RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DISTRICT ALKMAAR
PRIKBORD LANDGROEP BERGEN (NH)


HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij de Rijkspolitie met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in via info@rijkspolitie.org.

Geplaatst op 5-8-2012.
Met dank aan Siem Quicknet
Toen ik in 1978 in Bergen NH kwam werken bestond de groep uit Bergen Binnen, Bergen aan Zee, Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen. Ik geloof dat rond 1980 de groep Schoorl werd opgeheven en kwamen Schoorl, Groet en Camperduin bij de groep Bergen. Enkele jaren later werden de Egmonden ingelijfd bij groep Heiloo. Het rayonbureau Bergen aan Zee was, zoals nog vaak gebruikelijk in die tijd, het woonhuis van de rayoncommandant. Een klein rayon waar een wachtmeester eerste klasse de functie van rayoncommandant had. Toen coll. Van der Meer uit Brabant als rayoncdt naar Bergen aan Zee kwam woonde inmiddels een andere collega in het “rayonbureau” en werd zijn woning aan de Elzenlaan op papier het nieuwe rayonbureau. Feitelijk werkte deze man vanuit het groeps- en rayonbureau Bergen.
Het postbureau Egmond aan Zee, aan de Voorstraat 81, werd in de loop der jaren te klein en er werd één pand opgeschoven en werd het oude gemeentehuis Egmond, op nummer 83, verbouwd tot politiebureau, met een doorgang naar het achterste gedeelte van het oude bureau, omdat daar de cellen nog waren en een achteringang naar de cellen.
Bergen, Egmond en Schoorl waren toendertijd nog echte uitgaansplaatsen en met name in de zomermaanden kwamen er veel vertierzoekers. Dat vertier mondde regelmatig uit in, met name in Bergen en Egmond aan Zee, grote vechtpartijen. In de zomermaanden werd dan ook bijstand verleend door de omliggende Rijkspolitiegroepen. Verder hadden we het geluk om het bureau van de Bereden Groep binnen de gemeentegrenzen te hebben. De bereden collega’s droegen ook hun steentje bij in het bewaren van de (openbare) orde. Ook surveilleerden zij op het strand en in het duingebied. Het bureau van de  Bereden was gevestigd in een stolpboerderij aan de Kerkedijk 29 te Bergen NH. Ook hadden wij regelmatig assistentie van de Gemeentepolitie Alkmaar. Aldus Siem Quicknet

RPG Bergen NH B.Welle bw(7V)Geplaatst op 5-12-2020
Met dank aan Hans Welle
Mijn vader, Bauke Welle (geboren 15-11-1916 te Kampen, overleden 24-09-1979 te Alkmaar), is in maart 1943 als marechaussee geplaatst in Bergen (NH). Als standplaats had hij Bergen aan Zee. Vanwege de oorlogsomstandigheden bleef hij eerst in Bergen. Pas in 1948 is hij verhuisd naar Kerklaantje 17 (Huize Pirola) in Bergen aan Zee. In de Elzenlaan woonde zijn collega Karsten. In 1952 is hij postcommandant in Noord Scharwoude geworden. Op 15-3-1952 is hij bevordert tot wachtmeester Ie klasse en op 15-3-1961 tot opperwachtmeester. Op 1-12-1976 heeft hij de dienst verlaten.

Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier
Naar >  overzicht van deze groep
Naar
> overzicht artikelen m.b.t. het District Alkmaar.

Reacties en/of aanvullingen op dit artikel mail het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.