RP Logo ster 80 (VV)AVD Logo Sticker(V) HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
ALGEMENE VERKEERSDIENST RIJKSPOLITIE
VOERTUIGEN DE RANGE ROVER


De Range Rover. Inclusief fotolijst AVD Range Rovers.
De echte Porsche liefhebber zal het nooit met de schrijver van dit stukje eens zijn..... De Range Rover was het beste en mooiste surveillance voertuig dat de AVD ooit gehad heeft.

Robuust, door de hoge zit veel overzicht over het verkeer. Ruimte voor gereedschap, de mogelijkheid om droog (bij slechte weersomstandigheden) aanrijdingen op te nemen. Een lier om vastzittende auto's los te trekken en de weg snel vrij te maken. En, ook niet verkeerd, veel vermogen en lomp gewicht om een auto in te halen en tot stoppen te dwingen.

Nooit zal ik een kettingbotsing op de A-2 oostbaan bij de afrit Vinkeveen vergeten. 10km file in een paar minuten tijd en een stuk of 10 auto's aan elkaar vast geknoopt op de linker rijstrook. 10 minuten met een dik stuk touw en de Rover aan het sleuren geweest. De weg was vrij en het verkeer kon er weer door. Sneller kon en kan je nog steeds de baan niet vrij maken.

Een auto in de middenberm, onderin het gat tussen beide rijbanen op de A-12 bij Waarder? Gewoon, die dikke neus over de rand steken, in de 4-wiel aandrijving en het bultje af. Probeer dat eens met een Porsche!

Nee, echt een betere surveillanceauto bestaat er nog steeds niet.

RangeRover KopArt KH 0003 [ws]
De ingebruikname van de Range Rover in 1975.

Het Korps Rijkspolitie heeft er met betrekking tot het verkeerstoezicht een nieuw gezicht bij gekregen in de vorm van de "Range Rover". Er zijn in eerste instantie zes van deze voertuigen aangeschaft, doch dit aantal zal nog dit jaar worden verdubbeld. Op het moment dat dit artikel verschijnt hebt U deze voertuigen waarschijnlijk al bezig gezien bij het uitoefenen van hun taak. Naar onze mening is het echter goed, dat het inzetten van nieuw materiaal op verkeersgebied en eventuele veranderingen met betrekking tot het verkeerstoezicht tijdig in "Verkeersinformatie" worden gesignaleerd, zodat ieder lid van het Korps dit uit eigen bron te weten komt en dit niet moet vernemen door publicaties van buiten af.

Wat de "Range Rovers" betreft, deze zijn bij de Algemene Verkeersdienst ingezet bij de B.S.G. (Basis Surveillance Groep op de autosnelwegen en zullen  op den duur de nu nog in gebruik zijnde "Hanomag's" vervangen.

Voor het behandelen van verkeersongevallen voldeed deze Hanomag-bestelauto uitstekend, doch voor de surveillancetaak op de autosnelweg was dit voertuig te traag. Daarom heeft de B.S.G. gezocht naar een voertuig, dat voldoende sterk was voor het vervoeren van, het toch altijd nog vrij grote, instrumentarium, zonder dat daardoor de stabiliteit van het voertuig verloren zou gaan, terwijl daarnaast als eis werd gesteld, dat met vrij hoge snelheden moest kunnen  worden gereden om ook eventuele overtreders van de gedragsregels te achterhalen.

Dit nu is gerealiseerd in de "Range Rover". Het voertuig heeft een acht cilinder motor, die met volledige uitrusting van het voertuig garant staat voor een topsnelheid die zo rond de 160 km/h ligt. Zonder in allerlei bijzondere technische details te treden moet wel even worden vermeld, dat het voertuig naast achterwiel- ook voorwielaandrijving heeft. Aan de voorzijde van het voertuig is een lier gemonteerd, inschakelbaar op de vooras-differentieel, die voor allerlei doeleinden kan worden  aangewend.

