RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DISTRICT 's-GRAVENHAGE
PRIKBORD LANDGROEP OEGSTGEEST


 HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij de Rijkspolitie met anderen. Stuur je foto's liefst met een mooi verhaal erbij in via info@rijkspolitie.org Boven ieder item staat de datum van plaatsing. De laatste inzending wordt steeds bovenaan geplaatst.

Geplaatst op 3 september 2020
Met dank aan Cor Barelds.
GRP Oegstgeest 1952 Barelds Adj.Koerten bw(7V)
1952. Het ambtsjubileum van adjudant Koerten.
Aan tafel de heer en mevr. Koerten met de 3 oudste kinderen. Op de achtergrond het “Korps Oegstgeest”.
Van links naar rechts: G. Kuyt, onb, E. Massink, A. Veenbaas, K. de Groot, G. Schellingerhout, onb, Huiskamp, onb, A. Westra, onb, Speyer, onb, W. Bruinse, J. van Vuuren.


GRP Oegstgeest 1972 Barelds kuipers bw(7V)

1972. Afscheid en koninklijke onderscheiding adjudant A. Kuipers.
Zittend: G. Schellingerhout, A. Runhaar, Jubilaris en echtgenote, W. Pirovano, M. Jochems, Th. Spelt en J. Schipperijn.
Staand: H. Stotijn, J. Strampraad, R. Korver, W. van Oosten, P. de Poorter, T. Riep, R. Weijsters, H. de Groot, C. Barelds, G. Oude Veldhuis, D. van Gemerden, P. Schouten, H. Vermeer, P. Gronert, E. Massink, A. Durieux, A. Westra en D. Appelhof.

GRP Oegstgeest 1973 Barelds Valsmunter 1 bw(7V)

April 1973. Politie pakt bende valsemunters. Zes miljoen dollar vals geld.

OEGSTGEEST — De rijkspolitie in Oegstgeest heeft gistermiddag tijdens een inval in een pension beslag gelegd op zes miljoen valse dollars. Vijf personen, verdacht van valsemunterij zijn aangehouden. Het oprollen van de bende had plaats in nauwe samenwerking met de politie van Amsterdam en Kloosterzande en is te danken geweest aan een tip van een personeelslid van een Amsterdamse papiergroothandel. In het pension aan de Warmonderweg 53 in Oegstgeest zijn aangehouden. De 42-jarige W. B. uit Amsterdam, de 55-jarige Van der P uit Rotterdam, die typograaf is geweest, de 35-jarige J. H. S. uit Oegstgeest, die in het huis woonde waar de clandestiene drukkerij was ondergebracht en de 33-jarige Marokkaan M. B., die als uitkijk heeft gefungeerd. In Kloosterzande werd de 33-jarige slager M. E. aangehouden.

De zaak is begonnen eind oktober 1972. Toen verscheen bij de papiergroothandel Lutkie en Smit aan de Nieuwe Keizersgracht te Amsterdam een man, die naar papiermonsters vroeg. Hij kreeg er enkele mee. Iemand van de groothandel zag toen hij door een raam keek, de man in zijn auto zitten, waar hij een papiermonster vergeleek met een dollarbiljet. De employee heeft zijn waarneming aan de Amsterdamse politie gemeld. Aan de hand van foto's kwam de politie aan de weet, dat de man 'de 42-jarige W. B. uit Amsterdam moest zijn, die eerder met de justitie in aanraking was geweest wegens het vervalsen van postwissels. De man is werkloos en trekt van de sociale dienst. Zijn gedragingen werden nagegaan en toen kwam de politie er achter, dat hij contacten onderhield met de Rotterdammer Van der P. met wie hij had samengewerkt bij de eerdere falsificatie.

DERDE MAN
Verder speurwerk bracht weer aan het licht, dat een 3e  man iets met de zaak te maken moest hebben. Dat was de Oegstgeester J. H. S., die samen met zijn moeder in het pand woont. De moeder houdt daar een pension. De drie hadden elkaar in de gevangenis leren kennen. 

In november werd in Amsterdam de 38,-jarige E. H. C. aangehouden. Deze man, inmiddels overleden was volgens de politie een „bekende crimineel". Bij hem werden destijds duizend biljetten van 20 dollar gevonden. Hij zei toen dat hij het geld in bewaring had van L. H. C. uit Terneuzen, die in 1968 in Kerkrade woonde en werd gearresteerd, omdat hij een drukkerij had waar duizend gulden biljetten werden vervaardigd. Deze clandestiene gelddrukker had toen contacten met de 35-jarige M. E. te- Kloosterzande. W. B. en Van der P. bleken vervolgens ook contacten te hebben met deze slager.
Bron: RD van 13 april 1973.

GRP Oegstgeest 1973 Barelds Valsmunters bw(7V)

GRP Oegstgeest 1973 Barelds Naamloos. bwjpg(7V)

1973. Op de trap in het groepsbureau v.l.n.r. Hans Vermeer, Ton Riep, Cor Barelds.

Geplaatst op 16 november 2014.
Met dank aan Nico van den Hout.
RPALG Archief J.Schalk 1967 Oestgeest.tif(7V)
Gerrit Kuijt, lid Verkeersgroep Leiden ?), Anne Westra en achter hem Jan Schalk (staand) bij de opening van het bureau Oegstgeest in 1969.
Foto uit het archief van Jan Schalk.

Geplaatst op 23 juni 2014.
Met dank aan John Japerse.
RPGRP oegstgeest GSA Ford Jasperse(7V)
Foto's van de RP uit de oude, heel oude doos. GSA van de groep Oegstgeest. Datum: zomer 1966 (juli of augustus). Ford Taunus Transit, Ik weet niet meer of het een 1000 of 1250 was. Kenteken staat duidelijk op de foto. Registratienummer: 3287. Dit was tevens het roepnummer via de mobilofoon.

RPGRP oegstgeest GSA Ford Jasperse1(7V)
Dezelfde auto, maar dan een minuutje later.


RPGRP oegstgeest 04 1967 GSA-3287 Jasperse achter stuur(7V)
Nog eens de 3287 van de groep Oegstgeest. Aan de tulpen te zien was dit in de bollentijd. Dat moet dus april1967 geweest zijn. De man achter het stuur ben ikke (John Jasperse). Mijn mentor nam de foto op mijn toestel.

Geplaatst op 14 juli 2012.
Met dank aan Peter Groenhout.
Lees hier een uitgebreide info over de groep Oegstgeest van Peter Groenhout.

Geplaatst op
Met dank aan
Naar: Uit het archief (geheugen) van Kees Jongh

Geplaatst op
Met dank aan
Hier kunen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier
Naar > overzicht van deze groep
Naar > overzicht artikelen District 's-Gravenhage

Reageren en/of aanvullingen op dit artikel: mail het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonr. vermelden.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.