RP Logo ster 82 (VV)RPtW Logo Ster goud 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
VAARTUIGEN RIJKSPOLITIE TE WATER
DE RP 38_3


Heb jij nog niet getoonde foto's van vaartuigen of kan jij iets vertellen over de getoonde foto’s of heb je namen van personen op de foto’s of andere gegevens geef dit dan door via info@rijkspolitie.org
Belangrijk. Geen foto's insturen die uit boeken of van andere sites gehaald zijn. Deze mogen wij namelijk niet publiceren.

RP38_3.
Bouwjaar: 1966 Type: Schottelvaartuig.
Bootnummer(s): 1966 RP38_3
Standplaats(en): 1966  - Grouw  - 1983  -  Den Helder  -  1987  -  Lauwersoog  - 10-11-1988 Afvoer en ter beschikking gesteld aan het toenmalige Rijkspolitiemuseum.
RPtW Boot RP38 3 serie bootsman(V)
 
RPtW Boot RP38 3 serie bootsman -03-(V)
 
RPtW Boot RP38 3 BoekDSC05484(V)
 
Op 28-02-1989 is door het Ministerie van justitie besloten om dit vaartuig te schenken aan het toenmalige Rijkspolitiemuseum te Apeldoorn.
RPtW Boot RP38 3 Aankomst politie museum arnhem - 01(V)
 het vervoer van de RP38 naar het terrein van de opleidingsschool van de Rijkspolitie te Apeldoorn alwaar toentertijd het Rijkspolitiemuseum gevestigd was.

RPtW boot RP38 3 laatste rustplaats(V)
Het plaatsen van de RP38 op het terrein van de opleidingsschool van de Rijkspolitie te Apeldoorn.
 
Het betreffende vaartuig (één uit een serie van tien stuks) is helaas begin 2015 gesloopt. Het was de enige optie omdat herstel cq. renovatie niet meer mogelijk was. De boot lag al geruime tijd in een loods. Toen die moest worden ontruimd werd besloten om de boot naar de sloop te brengen. Het is diep triest dat dit besluit genomen moest worden want waarschijnlijk was dit het laatste geheel originele RP vaartuig dat er nog was. Er varen weliswaar nog tientallen oud RP vaartuigen rond maar er is er niet een meer die geheel origineel is.
 
Heel jammer en beschamend te constateren dat er kennelijk zo weinig middelen zijn om de historie van het Korps Rijkspolitie waar toch duizenden mensen hebben gewerkt levend te houden. Waarom lukt dat b.v. bij het Leger en de Marechaussee wel en bij het Korps Rijkspolitie niet. Er zijn loodsen en magazijnen vol met objecten maar helaas geen fatsoenlijke locatie om die objecten ten toon te stellen. Weliswaar is er bij het huidige PIT museum in Almere wel wat van het Korps Rijkspolitie te zien maar dat geeft toch maar een beperkt beeld van het voormalige Korps Rijkspolitie. Gelukkig zijn er nog wel een aantal vrijwilligers die nog veel inzet en tijd besteden aan het archiveren en onderhouden van die Rijkspolitie objecten. Theo Scholte.

Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.