Wat de uitrusting van het voertuig betreft kan worden gesteld, dat deze zeer doordacht is, hetgeen mede tot stand is gekomen door de ruime inbreng van degenen die er mee moeten werken en over ervaring beschikken.  Niet direct noodzakelijke uitrusting is achterwege gelaten, zodat overbodige attributen niet worden aangetroffen.

Op bijgaande tekening is de indeling en de opstelling van de verschillende uitrustingsstukken duidelijk weergegeven.  Er zijn echter een paar hulpmiddelen die er bijzonder uitspringen en wel de "Slijpmachine" en de "Force valentina bijl". Met behulp van deze slijpmachine, die wordt aangedreven door een benzinemotor, kunnen  personen of dieren, die bij een aanrijding bekneld zijn geraakt op snelle en veilige wijze worden 1 bevrijd.

RangeRover Bijl KH 0002 [ws]

RangeRover Slijper KH 0001 [ws]Ook de valentina bijl is zo'n eenvoudig, doch uitzonderlijk stuk gereedschap, dat in combinatie het best kan worden vergeleken met een blikopener, een bijl en een wrikijzer, waarbij er dan tevens nog de mogelijkheid is om er andere hulpmiddelen op te plaatsen.

Wat wel het meest in het oog springt is, dat met dit apparaat het verwijderen van een autodak vergeleken kan worden met het openen van een sardineblik.

Dat zijn wel een paar gereedschappen waar men met trots op kan zijn. Zonder meer kan worden gesteld, dat deze "Range Rovers" een aanwinst zijn voor het Korps Rijkspolitie in het algemeen en het verkeerstoezicht in het bijzonder.

Bron: Verkeersinformatie 1975 Nr.8.
Auteur: onbekend

Op bovenstaand artikel kregen wij de volgende reacties.

Complimenten met uw site! Ik heb echter wel een kleine correcties bij het Range Rover verhaal met name op de voorwielaandrijving en de lier.
De Range Rover is permanent vierwielaangedreven en heeft niet 'naast achterwiel- ook voorwielaandrijving'. De Land Rover van vóór 1984 beschikte wel over inschakelbare voorwielaandrijving.
De betreffende lier, een kaapstander van het merk Fairey, draait - wanneer ingeschakeld - op de krukaspoelie, niet op het differentieel. Die Fairey capstan winch was een (hele dure) optie die ook voor consumenten beschikbaar was, dus niet alleen voor de politie.
Zo'n kaapstander werkt in principe altijd op de krukas. Dan heb je ook nog mechanische trommellieren, met een horizontale 'rol die wordt aangedreven door de krukas of een PTO (power take off) van de tussenbak van de versnellingsbak. Een door een voorasdifferentieel aangedreven lier bestaat volgens mij niet. De voorwielen zouden namelijk in beweging moeten zijn om de lier aan te drijven en dat zou betekenen dat je niet met een stilstaande auto kunt lieren. Ik geloof trouwens dat er een gerestaureerde Range Rover in het Politiemuseum staat. Als je onder de voorkant kruipt zie je een asje van de kaapstander naar de krukaspoelie lopen. Ik hoop dat je iemand vindt die mijn opmerking staaft. Het is hoe dan ook een voorrecht mensen te kennen die ooit in deze machtige auto's gediend hebben, ik benijd je!

Hartelijke groet, Ronald Janus (eigenaar witte 2-deurs Range Rover mét Fairey kaapstanderlier)


Bovenstaande reactie hebben wij vervolgens voorgelegd aan een ervaringsdeskundige zijnde Nico Woltil die jaren lang gereden heeft met een AVD Range Rover. Hieronder zijn reactie.

