RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DISTRICT MAASTRICHT <'86> LIMBURG
PRIKBORD LANDGROEP VAALS


HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij de Rijkspolitie met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in via info@rijkspolitie.org.

Geplaatst op 9 juni 2014.
Met dank aan: Jac de Bruijn.
RPGRP Vaals GSA Camerig jdb(7V)
Foto boven. Deze zal uit de 1e helft van de jaren '70 dateren. Het is een opname van een G.S.A. ( VW Transporter T1 ?)  langs de zogenaamde Toeristenweg, in de buurtschap Camerig van de gemeente Vaals. Het landschap op de achtergrond is deels Nederlands, deels Belgisch.
 
Als zo'n G.S.A. uit de ( Zuid-Nederlandse ) dienst ging, moest die bij de Politie Technische Dienst in Den Bosch worden ingeleverd. Die droeg 'm over aan Volkswagen dealer, er vlak achter op het bedrijventerrein. Maar éérst werd het witte dak overgespoten in Berlijns blauw; de PTD was ervan overtuigd dat de auto's dan beter verkocht konden worden.
Zodat de garagemedewerkers na ontvangst van de aut als de wiedeweerga met thinner de nieuwe blauwe lak ervan afschrobden! Dat herkenbare ex-politie karakter was juist een plus voor hun verkopers!  Zoals eigen ervaring leerde bij Tamsweg in Oostenrijk: op kilometers afstand herkenbaar, door die witte dakplaat en de 3 met chroomstopjes afgedekte gaatjes in de achterklep ( waar de stoptransparant voorheen zat ).
 
Nog 'n anekdote uit die tijd: grote onderhoudsbeurten moesten bij de VW dealer worden opgedragen. Waarna maximaal 2 dagen erna iemand met die VW naar de PTD Den Bosch moest rijden, alleen om te controleren of de beurt goed was gedaan... Een mensdag werk kwijt, alleen aan die rit!

RPGRP Vaals jdb dWl vRaaij vDrl(7V)
RPGRP Vaals jdb Kon ond MvDuurling(7V)Koninklijke onderscheiding voor M. v. Duurling.

RPGRP Vaals jdb owmr Weijenberg(7V)Owmr. Weijenberg.

RPGRP Vaals jdb Schaafsma LvDijk soc rech(7V)
Het zal in 1977 of 1978 zijn geweest, dat als eerste sociaal rechercheur voor de gemeente Vaals dhr. L van Dijk uit Heerlen werd aangesteld. Hij ontleende zijn opsporingsbevoegdheid aan beëdiging als onbezoldigd ambtenaar van het Korps Rijkspolitie, die op bijgaande foto bekrachtigd wordt door districtscommandant overste W. Schaafsma. Vastgelegd in het oude groepsbureau, Tyrellsestraat 11-13 in Vaals: in de werkruimte van administrateur J. Lutgens. Hr. van Dijk had geen speciale vooropleiding, begon met "learning by doing" waarbij ogt. en coll. H. Rutgers ( toen groepsrechercheurs in Vaals ) hem begeleidden. (Foto boven en onder)

RPGRP Vaals jdb Schaafsma Silvius(7V)

Geplaatst op 25 december 2013
Met dank aan Harry Valentijn

RPGRP Vaals ResPol Maatjes RP(7V)
Deze foto is gemaakt na 1993 maar al deze mensen behalve Piet Godschalk hebben bij de Rijkspolitie groep Vaals gewerkt.
Vlnr, Piet Franssen res. wmrI, Piet G. res.wmrI, Math Straat, res.wmrI, Harry T., wmrI en tevens instructeur, Pierre Moors, res.wmrI Maht Vanhommerig, res.wmrI Harrie Valentijn res.wmrI.

Geplaatst op 31 januari 2013
Met dank aan Martin van Leuven
RPGRP Vaals prikboek mvl (4)(V)

Geplaatst op 2 december 2011
Met dank aan Jac de Bruijn
Vaals AlgInsp2 jdb (V)
Deze foto is gemaakt in opdracht van de Algemene Inspectie, ergens in 1975, langs souvenirkiosken vlakbij het Drielandenpunt in Vaals. Aanleiding vormden de twee eerste politievrouwen in het RP uniform, in het district Maastricht. 
Op de afbeelding is Margot Beekmans te zien, als lid van de landgroep Vaals. Ik vormde de andere helft van dit duo. Zogenaamd op patrouille in het toeristengebied.
Vaals AlgInsp1 jdb (V)
Deze foto toont Margot in de toen zaligmakende Fiat 127 k.s.a. ( de kleinste auto voor de grootste politiemensen ). De naam van de tweede persoon kan ik mij helaas niet meer herinneren.
Als het goed is zijn beide opnamen gebruikt in een landelijke wervingsfolder; die heb ik zelf nooit gezien. Je kunt het eraan herkennen dat de A.I. opdrachtgever was: anders zou je van z'n leven geen kleurenfoto's bekostigd hebben gekregen. 

Geplaatst op 1 december 2011
Met dank aan Ronald van Delden
RP Vaals (V)
 Deze foto is gemaakt tijdens het afscheid van een collega die terugging van Vaals naar zijn geboortestreek Zeeland. Een andere collega spaarde politiepetten en vond het leuk om ook een foto met Engelse helmen te maken. De foto werd in de lokale krant geplaatst en een ondernemer op het Drielandenpunt vond dat zo leuk dat zij er een ansichtkaart van gemaakt heeft.
Deze is enkele jaren te koop geweest en het schijnt dat de verkoop goed liep. In een boek over de gemeente Vaals (tussen twee grenzen 1900-2000 van Frits Kern) is de foto ook opgenomen.

Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier
Naar >  overzicht van deze groep
Naar >  menu artikelen district Maastricht


 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel mail het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.