variant CL 16V

AVD VW Passat RN34 KH 0005 bw(7V)

   De 34  Kenteken ?
VW Passat Variant CL 16V

 Heb jij nog mooie foto's of informatie omtrent de VW Passat die hier geplaatst kunnen worden neem dan hier even contact met ons op.


Naar >  menu AVD voertuigen


Reacties en/of aanvullingen op dit artikel mail het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.