De briefschrijver heeft helemaal gelijk. De aandrijving van de lier gaat via de krukas. Met een handle aan de voorzijde kon de koppeling gemaakt worden. Deze handle was gezekerd mer een musketonhaak. Inderdaad, je ziet de as , met een drukveer, als je onder de auto kijkt. De as stak uit een poelie die de dynamo ed. aandreef.
De motor moest stationair draaien. Tijdens het lieren mocht er dan ook geen gas gegeven worden. De zeer krachtige motor maakte anders meteen korte metten met de lier. Als beveiliging zat een koperen pen in de as. Lierde je te zwaar dan brak de koperen pen en de lier stond stil. Naast de lier zat echter ook nog een stalen breekpen. Je begrijpt het al, de stalen breekpen werd al snel gebruikt. In de auto was ook nog een blok waarmee je de trekkracht kon vergroten.
Regelmatig kregen wij instructie m.b.t. het gebruik van de lier. Dat was altijd een leuke instructie. De Range Rover was een gruwelijk sterke en geweldige auto. Ik kan je daar vele verhalen over vertellen. Ik heb ook altijd met heel veel plezier in de Range Rover dienst gedaan. Met deze auto had je een stuk gereedschap waartegen iedereen, inc vrachtautochauffeurs  U ( met een hoofdletter) zeiden!
Groeten, Nico

3-9-2011 Reactie van Willem Zwarts.
In bovenstaand artikel staat dat de eerste Range Rovers 6 stuks waren, dat is echter niet zo. De eerste geleverde Range Rovers waren maar 3 stuks. Op de eerste foto van  de Rovers staan volgens mij links en rechts 2 van de eerste levering, gezien het feit dat de eerste Rovers geen lichtbak hadden maar 1 zwaailicht. Voordat de lichtbakken op de Rovers kwamen werd de toenmalige 1456, mijn Rover ?????, uitgerust met lichtbak. Ik moest precies de hele dag bijhouden hoe snel we reden hoeveel wind er stond hadden tegenwind of  wind mee. Groeten Willem.

RangeRover TekeningInh KH 0004 [ws]
De plattegrond van de Range Rover
RangeRover Inhoud2 ws5 (V)

RangeRover InhoudRangeRover KH 0019 [ws] 
De veelzijdige inhoud van de Range Rover.

RangeRover Overdracht 5 Ruffelse 0038 (V)
De overdracht van 5 nieuwe Range Rovers in 1983.
 
 Diverse bij de AVD gebruikte Range Rovers. 
Op volgorde van roepnummer.

Alex 253     Kenteken: 39-SL-20     Bj: 1977
RR 253 77 39-SL-20 ws6(7V)

RR 253 77 39-SL-20 jdw Range Rover(7V)

Alex 257    Kenteken: 91-SP-43    Bj: 1977
Roepnummer verondersteld.

RR 257 77 91-SP-43 RnrV db apb 7908041(7V)


Alex 258    Kenteken: 21-BA-61    Bj: 1974
RR 258 74 21-BA-61 de vlasakker gz (1)(7V)

Alex 260    Kenteken: 22-31-AB    Bj: 1974
RR 260 74 22-31-AB KH 0018(7V)

RR 260 74 22-31-AB KH 0017(7V)

RR 260 74 22-31-AB nw (2)(7V)

Alex 261     Kenteken: 22-23-AB    Bj: 1974
RR 261 74 22-23-AB nw(7V)
Alex 263     Kenteken: 21-BA-62    Bj: 1974
RR 263 74 21-BA-62 KH 0016(7V)

Alex 264    Kenteken: 46-17-BB    Bj: 1974
RR 264 74 46-17-BB (2)(7V)

Alex 265    Kenteken: 46-15-BB    Bj: 1974
RR 265 74 46-15-BB nw(7V)

Alex 266    Kenteken: 46-13-BB    Bj: 1974
Roepnummer verondersteld.
RR 266 74 46-13-BB RnV Range rover(7V)
Alex 269    Kenteken: 95-MH-16    Bj: 1976
  RR 269 76 95-MH-16(7V)

 Alex 270    Kenteken: Onbekend    Bj: ?
RR 270 00 XX-XX-XX (7V) 

 Alex 14.13    Kenteken: TV-52-GR    Bj: 1988.12
RR 14.13 88.12 TV-52-GR(7V)

Alex 14.14    Kenteken: TV-53-GR    Bj: 1988.12
RR 14.14 88.12 TV-53-GR jvParkeerterrein Badhoevedorp (2)(7V)
RR 14.14 88.12 TV-53-GR jv Badhoevedorp (2)(7V)

RR 14.14 88.12 TV-53-GR jv helpt(7V)
De Range Rover maakt het verschil.

