RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV) HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
          DISTRICT AMSTERDAM
PRIKBORD LANDGROEP ZAANDIJK


 HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
        Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij de Rijkspolitie met anderen.Stuur je krantenknipsels of foto's liefst met een mooi verhaal erbij in via info@rijkspolitie.org Boven ieder item staat de datum van plaatsing. De laatste inzending wordt steeds bovenaan geplaatst.Kan jij iets vertellen over de getoonde foto’s of heb je namen van de personen of gebouwen op de foto’s of heb je aanvullingen of wijzigingen mail het ons dan. Wel graag de datum van het item vermelden.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.

Geplaatst op 15 februari 2019
Met dank aan Gerard Duinenveld.
Inzet personeel groep Zaandijk t.b.v. beveiliging Schiphol.
Vanaf eind 1967 en 1968 was de bewaking van El-Al vliegtuigen nog op zeer geïmproviseerde basis georganiseerd. De groepscommandant kreeg kort voor aankomst van een El-Al kist te horen dat hij mensen moest leveren. Ik was als jongste wachtmeester geplaatst op de groep Zaandijk van het district Amsterdam en was bij zo’n belletje de aangewezen man om naar Schiphol te gaan. Voor zover ik mij dat kan herinneren hadden we onderkomen in vrijstaande kantoorruimte van Transavia. Soms moest je daar toch wel lang verblijven als na je aankomst bleek dat het vliegtuig vertraging had. In het begin begeleiden we de vliegtuigen van en naar de start/landingsbaan met een leeggehaalde GSA. Dit was ook ons onderkomen tijdens bewaking van geparkeerde vliegtuigen op de bufferstrook. Vooral in de winter hadden we de Eberspächer kachel in de auto hard nodig (meestal gebeurde dit ’s nachts).

Voordat de eerste echte gepantserde voertuigen werden ingezet is er echter nog kort gebruik gemaakt van Hanomag bestelauto’s (formaat VW-bus) die met bepantsering waren aangepast. Dit betekende, stalen versterking in wanden en portieren. Doordat de voertuigen niet verder waren aangepast kwamen de problemen hierdoor al snel boven drijven.  De stuurinrichting was niet op het extra gewicht berekend. Zo ook de remmen en het motorvermogen. Daarnaast moest al na ongeveer een maand na ingebruikname de portieren proberen op te tillen om ze dicht te krijgen omdat er ook geen zwaardere scharnieren waren geplaatst.

Dit alles toonde de zeer amateuristische aanpak van het probleem aan (de beveiliging van vliegtuigen van een bedreigde maatschappij) waar de dienst opeens mee geconfronteerd werd. Verder waren het toch wel de krenten in de pap van het dagelijkse politieleven.

Groeten, Gerard Duineveld


Geplaatst op 20-1-2013
Met dank aan: Meindert Nieuweboer.
Na het volgen van de opleiding aan de Opleidingsschool van het Korps Rijkspolitie aan de Velperweg 142 te Arnhem werd ik in het najaar van 1964 in het District Amsterdam op de groep Zaandijk geplaatst. De bezetting van de groep  bestond uit: Gr.cdt. de adj.Sjoerd Stilma(geb.7-1-1914), de owmr. J.Koelma(9-5-1913),de wmr.1e kl. Gerrit van der Meer(7-8-1914), Bartholomeus Antonius Vos (16-10-1918), de wmr. Rob H.  Rijke ( 19-9-1950). de administrateur A.R.Awondatu(2-6-1929); Meindert J.Nieuweboer(11-1-1941). Administratief medewerker was de heer Awondatu.
Er werd dienst gedaan per periode van 10 dagen. Daarna 4 dagen vrij. Late dienst tot 23.00 uur en nachtdienst tot 02.00 uur. Met aansluitend piket.Als  materieel hadden we een motor met zijspan (BMW), later aangevuld met twee Ulms(ultra lichte motoren 50cc). Later kregen we een GSA,(GroepsSurveillanceAuto) een Volkswagenbus. Op de spitsuren moest veel aandacht worden besteed aan het verkeer op de kruising van de provinciale wegen bij de spoorwegovergang.
Als lid van de ME heb ik na de eerste rellen in Amsterdam in 1966 aldaar in het kader van bijstand vele maanden dienst gedaan aan verschillende Amsterdamse bureau’s. De rechercheschool was destijds gevestigd in een oud hotel in Wolfheze. In de laatste periode werden de groepen Zaandijk en Koog aan de Zaan samengevoegd en werd dienst gedaan vanuit het bureau in  Koog aan de Zaan. Aldus Meindert Nieuweboer.

Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier.
Help ons. Want alleen "samen" kunnen we er "echt" iets moois van maken.
Naar > overzicht artikelen District Amsterdam
Reageren op dit artikel: info@rijkspolitie.org