Alex 14.50    Kenteken: GK-65-HR    Bj: 1980.10
RR 14.50 80.10 GK-65-HR(7V)

Alex 14.50     Kenteken: KK-60-BY     Bj: 1983.11
RR 14.50 83.11 KK-60-BYLeo Ruffelse 0038(7V)
Alex 14.51    Kenteken: GK-62-HR    Bj: 1980.10
 RR 14.51 80.10 GK-62-HR nvb (2)(7V)
Alex 14.51     Kenteken: KK-64-BY     Bj: 1983.11
RR 14.51 83.11 KK-64-BY Leo Ruffelse 0038 - kopie (3)(7V)
Alex 14.52     Kenteken: NY-82-JG     Bj: 1985.12
RR 14.52 85.12 NY-82-JG 211 Toon weg uit Breda(7V)
Alex 14.53    Kenteken: GK-60-HR    Bj: 1980.10
RR 14.53 80 GK-60-HR nvb2(7V)
Alex 14.54     Kenteken: KK-61-BY     Bj: 1983.11
RR 14.54 83.11 KK-61 BY Leo Ruffelse 0038(7V)
Alex 14.55    Kenteken: NY-84-JG    Bj: 1985.12
RR 14.55 85.12 NY-84-JG Leo Ruffelse 0022(7V)
RR 14.55 85 NY-84-JGa(7V) 
Alex 14.56    Kenteken: 48-UV-26    Bj: 1978
RR 14.56 78 48-UV-26 Range rover (5)(7V)
Alex 14.59    Kenteken: 48-UX-04    Bj: 1978
RR 14.59 78 48-UX-04 KH 0024(7V)
RR 14.59 78 48-UX-04 jidb(7V)

Alex 14.60    Kenteken: HH-58-ZG    Bj: 1981.10
RR 14.60 81.10 HH-58-ZG KH 0020(7V)
Alex 14.61    Kenteken: DN-41-FD    Bj: 1979.02
RR 14.61 79.02 DN-41-FD Range rover(7V)

Alex 14.62    Kenteken: DN-42-FD    Bj: 1979.02
RR 14.62 79 DN-42-FD 22REG(7V)
RR 14.62 79 DN-42-FD KH 0005(7V)
RR 14.62 79 DN-42-FD 01854(7V)

Alex 14.63    Kenteken: ND-62-YB    Bj: 1985.04
RR 14.63 85.04 ND-62-YB(7V)
Alex 14.64     Kenteken: GK-64-HR     Bj: 1980.10
RR 14.64 80.10 GK-64-HR inSneeuw ws15(7V)
Alex 14.64     Kenteken: KK-62-BY     Bj: 1983.11
RR 14.64 83.11 KK-62-BY KH 0021(7V)
Alex 14.64    Kenteken: ND-63-YB     Bj: 1985.04
RR 14.64 85.04 ND-63-YB(7V)
Alex 14.65    Kenteken: GK-63-HR    Bj: 1980.10
RR 14.65 80.10 GK-63-HRb(7V)
 
RR 14.65 80.10 GK-63-HRa(7V)
Alex 14.65    Kenteken: KK-63-BY    Bj: 1983.11
RR 14.65 83.11 KK-63-BY normal AVD(7V)
Alex 14.69    Kenteken: HH-61-ZG    Bj: 1981.10

RR 14.69 81.10 HH-61-ZG pdv (1)(7V)
RR 14.69 81.10 HH-61-ZG pdv (4)(7V)


Alex 14.??    Kenteken: JB-37-KP    Bj: 1982.08
RR 14.00 82.08 JB-37-KP nw(7V)

Heb jij nog (mooiere) foto's die hier geplaatst kunnen worden neem dan hier even contact met ons op.

Naar >  menu AVD voertuigen